Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Κατακρημνίστηκε και το ελληνικό Χρηματιστήριο - Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης με απώλειες πάνω από 10%

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ  
Πτώση σε δραματικά ποσοστά κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να «βυθίζεται» στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου του 2012, υποχωρώντας και κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας για το περιβάλλον του διεθνών αγορών αλλά και των εκλογών του Σεπτεμβρίου που επίσης προκαλούν εκνευρισμό στους επενδυτές.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε, εκτός των πολιτικών εξελίξεων, από τις μεγάλες απώλειες που καταγράφουν οι διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, τις οποίες προκαλούν η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών και η υποχώρηση των εμπορευμάτων.
Τα ισχυρότερα «πυρά» των πωλητών δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 22,67%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώνεται μόλις στα 3,123 δισ. ευρώ.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 568,38 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 10,54%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου 2012 (566,79 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 562,87 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 11,40%.
Από τις αρχές του έτους ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 31,20%.
Παράλληλα οι αγορές των μετοχών  στην κινεζική αγορά επέδειξαν ρεκόρ πτώσεων από το 2007, εν μέσω της αποτυχίας της κυβέρνησης προς περιορισμό των ανησυχιών των επενδυτών για επιβράδυνση της οικονομίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Οι τοποθετήσεις σε γουαν στην κεντρική τράπεζα και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επέδειξαν πτώση ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα, σημάδι πως αυξάνονται οι εκροές κεφαλαίων.
Το κινεζικό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε την Κυριακή πως θα επιτρέψει σε ταμεία συντάξεων να επενδύσουν μέχρι και 30% των συνολικών της κεφαλαίων σε μετοχές. Αυτή η κίνηση είναι και η πιο πρόσφατη από τη μεριά της κυβέρνησης προς υποστήριξη των χρηματαγορών.
Η στήριξη όμως μέσω των αποθεματικών τρομάζει τις ΗΠΑ καθώς και τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Κίνας μετέχουν στις αγορές αμερικανικών ομολόγων.
Το αρνητικό παράδειγμα ασιατικών και ευρωπαϊκών αγορών ακολουθούν και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να βυθίζεται κατά 1.000 μονάδες λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα της αγοράς.
Ενδεικτικό της ιδιαίτερα άσχημης κατάστασης που επικρατεί και του πανικού που φαίνεται να διακατέχει τους επενδυτές είναι η απόφαση του NYSE να θέσει σε εφαρμογή τον περίφημο Κανόνα 48 (Rule 48), βάσει του οποίου οι αρχές ελέγχου της Wall Street μπορούν να μην «ανακοινώνουν» την πτώση των προθεσμιακών συμβολαίων (futures) των τριών βασικών δεικτών.
Ο συγκεκριμένος  κανόνας δημιουργήθηκε το 2008, λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ενώ για σήμερα τέθηκε εκ νέου σε εφαρμογή καθώς τα futures του S&P 500 έφθασαν να υποχωρούν έως και 20%!

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.