Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Σημαντική δημοσιότητα και απήχηση στη Ρουμανία μέσω έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ έλαβε άρθρο του Ρουμάνου ειδικού επί θεμάτων γεωπολιτικής, Marius Văcărelu.
Σύμφωνα με τις απόψεις του, οι Ρουμάνοι θα έπρεπε να γνωρίζουν περισσότερα για το κράτος και τον λαό με το οποίο έχουν τις στενότερες ιστορικές και γλωσσολογικές σχέσεις. Θεωρείται ότι ο ρουμανικός και ο αλβανικός λαός έχουν κοινή προέλευση στην ομάδα των θρακικών φύλων, που «στον νότο είχαν φτάσει στη Μικρά Ασία και εν μέρει στη σημερινή πΓΔΜ και την Ελλάδα».
Θεωρώντας ότι οι Αρουμάνοι αποτελούν τον πραγματικό σύνδεσμο μεταξύ λατινισμού στα βόρεια και τα νότια του Δούναβη, ο αρθρογράφος σημειώνει: «Από την Ήπειρο που ανήκει σήμερα σε μεγάλο μέρος στην Ελλάδα, χωρίς αυτή η χώρα να αξίζει τα βόρεια εδάφη της, ξεκίνησαν εκείνοι που είχαν το θάρρος να επιτεθούν στους Ρωμαίους στην Ιταλική Χερσόνησο», ενώ αναφέρει ότι οι Ηπειρώτες διακρίνονταν από τους Έλληνες. «Αν τιθόταν το θέμα της δημιουργίας μιας πραγματικής Αρουμανίας, πολλά από τα εδάφη που αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ελλήνων, Αλβανών, Σκοπιανών, Μαυροβουνίων, Βούλγαρων και Σέρβων θα άνηκαν σε αυτό το κράτος. Ωστόσο, καθώς οι Αρουμάνοι αποτελούν μέρος του ρουμανικού εθνικού μπλοκ, είναι σαφές τι θα σήμαινε μια αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων μας σε τόσους χώρους της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.  Συγκεκριμένα, αυτό θα σήμαινε τη Μεγάλη Ρουμανία, όχι αυτό που σήμερα τρομάζει τους γείτονές μας, που οι περισσότεροι είναι απόγονοι κάποιων μεταναστευτικών πληθυσμών.»
Όσον αφορά την ανθελληνική συμπεριφορά των Βαλκάνιων ‘’φίλων΄΄ μας με την ευκαιρία της κρίσης, την αναδείξαμε με σειρά άρθρων μας στο pentapostagma.gr , όμως εδώ τώρα βλέπουμε νέα δεδομένα, αρχίζουν πλέον και οι Ρουμάνοι να μιλάνε για Μεγάλη Ρουμανία και μάλιστα να διεκδικούν σχεδόν τα ίδια εδάφη με τη Μεγάλη Αλβανία και φυσικά εις βάρος της Ελλάδας, που θεωρούν ότι πλέον αποτελεί εύκολη λεία. Όλοι αυτοί οι ανιστόρητοι και δειλοί που τους βάλανε ή τους βάζουνε στην ΕΕ από την πίσω πόρτα αρχίζουν τώρα και τις αναθεωρητικές απόψεις. Φυσικά το όνειρο τους είναι πως θα φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ ώστε μετά να την κατασπαράξουν. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις αφού τελειώσει πρώτα, με όλο αυτό το καραγκιοζιλίκι που έστησε ο Γιούνκερ και η παρέα του.