Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΕΕ: Επιπλήξεις προς την Τουρκία για τη νομισματική πολιτική

H αντιφατική νομισματική πολιτική που ασκεί η Τουρκία έχει αποτύχει να οδηγήσει στη μείωση του πληθωρισμού και πρέπει να επικεντρωθεί στη σταθεροποίηση των τιμών, πρόκειται να επισημάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, ένα μήνυμα που αποτελεί μια συγκαλυμμένη επίπληξη προς τον πρόεδρο της Τουρκίας που τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης, που έχει συνταχθεί στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους έναντι των πιέσεων που ασκεί ο Ταγίπ Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα της χώρας, κάτι που προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές.
«Το αντισυμβατικό πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας που εφαρμόστηκε στα τέλη του 2010, δεν έχει καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 5% και να στηρίξει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό» επισημαίνεται στο σχέδιο της δήλωσης.
«Αν και η σταθερότητα των τιμών αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της κεντρικής τράπεζας, αυτή έχει επιδιώξει ταυτόχρονα δευτερεύοντες- και μερικές φορές αλληλοσυγκρουόμενους- στόχους» αναφέρεται στο σχέδιο.
«Φαίνεται σκόπιμο για τις αρχές να επιτρέψουν στη νομισματική πολιτική να επικεντρωθεί σταθερά στην επιδίωξη της σταθερότητας των τιμών και να αντιμετωπίσουν τους δευτερεύοντες στόχους μέσω συνετών, δημοσιονομικών ή διαρθρωτικών πολιτικών».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να υπάρξει σημαντική μείωση των επιτοκίων προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη πριν από τις εκλογές του Ιουνίου έστω κι αν ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Αυτό οδήγησε εν μέρει την ισοτιμία της τουρκικής λίρας σε ιστορικά χαμηλά και ήγειρε ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της τράπεζας.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ερντέμ Μπαστζί θεωρείται απίθανο να υποκύψει στις πιέσεις του Ερντογάν περί μείωσης των επιτοκίων.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.