Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Η προειδοποίηση για ρήξη άλλαξε το κλίμα: Οι θεσμοί βλέπουν συμφωνία

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΕΚΤ, ΔΝΤ ΚΑΙ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
 «Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη», σημειώνεται στην κοινή δήλωση, η οποία συνεχίζει:

«Οι θεσμοί εξακολουθούν να εργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου».
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και εταίρων δείχνει τη διαμόρφωση ενός νέου και θετικού αυτή τη φορά κλίματος. .
Πιο συγκεκριμένα οι δύο άνδρες, κατέγραψαν την πρόοδο των διαβουλεύσεων στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με κοινή δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.
Παράλληλα, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.
Έτσι το Eurogroup της 11ης Μαΐου εξελίσσεται στην καθοριστική ημερομηνία για την ελληνική οικονομία, παρά τις αρχικές απόψεις ότι δε θα υπήρχε συμφωνία.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει σαφής σύγκλιση απόψεων στα θέματα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, στον ΦΠΑ και στις ιδιωτικοποιήσεις, δίνοντας έναν νέο αέρα στις διαπραγματεύσεις εν’ όψη του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.
Αν και «αγκάθια» στην πορεία προς μια τελική συμφωνία παραμένουν  οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης Τσίπρα, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας, η κοινοτική πηγή εκτιμά πως αν συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις του Brussels Group με την ίδια ταχύτητα τις επόμενες ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.
Σε κάθε περίπτωση η κοινή δήλωση των Θεσμών για την πορεία των διαπραγματεύσεων θεωρείται από οικονομικούς κύκλους πολύ σημαντική.
Αυτό γιατί η «απτή πρόοδος» η οποία προσβλέπουν να συμβεί στις 11 Μαΐου με την κοινή δήλωσή τους οι τρεις Θεσμοί θα δώσει ουσιαστικά  το «πράσινο φως» στον Μάριο Ντράγκι για ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας από την κρίση ρευστότητας που περνά τις τελευταίες ημέρες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δρα ως αυτόνομη οντότητα από τους άλλους θεσμούς, έκρινε πως οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν σε βιώσιμο ρυθμό το Φεβρουάριο και ελάττωσε τη ρευστότητα που παρείχε στην ελληνική οικονομία.
Συνεπώς, μια θετική δήλωση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτελούσε σημάδι σοβαρής ανάκαμψης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και έναυσμα για αλλαγή πορείας από την ΕΚΤ.
Τμήμα ειδήσεωνΠηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.