Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

«Βόμβες» για κακοδιαχείριση και ημετέρους στη... Μάχη του Μαραθώνα

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΨΙΝΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Καθημερινοί είναι πλέον οι διαξιφισμοί ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, και τον πρώην, Ιορδάνη Λουίζο.

 Στα άκρα έχει φτάσει η σύγκρουση στον Μαραθώνα μετά τις καταγγελίες του Ηλία Ψινάκη για την οικονομική διαχείριση της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Καθημερινοί είναι πλέον οι διαξιφισμοί ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, και τον πρώην, Ιορδάνη Λουίζο.
Ο νυν δήμαρχος κατέθεσε σοβαρές καταγγελίες για τα οικονομικά του δήμου, παρουσιάζοντας στοιχεία για απευθείας αναθέσεις και κακοδιαχείριση από τη διοίκηση του προκατόχου του, Ιορδάνη Λουίζου.

Παράλληλα όμως έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία μετά τις δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα περί... πτώχευσης του Δήμου Μαραθώνα καθώς τοπικοί παράγοντες της πόλης κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη αρνητική διαφήμιση από τη δημοσιότητα που έχουν λάβει οι καταγγελίες, πριν ακόμα ολοκληρωθούν τα πορίσματα των επιθεωρητών δημόσιας Διοίκησης. Ο δήμαρχος Μαραθώνα αναδιπλώθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του για πτώχευση του δήμου μετά την επίσκεψή του στον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, δηλώνοντας ότι οι δήμοι δεν πτωχεύουν, αφού είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα καταβληθεί προκαταβολή στον δήμο από τις μελλοντικές καταβολές των αυτοτελών πόρων.
Αδεια ταμεία
«Βόμβες» για κακοδιαχείριση και ημετέρους στη... Μάχη του Μαραθώνα
Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε στα δημοτικά συμβούλια όπου ο πρώην δήμαρχος Ι. Λουίζος ζήτησε από τον Ηλία Ψινάκη να παραιτηθεί εάν δεν μπορεί να διοικήσει τον δήμο και ο νυν δήμαρχος κατήγγειλε ότι ο Μαραθώνας χρωστάει 12,7 εκατ. ευρώ σε προμήθειες, δάνεια και λογαριασμούς ΔΕΚΟ που θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του χρόνου. Κι αυτό τη στιγμή κατά την οποία στα ταμεία του δήμου υπάρχουν μόλις 70.000 ευρώ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα ο κ. Λουίζος τόνισε ότι έχει αφήσει ταμείο στον δήμο 1,9 εκατ. ευρώ με βεβαιώσεις των τραπεζών. Η συζήτηση περί πτώχευσης του Δήμου Μαραθώνα και αδυναμίας καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους προκάλεσε ένταση στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος σε δηλώσεις του τόνισε ότι δεκάδες δήμοι βρίσκονται στην κατάσταση του Δήμου Μαραθώνα, αλλά δεν τίθεται θέμα μη καταβολής των μισθών ή άλλων υποχρεώσεων και προανήγγειλε πρόγραμμα εξυγίανσης των ΟΤΑ.
Ο Ηλίας Ψινάκης παρέδωσε στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή την αναφορά για τις ατασθαλίες στον δήμο.
Ο Ηλίας Ψινάκης παρέδωσε στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή την αναφορά για τις ατασθαλίες στον δήμο.

Αντίστοιχα ο γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «ντόμινο» πτωχεύσεων δήμων σαν και εκείνης του Μαραθώνα.
Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Ηλία Ψινάκη, με την οποία ενημέρωνε για την κήρυξη πτώχευσης του δήμου του, ο A. Κοιμήσης επισήμανε πως «αν ο Δήμος Μαραθώνα ή οποιοσδήποτε άλλος δήμος της χώρας είχε τόσο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, θα είχε επέμβει το Παρατηρητήριο Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
1. H αναφορά που υπέβαλε ο Ηλίας Ψινάκης στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.  2. Η βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται ότι υπάλληλος διορίστηκε στον δήμο με πλαστό πτυχίο.  3. Εσωτερικό έγγραφο
1. H αναφορά που υπέβαλε ο Ηλίας Ψινάκης στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
2. Η βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται ότι υπάλληλος διορίστηκε στον δήμο με πλαστό πτυχίο.
3. Εσωτερικό έγγραφο στο οποίο γίνεται αναφορά σε ελλείψεις τεχνικού εξοπλισμού και διαγραφή υπηρεσιακών αρχείων.
4. Το έγγραφο με το οποίο ο Λέανδρος Ρακιντζής ζητά τη διενέργεια ελέγχων μετά τις καταγγελίες του Ηλία Ψινάκη.
Σε κάθε περίπτωση πολίτες και τοπικοί παράγοντες συνιστούν αυτοσυγκράτηση, παρά το γεγονός ότι εκτιμούν πως οι καταγγελίες Ψινάκη είναι σοβαρές στον βαθμό που φαίνεται να εμπλέκονται σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς συγγενικά πρόσωπα υπαλλήλων και στελεχών της προηγούμενης διοίκησης.
Σε αυτήν τη φάση οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ξεσκονίζουν τα αρχεία και τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Μαραθώνα, προκειμένου να διερευνήσουν τις καταγγελίες του Ηλία Ψινάκη. Ο δήμαρχος έχει επισκεφτεί δύο φορές τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, και έχει καταθέσει αναλυτική αναφορά των όσων διαπίστωσε στις δημοτικές υπηρεσίες, βάσει των οποίων ο Λ. Ρακιντζής έχει διατάξει με τη σειρά του έρευνα από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ
Υποπτες διαγραφές αρχείων και απευθείας αναθέσεις σε συγγενείς και φίλους
Οι καταγγελλόμενες ατασθαλίες αφορούν ύποπτες διαγραφές αρχείων από τους υπολογιστές του δήμου αλλά και σωρεία απευθείας αναθέσεων σε συγγενείς αντιδημάρχων και υπαλλήλων του δήμου. Επίσης στην αναφορά του δήμαρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη που παραδόθηκε στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή περιλαμβάνονται και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης στην αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου Μαραθώνα καθώς και στα τέσσερα νεκροταφεία της πόλης. Πιο αναλυτικά, οι έρευνες που θα διεξάγει το Σώμα Επιθεωρητών αφορούν τα εξής:
Διαγραφή αρχείων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του δήμου. Στην καταγγελία του δημοτικού υπαλλήλου Ι.Σ. αναφέρεται ότι έχουν διαγραφεί αρχεία μέχρι και την 28η Αυγούστου του 2014, δηλαδή μετά τις εκλογές και λίγες ημέρες πριν αναλάβει η νέα διοίκηση. Τα διαγραφέντα αρχεία αφορούν υπολογιστές της πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Κ.Π., της τέως διευθύντριας των οικονομικών υπηρεσιών Λ.Ζ. και των γραμματέων στο γραφείο του δημάρχου.
Ο Ηλίας Ψινάκης έχει ενημερώσει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία έχει ξεκινήσει έρευνα για το θέμα. Εχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα για αδικήματα κακουργηματικής φύσεως στα οποία εμπλέκονται έξι άτομα και σύμφωνα με πληροφορίες η Δίωξη πραγματοποίησε πριν από ημέρες ελέγχους στα σπίτια αντιδημάρχων και δημοτικών υπαλλήλων, καθώς και σε μία εταιρεία Πληροφορικής. Οι έλεγχοι έγιναν σε οικίες στον Νέο Βουτζά, τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη. Το υλικό έχει μεταφερθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για ανάλυση των δεδομένων.
Σωρεία απευθείας αναθέσεων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε προμηθευτές που είναι συγγενείς μελών της προηγούμενης διοίκησης και υπαλλήλων του δήμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αναφορά του Ηλία Ψινάκη, ο γαμπρός και ο σύζυγος της προϊσταμένης Α.Π. έχουν λάβει συνολικά 32.000 ευρώ περίπου από απευθείας αναθέσεις. Αντίστοιχα ο σύζυγος μίας εκ των γραμματέων του πρώην δημάρχου έχει αναλάβει τη λειτουργία κυλικείου σε αθλητικό σύλλογο της περιοχής μετά από παραχώρηση του διοικητικού συμβουλίου.
Συγγενείς υπαλλήλων του δήμου έχουν αναλάβει τη λειτουργία αναψυκτηρίου στη Νέα Μάκρη και σύμφωνα με καταγγελίες δεν καταβάλλουν τα μισθώματα για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς όμως να τους επιβληθούν κυρώσεις. Επίσης στην αναφορά του δήμαρχου Μαραθώνα καταγράφονται τιμολόγια αλλοδαπού υπεργολάβου, όπου σύμφωνα με προφορικές καταγγελίες -όπως σημειώνεται στην αναφορά- συμπληρώνονταν από στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανώς να μην ανταποκρίνονται σε πραγματικό έργο αλλά αξιοποιούνταν για λογιστικούς λόγους. Τέλος αναφέρεται ο αδερφός και ο ξάδερφος της τέως διευθύντριας οικονομικών υπηρεσιών οι οποίοι καταγράφονται ως προμηθευτές του δήμου, άλλοτε μέσω διαγωνισμών και άλλοτε μέσω απευθείας αναθέσεων, οι οποίοι έχουν λάβει για 3 μήνες το ποσό των 45.000 ευρώ περίπου για διάφορες εργασίες.
Στο πρωτόκολλο διαπιστώθηκαν χρεώσεις στα ονόματα «Πανωραία Φανταστικού», «Πανωραία Καλομοίρα» και «Ονειροπαρμένος», αλλά χωρίς έγγραφα, ενδεικτικό στοιχείο ότι κρατήθηκαν αριθμοί για μελλοντική χρήση που είναι παράνομη πράξη.
Στις επιτροπές ανάρτησης των αποφάσεων της Διαύγειας είχαν διοριστεί ένας ειδικός συνεργάτης και ένας άμισθος σύμβουλος στον δήμο παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει ότι στις συγκεκριμένες θέσεις μπορούν να τοποθετηθούν μόνο μόνιμοι υπάλληλοι.
Υπάλληλος που διορίστηκε με πτυχίο από τη Σιβιτανίδειο Σχολή δεν πρωτοκόλλησε τον τίτλο του ως εισερχόμενο έγγραφο στον δήμο. Ο Ηλίας Ψινάκης επισυνάπτει βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται ότι το πτυχίο είναι πλαστό και ζητά τον έλεγχο όλων των ατομικών φακέλων των δημοτικών υπαλλήλων.
Τα τέσσερα νεκροταφεία που λειτουργούν στην περιοχή βρίσκονται σε δραματική οικονομική κατάσταση, χωρίς έσοδα, καθώς έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες τόσο η λειτουργία όσο και η ταφή των νεκρών. Οι συγκεκριμένοι ιδιώτες -σύμφωνα με την αναφορά του κ. Ψινάκη- δεν καταβάλλουν χρηματικό αντίτιμο στον δήμο για τις εργασίες που προσφέρουν μετά την παραχώρηση από τον Δήμο των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων.
Κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Μαραθώνα. Στην αναφορά σημειώνεται ότι η διοίκηση της Αναπτυξιακής εταιρείας παραχωρούσε σε ιδιώτες χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο την εκμετάλλευση κυλικείων σε αθλητικές εγκαταστάσεις ή άλλων χώρων εντελώς δωρεάν παραβαίνοντας τη νομοθεσία. Κατηγορεί τη Διοίκηση του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου για αδιαφανή διαχείριση καθώς επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αρνείται συστηματικά να συνεργαστεί με τη νέα δημοτική αρχή και να παράσχει πληροφορίες για την οικονομική και διοικητική κατάσταση του Μουσείου.
Πηγή: 
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.