Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιοι είναι οι 13 δήμοι που ξεκινούν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – Οι προϋποθέσεις, τα ποσά & οι δικαιούχοι

Από τους δήμους Δράμας (ΑΜΘ), Έδεσσας (Κεντρική Μακεδονία), Γρεβενών (Δυτική Μακεδονία), Ιωαννίνων (Ήπειρος), Λευκάδας (Ιόνια Νησιά), Καρδίτσας (Θεσσαλία), Χαλκίδας (Στερεά Ελλάδα), Καλλιθέας (Αττική), Μεσολογγίου (Δυτική Ελλάδα), Τρίπολη (Πελοπόννησος), Σύρου (Νότιο Αιγαίο), Σάμου (Βόρειο Αιγαίο) και Μαλεβιζίου (Κρήτη) θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στις 17 Σεπτεμβρίου και η διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής θα είναι για έξι μήνες. Με αυτό τον τρόπο με κονδύλι που φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί το 7% του πληθυσμού των συγκεκριμένων δήμων, ενώ στόχος είναι μέσα στο 2015 το μέτρο να εφαρμοστεί στο σύνολο του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 700.000 πολίτες με κόστος από 850 έως 1 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η επιλογή των δήμων έγινε με κριτήρια:

-Την περιφερειακή διασπορά (ένας δήμος ανά περιφέρεια, δηλαδή 13 στο σύνολο),
-Την κάλυψη αστικών, ημιαστικών και αγροτικών περιοχών,
-Την κάλυψη διαφορετικών κοινωνικο-οικονομικών και πληθυσμιακών χαρακτηριστικών, και, τελος,
- Την ικανότητα του δήμου να διαχειριστεί και να ανταποκριθεί άμεσα στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος.
Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους δήμους πιλοτικής εφαρμογής τουλάχιστον για τα τελευταία δύο έτη, ενώ οι λεπτομέρειες καθορίζονται σε απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Συγκεκριμένα:
  1. Περιουσιακά κριτήρια:
-Η συνολική φορολογητέα αξία να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά  15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο, με ανώτατο πλαφόν τις 200.000 ευρώ.
-Η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη τις 6.000 ευρώ
-Δεν γίνονται δεκτέ αιτήσεις από άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής ΙΧ, αεροσκάφη, ελικόπτερα ΙΧ, ανεμόπτερα και πισίνες.
-Τι συνολικό ύψος καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση της ρύθμιση.
2. Εισοδηματικά κριτήρια: Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση. Σημειώνεται πώς το πραγματικό εισόδημα θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταία 12 μηνών –μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/11 – συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και των άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από φόρο η φορολογείται με ειδικό τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται: αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και ποσά από πηγές καταρτισης, η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο και και το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται από το κράτος. Για παράδειγμα ένα ζευγάρι έχει ετήσιο πραγματικό εισόδημα 1.200 ευρώ, το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από αρχικό ποσό της επιδότησης (δηλαδή 4.200 ευρώ) και η οικογένεια θα λάβει 3.000 ευρώ για ένα χρόνο.
Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΗΔΙΚΑ και τα χρήματα θα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
Τα ποσά με βάση την οικογενειακή κατάσταση (ετήσια)
Άτομο χωρίς παιδιά: 2.400 ευρώ
Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 3.600
Ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί: 4.200
Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά: 4.800
Ζευγάρι με 3 ανήλικα παιδιά: 5.400
Ζευγάρι με 4 ανήλικα παιδιά: 6.000
Ζευγάρι με ένα ενήλικο παιδί: 4.800
Ζευγάρι με ένα ανήλικο και άνα ενήλικο παιδί: 5.400
Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά: 6.000
Ζευγάρι με 2 ανήλικα και ένα ενήλικο παιδί: 6000
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί: 3.600
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά: 4.200
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ενήλικο παιδί: 3.600
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά: 4.800.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.