Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Προειδοποιεί Φανάρι και Μαξίμου ο Ιερώνυμος: «Αγαπάμε Πατριάρχη & πρωθυπουργό αλλά πιο πολύ αγαπάμε Εκκλησία & πατρίδα»

Προειδοποιεί Φανάρι και Μαξίμου ο Ιερώνυμος: «Αγαπάμε Πατριάρχη & πρωθυπουργό αλλά πιο πολύ αγαπάμε Εκκλησία & πατρίδα»Διπλό μήνυμα, τόσο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όσο και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έστειλε πριν λίγο με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επιβεβαιώνοντας την "Αγία ρήξη" με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και προειδοποιώντας ταυτόχρονα την Κυβέρνηση.

Με μια δήλωση αγάπης, η οποία όμως θέτει όρια απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα τόσο για τις σχέσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και σε αυτές με τον Πρωθυπουργό.
«Αγαπάμε τον Πατριάρχη μας, αγαπάμε το Πατριαρχείο μας, το σεβόμαστε, το στηρίζουμε όσο μπορούμε.
Αγαπάμε τον πρωθυπουργό μας, τους πολιτικούς μας όλους και όπου έχουμε λόγο, δυνατότητα βοηθάμε όσο μπορούμε (…)
Αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως αγαπάμε πιο πολύ απ όλους την εκκλησία και την πατρίδα», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Ιερώνυμος, η οποία ήλθε στον απόηχο της έντασης στις σχέσεις της Ελλαδικής εκκλησίας με το Φανάρι, αλλά και της συνάντησης που είχε ο Ιεράρχης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η δήλωση αυτή του Αρχιεπισκόπου σήμερα το μεσημέρι ερμηνεύεται ως μήνυμα τόσο προς το Φανάρι όσο και προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Προς το Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθαρίζει πως πάνω απ’ όλα αγαπά το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος ενώ προς το Μαξίμου επίσης, πως ναι μεν υπάρχει αγάπη και συνεργασία, αλλά το όριο είναι το συμφέρον της Εκκλησίας.
Με το δεύτερο σκέλος της δήλωσής του, ο κ. Ιερώνυμος έστρεψε το βλέμμα στις σχέσεις της εκκλησίας με την κυβέρνηση, στον απόηχο των πληροφοριών για τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Τετάρτη.
Η δήλωση θα μπορούσε να εκληφθεί ως μήνυμα ότι ναι μεν υπάρχει συνεργασία με την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο όριο είναι το συμφέρον της εκκλησίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση με τον πρωθυπουργό κινήθηκε γύρω από το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ στο «τραπέζι» έπεσε και το θέμα της λειτουργίας της εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που είχε συσταθεί επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε και η συνεργασία Κράτους - Εκκλησίας, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος τη στήριξη της κυβέρνησης στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.
Προ ημερών, το pronews.gr, είχε αποκαλύψει τους λόγους που ακυρώθηκε η συνάντηση του Ιερώνυμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα.
Μια πρωτοβουλία που ανελήφθη από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και επιβεβαιώθηκε δια του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρη Κονιδάρη, ο οποίος απέδωσε την εν λόγω εξέλιξη σε φόρτο εργασίας του κ. Ιερώνυμου.
Είναι εξάλλου γνωστή η έντονη δυσαρέσκεια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και μερίδας της Ιεραρχών από τις παρεμβάσεις -όπως τις θεωρούν- του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προς την Εκκλησία της Ελλάδος, γεγονός που οδήγησε προφανώς στην απόφαση να μην παραστεί ο κ. Ιερώνυμος σε καμία από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα προς τιμήν ή με τη συμμετοχή   του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Απών ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και κατά την τελετή βράβευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη από τη Βουλή των Ελλήνων και την ανακήρυξή του σε ισόβιο-επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι σε καμία από τις εμφανίσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν βρίσκονταν δίπλα του, όπως θα έπρεπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επιβεβαιώνοντας το ρήγμα στις σχέσεις των δύο ανδρών.
Να σημειωθεί ότι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος -ακόμη κι όταν οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών είχαν φτάσει σε πολύ άσχημα επίπεδα- συνόδευε πάντα τον Οικουμενικό Πατριάρχη. 
Η πρωτοβουλία ακύρωσης της συνάντησης ανήκει αποκλειστικά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.
Το επιβεβαίωσε επισήμως με τον πιο άμεσο τρόπο, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης, τον οποίο επικαλείται το ΑΠΕ :
«Λόγω φόρτου εργασίας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας», η οποία μάλιστα θα εκλέξει τον νέο μητροπολίτη Λαρίσης. Αυτό αποτελεί την πρόφαση κατά το... « προφάσεις εν αμαρτίαις».
Ωστόσο, η ρήξη αυτή έχει βαθιές ρίζες.
Το παρασκήνιο - Έντονη δυσαρέσκεια της ελλαδικής Εκκλησίας για τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη
Στις μέρες μας είναι γνωστή τοις πάσι η έντονη δυσαρέσκεια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και μερίδας της Ιεραρχών από τις παρεμβάσεις -όπως τις θεωρούν- του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προς την Εκκλησία της Ελλάδος, γεγονός που οδήγησε προφανώς στην απόφαση   να μην παραστεί ο κ. Ιερώνυμος σε καμία από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα προς τιμήν ή με τη συμμετοχή   του Οικουμενικού Πατριάρχη- όπως η επίσκεψη στο Μάτι στην οποία δεν ήταν ούτε ο οικείος Ιεράρχης Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος λόγω της συμμετοχής του στην Ιεραρχία.
Απών ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και κατά την τελετή βράβευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη από τη Βουλή των Ελλήνων και την ανακήρυξή του σε ισόβιο-επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.
Είναι σαφές ότι το "κερασάκι στην τούρτα" ήταν η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον Ναό του Κληροδοτήματος Προμπονά.
Το ΣτΕ  αποσφράγισε το Ναό και δικαίωσε έμμεσα έστω το Φανάρι, σε πρώτη φάση. Εκκρεμεί η απόφαση της Αστικής Δικαιοσύνης στην οποία έχει προσφύγει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών κατά της δωρεάς του Κληροδοτήματος Προμπονά προς το Φανάρι.
Για την πρώτη αυτή απόφαση του ΣτΕ διατυπώνονται από κύκλους προσκείμενους στην Εκκλησία της Ελλάδος πολλές ενστάσεις και υπαινιγμοί  για παρασκηνιακές διεργασίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να φέρει  το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η υπόθεση του Κληροδοτήματος  Προμπονά, φυσικά, υπήρξε απλώς η θρυαλλίδα καθώς οι σχέσεις Πατριάρχη και  Αρχιεπισκόπου είναι εδώ και καιρό σε μεγάλη ένταση.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις:
-Η διαμάχη για τις λεγόμενες «Νέες Χώρες», (όπως θεωρούνται οι Μητροπόλεις  από την Λάρισα και πάνω και τα νησιά του Αιγαίου) τις οποίες το Φανάρι θεωρεί κανονικές Επαρχίες του Θρόνου και τα τελευταία χρόνια επιδιώκει να τις επανεντάξει στην πλήρη δικαιοδοσία του.
-Η πρόθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη να αποκτήσει το Φανάρι τη δική του Αγία Τράπεζα, με τη δική του εκκλησία στο κέντρο της Αθήνας.
-Η απαίτηση, όπως θεωρήθηκε, του Οικουμενικού Πατριάρχη, να εκλέξει το δικό του  εκλεκτό στην Μητρόπολη Ιωαννίνων, την οποία θεωρεί επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου( στη σειρά,10η  στο Συνταγμάτιο του Πατριαρχείου), χειροτέρεψε τα πράγματα. Οταν έχασε το Φανάρι σε αυτή την διεκδίκηση, προήγαγε τον υποψήφιό του σε Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως και τον τοποθέτησε Διευθυντή του γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα.
-Η παρασκηνιακή δράση του Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιου, με έντονες  διεργασίες και παρεμβάσεις σε ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια ενόχλησε, όπως ήταν φυσικό.
Για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο ο άλλοτε κολλητός του και παλαιός μυστικοσύμβουλός του Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος θεωρείται σήμερα   «persona non grata». Και διεμήνυσε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τις απόψεις του γιαυτό το θέμα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που  προκαλείται αυτή η  ένταση μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν έχουν παρέλθει πολλά χρόνια  από τότε που το Φανάρι είχε επιβάλει ακοινωνησία στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, και  τον είχε διαγράψει από τα Δίπτυχα της Εκκλησίας.
Και τότε όλοι τον είχαν αφήσει μόνο του. ..
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.