Ο εικονιζόμενος Δημήτρης Βακόνδιος είναι ο άνθρωπος που
ανακάλυψε κατά λάθος τον φραπέ, τον δεύτερο ελληνικό καφέ μετά τον
παραδοσιακό βραστό.
Τμήμα ειδήσεων Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Η δημιουργία του φραπέ ήταν τυχαία. Κατά την διάρκεια της Διεθνούς
Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη το 1957, ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρίας
Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας παρουσίαζε ένα νέο προϊόν για παιδιά,
ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντάς το με
γάλα και χτυπώντας το με σέικερ.
Ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος του Δρίτσα συνήθιζε να πίνει
Nescafé που ήταν στιγμιαίος καφές και παρασκευαζόταν από την Νεστλέ.
Σε ένα διάλειμμα που έκανε κατά την διάρκεια της έκθεσης θέλησε να
πιει καφέ, αλλά επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει
το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του με κρύο νερό.
Έβαλε καφέ, ζάχαρη και νερό, τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο
καφέ φραπέ της ιστορίας. Μετά από χρόνια δήλωνε ότι δε μπορούσε να
συνειδητοποιήσει πως ένα απλό πείραμα τον οδήγησε στην εφεύρεση του
διασημότερου ροφήματος στην Ελλάδα.
Το… σύμβολο της χαλάρωσης στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, ήταν αποτέλεσμα ενός στιγμιαίου λάθους.
Και όπως γράφει και η wikipedia, «ο καφές φραπέ είναι ένα ελληνικής
επινόησης αφρώδες κρύο ρόφημα. Τα βασικά συστατικά του είναι στιγμιαίος
καφές, ζάχαρη και νερό. Η εφεύρεσή του έγινε τυχαία το 1957 από τον
Δημήτρη Βακόνδιο στην Θεσσαλονίκη».
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.