Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΒΟΜΒΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΟΥΣ FINANCIAL TIMES:

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ! ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ-ΔΙΝΟΥΜΕ ΧΑΡΤΙΑ -ΟΜΟΛΟΓΑ, ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ-ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ-ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ-ΕΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΙΑ! VAROUFAKIS-FT

Συνέντευξη – βόμβα παραχώρησε ο νέος έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στους Financial Times, καθώς ανακοίνωσε πως η Ελλάδα αποσύρεται ουσιαστικά από το αίτημα για διαγραφή του ελληνικού χρέους.

varou-ft
Αναλυτικά:
Τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, που θα βάλουν τέλος στη διαμάχη με τους δανειστές, παρουσιάζει με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times (F.T.). Το σχέδιο του κ. Βαρουφάκη δεν περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο το οποίο παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης βασίζεται στην ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα που θα είναι συνδεδεμένα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Από τη μεριά της η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και πάταξης της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε στου F.T. ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει δύο τύπους νέων ομολόγων.
Ο πρώτος θα αφορά ομόλογα που θα συνδέονται με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα οποία θα αντικαταστήσουν τα δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος τύπος αυτός των «ομολόγων στο διηνεκές» (perpetual bonds), δηλαδή χωρίς λήξη, που θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα τα οποία κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης η πρόταση του για την ανταλλαγή του χρέους είναι ένας «έξυπνος μηχανισμός διαχείρισης του χρέους» ο οποίος αποφεύγει την ανάγκη να χρησιμοποιεί όρους όπως «κούρεμα του χρέους», κάτι που σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι πολιτικά ανεπίτρεπτος στην Γερμανία και σε άλλους εταίρους που έχουν συμβάλει στο δανεισμό της Ελλάδας.
«Αυτό που προτείνω στους εταίρους μας είναι ο συνδυασμός του πρωτογενούς πλεονάσματος με σειρά μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να τα καταφέρουμε. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και η χώρα θα απορρυθμιστεί αντί να μεταρρυθμιστεί».

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ:
Ευκλ. Τσακαλώτος: Έχουμε πολλές ιδέες για το χρέος
Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το χρέος με πολλές ιδέες και διαφορετικές προτάσεις είπε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας τη Δευτέρα σε κεντρικό δελτίο τηλεοπτικού σταθμού.
Από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι για το χρέος επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικό πρόγραμμα. “Θα πάμε στο τραπέζι με αυτή την πρόταση και θα εξηγήσουμε διάφορους συνδυασμούς από αυτούς τους τρεις πυλώνες που θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα δυνατότητα για ανάπτυξη και άλλο τρόπο εξόδου (σ.σ. από την κρίση)” τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο ίδιος επισήμανε πως το χρέος δεν είναι ένα πράγμα, αφού η χώρα χρωστάει σε διάφορους με διαφορετική μορφή, για να προσθέσει πως μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές λύσεις για διάφορα “κομμάτια” του χρέους. Σημείωσε, μάλιστα, πως και η επιμήκυνση που έχει προταθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις “είναι στην ουσία κούρεμα”.
Ερωτηθείς για τη συμφωνία που επιδιώκει να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως έχει τεθεί ένας τελικός στόχος για τα τέλη του Μαϊου και πως θα χρειαστεί να υπάρξει στο ενδιάμεσο μια συμφωνία-γέφυρα, απέφυγε όμως να προσδιορίσει τον χρόνο που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτή.
“Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, συζητάμε, έχουμε τα επιχειρήματα, και όταν έχεις επιχειρήματα σε ακούει ο άλλος” σημείωσε και παρέπεμψε στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες, οι οποίες -όπως είπε- θα είναι πολλές.
Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει εισπράξει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για “φρέσκο αέρα”. “Η Ευρώπη το αισθάνεται ότι αυτή τη στιγμή ζητάμε για τα βασικά ζητήματα, γίνεται συζήτηση επί της ουσίας” σημείωσε.
Ανέφερε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εικόνα δημοκρατικού ελλείμματος για την Ευρώπη και αυτό ανοίγει δίαυλους συζήτησης. “Το δημοκρατικό αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να επηρεάζει το μέλλον της Ευρώπης και δεν θέλουμε μια Ευρώπη όπου αυτό δεν ισχύει” υπογράμμισε.
Κάνοντας έναν απολογισμό της συνάντησης που είχαν τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο Τζορτζ Όσμπορν θεωρεί πως πρέπει οι Ευρωπαίοι και η δικιά του κυβέρνηση να σεβαστούν το πολιτικό αποτέλεσμα, ότι κατανοεί πως μια κρίση στην Ευρωζώνη δεν επηρεάζει μόνο τις χώρες-μέλη της αλλά και τη Βρετανία και ότι θέλει να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση και να βοηθήσει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση πάνω στις προτάσεις που έχει η Αθήνα.
“Θέλουμε να δείξουμε και προς τα έξω και προς τα μέσα ότι είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση που δεσμευόμαστε από τα προγράμματά μας” είπε ακόμη στο MEGA ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση έχει οδικό χάρτη και προτίθεται να κάνει “εμβληματικές παρεμβάσεις στην ανθρωπιστική κρίση, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στις μεγάλες αλλάγές στο κράτος”, δεσμευόμενη ταυτόχρονα ότι “δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός στα δημοσιονομικά”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΚΤΑΚΤΟ – Βαρουφάκης: ΤΕΛΟΣ στο αίτημα για διαγραφή χρέους!
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.