Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Οι Αλβανοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα και επιστρέφουν στα σπίτια τους!

Πολλοί και από τον Βαρνάβα Αττικής

 του Άγγελου Ανδρέου
 Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι αλβανικής καταγωγής ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Έικοσι χρόνια μετά το πρώτο κύμα μετανάστευσης προς τη χώρα μας από τη γειτονική Αλβανία, οι μετανάστες που ήρθαν προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, τώρα ...



βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι.
Σε αυτή την ομάδα ανθρώπων αναφέρθηκε δημοσίευμα του Reuters το οποίο υποστηρίζει πως οι Αλβανοί μετανάστες πλέον επαναπατρίζονται, δεδομένου ότι έχουν χτίσει μέχρι τώρα στη δεύτερη πατρίδα τους όπως αναφέρουν την Ελλάδα κινδυνεύει να χαθεί.

Το πρακτορείο μίλησε με τον Artur Metaj που ήρθε στη χώρα μας το 1991 και η Αθήνα ήταν η πρώτη του επαφή με τον καπιταλισμό, μετά την κατάρρευση του σοσιαλισμού στην Αλβανία. Ο Metaj ξεκίνησε να βγάζει τα προς το ζην πουλώντας φθηνά μαγιώ σε αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στην Αθήνα. Όταν εξοικονόμησε χρήματα άνοιξε ένα κομμωτήριο, και αναπτύχθηκε τόσο που κατάφερε να προσλάβει 14 υπαλλήλους και να γιαγαντώσει την επιχείρηση του.

Από το 2009 όμως η επιχείρηση του ξεκίνησε να έχει προβλήματα όταν οι πελάτες του ξεκίνησαν να του ζητούν πίστωση. Μαζί με τους υψηλούς φόρους που κλήθηκε να πληρώσει, ο Metaj αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του, και να ανοίξει ένα καινούριο κομμωτήριο στα Τίρανα.

«Οι Έλληνες έχουν ξεμείνει από λεφτά, με τόσες περικοπές και φόρους που καλούνται να πληρώσουν», λέει στο Reuters ο Metaj, εκφράζοντας την υποστήριξη του στους έλληνες πολίτες. «Οι Έλληνες είναι περήφανος λαός. Όσο κι αν πονάνε, δεν πρόκειται να σου πουν ότι έχουν πρόβλημα».

Χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες έχουν επιστρέψει στην Αλβανία, σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθώς το εργατικό δυναμικό στον κατασκευαστικό τομέα αριθμεί πλέον 240.000 Αλβανούς εργαζόμενους από 400.000 που ήταν το 2008. Συγκολονιστική είναι και η ιστορία ενός μετανάστη από τη γείτονα χώρα που ζούσε στην Κρήτη τα τελευταία 15 χρόνια. Πατέρας δύο παιδιών, ο άτυχος Αλβανός τον τελευταίο 1,5 χρόνο δεν κατάφερε να βρει μεροκάματο και προσπαθούσε να βρει εργασία στην πατρίδα του, χωρίς όμως επιτυχία. Ο 38χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του, πηδώντας από την ταράτσα της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Το θέμα λοιπόν γι' αυτούς τους μετανάστες είναι κρίσιμο, όχι μόνο για το γεγονός ότι πια δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην στην Ελλάδα, αλλά για το αν μπορεί τελικά να τους δεχθεί πίσω η Αλβανία. Μπορεί οι ρυθμοί ανάπτυξης της Αλβανίας να "τρέχουν" χρόνο με το χρόνο, όμως η ανεργία βρίσκεται στο 13,4% και σίγουρα δεν έχει τις υποδομές για να μπορέσει να υποδεχθεί τους παλλινοστούντες.

Παραμένει δε μια από τις φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη, ενώ αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα με τους βασικούς της οικονομικούς εταίρους, τους Έλληνες και τους Ιταλούς, αφού και οι τελευταίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση. Σε ό,τι αφορά δε τον ρατσισμό που βιώνουν οι Αλβανοί είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της Elda Uzhuri που μετά από 20 χρόνια αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα της: «Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα ήμασταν Αλβανοί. Τώρα που γυρίσαμε πίσω, είμαστε Έλληνες».
Πηγή: 
 Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.