Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Μπαράζ δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών κατά της πληρωμής του ΔΝΤ - Ή έντιμη συμφωνία ή λεφτά γιοκ

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ  
Η κυβέρνηση φαίνεται πώς έχει αποφασίσει να μην πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν δεν υπάρξει μέχρι τότε μία έντιμη συμφωνία με τους δανειστές. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις ολοένα και περισσοτέρων στελεχών της κυβέρνησης τα οποία μάλιστα δεν προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά μέχρι τώρα έχουν τηρήσει μία μετριοπαθή στάση, όπως ο Νίκος Χουντής.

Το ενδεχόμενο ανοιχτό να μην καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ άφησε  και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πώς μπορεί και εντός των επόμενων ωρών να υπάρξει συμφωνία ο κ. Καμμένος είπε πώς αν για την επίτευξη αυτής δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή μέχρι τις 5 Ιουνίου και η Ελλάδα δεν έχει δώσει τα χέρια με τους δανειστές δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ.
Λίγη ώρα πριν ο Νίκος ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα για την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας δεν υπάρχουν. «Δεν υπάρχουν λεφτά, δεν θα πληρώσουμε» είπε ο κ. Χουντής και πρόσθεσε πως πρέπει να λυθεί ριζικά το πρόβλημα του χρέους γιατί τόνισε ότι διαφορετικά «δεν μπορούν να λυθούν τα υπόλοιπα πράγματα».
Μάλιστα ο κ. Χουντής είπε ότι υποστηρίζει την άποψη να μην πληρωθεί το ΔΝΤ ακόμη και εάν βρεθούν τα χρήματα, αλλά υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή ούτως ή άλλως τα χρήματα δεν υπάρχουν. Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις και του Δημήτρη Βίτσα.
Το γεγονός ότι τα στελέχη της κυβέρνησης βγαίνουν το ένα μετά το άλλο και τάσσονται κατά της πληρωμής των δόσεων στους δανειστές αν δεν υπάρξει συμφωνία καταδεικνύει πώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τηρήσει μέχρι τέλους τις «κόκκινες γραμμές» και να μην υποκύψει στους δανειστές που θέλουν να πνίξουν και πάλι τον ελληνικό λαό αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του.
Και η τάση αυτή εκδηλώνεται πλέον και πέραν της Αριστερής Πλατφόρμας η οποία κατέθεσε πρόταση το Σαββατοκύριακο στην Κ.Ε. του κόμματος να μην καταβληθούν οι δόσεις προς τους δανειστές. Πρόταση που μπορεί να μην πέρασε, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμα του ήταν σαφής: «Δεν θα υποκύψουμε στις απειλές, δεν θα πατήσουμε τις κόκκινες γραμμές».
Μέσα στο Σαββατοκύριακο μάλιστα πολλά ακόμη στελέχη είχαν πει πώς προέχουν οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων και όχι οι δόσεις προς τους δανειστές. «Οι δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ είναι 1,6 δισ., αρχής γενομένης από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 19. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία», είχε πει ο υπουργός Εσωτερικών.
Ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει και ο Νίκος Φίλης, το Σάββατο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία, που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με βάση τη δανειακή σύμβαση, την υποχρέωση των δανειστών να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα την οποία καταπατούν επί ένα χρόνο, επειδή δεν έχει χρήματα η χώρα δεν θα πληρώσει στις 5 Ιουνίου το ομόλογο που αφορά το ΔΝΤ».
Πληροφορίες αναφέρουν πώς στους δανειστές και ειδικότερα στο ΔΝΤ υπάρχει έντονος προβληματισμός αφού δεν είναι μόνο τα στελέχη της κυβέρνησης που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πώς δεν πρόκειται να πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου, αλλά το επισήμανε και ο Αλέξης Τσίπρας στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή. 
Φέρεται μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός να ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι τρεις δόσεις που έχει μπροστά της η χώρα για τον επόμενο μήνα, να ενοποιηθούν σε μία, η οποία να αποπληρωθεί στα μέσα Ιουνίου ή προς το τέλος του μήνα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από το ΔΝΤ. 
Σημειώνεται δε πώς η δόση των 750 εκατ. ευρώ στα μέσα Μαΐου είχε πληρωθεί μετά από επίσης επικοινωνία Τσίπρα-Λιού, όπου αποφασίσθηκε να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα από τον λογαριασμό, ο οποίος τηρείται για τις πληρωμές προς το ΔΝΤ. Τώρα και αυτός έχει «στεγνώσει». 
Οι δανειστές λοιπόν έχουν να επιλέξουν ή σε μία συμφωνία όχι με όρους αποικίας προς την Ελλάδα και το λαό ή σε μία στάση πληρωμών.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.