Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Τελεσίγραφο Ουάσινγκτον στην Άγκυρα: «Απελευθερώστε και τους υπόλοιπους Αμερικανούς ομήρους» – Μαίνεται η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας

Η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας δεν τελείωσε παρά την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, καθώς δια στόματος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, η Ουάσινγκτον έστειλε τελεσίγραφο στην Άγκυρα για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων Αμερικανών πολιτών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές με αβάσιμες κατηγορίες.

Παράλληλα, έμπειροι αναλυτές τονίζουν πως η κατρακύλα της Τουρκίας συνεχίζεται, επισημαίνοντας πως η οικονομίας “αντέχει 6 μήνες το πολύ”. Αργά την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει συμφωνία με την τουρκική πλευρά για άρση των κυρώσεων.
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να «απελευθερώσει γρήγορα» άλλους αμερικανούς πολίτες και προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εργάζεται στην Τουρκία και εξακολουθούν να κρατούνται στη χώρα, μετά την απελευθέρωση του πάστορα Αντριου Μπράνσον, όπως σας ενημερώσαμε χτες.
«Είναι σπουδαία μέρα για την Αμερική. Ακόμη ένας αμερικανός πολίτης απελευθερώθηκε. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ο αμερικανός πρόεδρος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για την επιστροφή στην πατρίδα όλων των αμερικανών ομήρων και όσων αδίκως βρίσκονται φυλακισμένοι και υπό κράτηση», ανέφερε ο Πομπέο με ανάρτησή του στο Twitter.

Μπορεί η απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον να δώσει τέλος στην συγκρουσιακή πορεία των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας;

Η απάντηση είναι όχι και επιβεβαιώνεται ακόμη και με αριθμούς. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ η απελευθέρωση Μπράνσον δεν φάνηκε να ΄χει αποτέλεσμα στις αγορές , με τους επενδυτές να δείχνουν ακόμη ανήσυχοι για την πορεία της Τουρκίας.
Όπως γράφει το ahval, “η οικονομία της Τουρκίας άγγιξε τα όρια της πλήρους χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Αύγουστο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις σε δύο υπουργούς της Τουρκίας και δασμούς για τις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου.
Η οικονομία της Τουρκίας αντιμετωπίζει βαθιά ύφεση μετά από την πτώση της λίρας σχεδόν κατά 40% έναντι του δολαρίου κάτι που οδήγησε σε αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων.
Παρά την απελευθέρωση του Μπράνσον, αρκετοί Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών προξενικών υπαλλήλων, παραμένουν κατηγορούμενοι ως τρομοκράτες, αδικίες που σχετίζονται με ένα αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.
Χιλιάδες δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, δικαστές και κρατικοί υπάλληλοι φυλακίζονται επίσης με τις ίδιες κατηγορίες.
Η Τουρκία απειλεί επίσης να επεκτείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Συρία σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών και των Κούρδων συμμάχων τους. Η υπόσχεση για κατάληψη αυτών των εδαφών επαναλήφθηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη.
Η λίρα χθες υποχώρησε 0,2%, στα 5,93 έναντι του δολαρίου αργά την Παρασκευή, διαγράφοντας τα κέρδη πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ ο κύριος δείκτης μετοχών BIST-100 αυξήθηκε κατά 1,7% στις 96.313.
Ο Τιμ Ας, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής των αναδυόμενων αγορών στη Blue Bay Asset Management στο Λονδίνο, δήλωσε ότι ανεξάρτητα από την απελευθέρωση του Μπράνσον,  η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα που πιθανότατα θα απαιτήσουν τη βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Παρά την αντίθεσή του Ερντογάν στην αναζήτηση οικονομικής βοήθειας, η Τουρκία αναμένεται να φτάσει στα όρια της, μέσα σε έξι μήνες το πολύ, ανέφερε ο Ας σε e-mail προς τους πελάτες του χθες.
Οι οικονομικές αδυναμίες της Τουρκίας συνοψίζονται στον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε στο 25% το Σεπτέμβριο. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας έφθασε στο 24%, από το 17,75% αλλά ακόμη κι αυτό φαίνεται τώρα ανεπαρκές για να μετριάσει τις αυξήσεις των τιμών.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Μπ.Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα κατά του πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα.
Οι επενδυτές αντέδρασαν στην πρωτοβουλία του Αλμπαϊράκ με κάποια αμηχανία. Ο Πολ Μακναμάρα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές στην ελβετική εταιρεία GAM, χαρακτήρισε ανόητο το σχέδιο, λέγοντας ότι θα πιέσει περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών.
Οι τουρκικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος σε ξένο νόμισμα, το οποίο πρέπει να μετακυλίσουν ή να εξοφλήσουν μέσα σε ένα χρόνο, μια τρομακτική προοπτική μετά την πτώση της λίρας. Αρκετές σημαντικές επιχειρήσεις έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ρύθμισης χρεών στις τράπεζες. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων, ακόμη και όταν ενισχύεται ο πληθωρισμός.
Η Halkbank, κρατική τράπεζα υπό τον έλεγχο του ταμείου κρατικών επενδύσεων της Τουρκίας, που είναι υπό τη διοίκηση Ερντογάν, βρίσκεται υπό διερεύνηση από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών για παραβίαση κυρώσεων στο Ιράν και είναι πιθανόν να της επιβληθούν πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ορισμένοι Τούρκοι σχολιαστές υποθέτουν ότι η Άγκυρα ίσως να έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον ότι οποιοδήποτε πρόστιμο θα έχει πολύ περιορισμένο πεδίο εφαρμογής.
Ο Ι.Σεβίκ, σύμβουλος του Ερντογάν, έγραψε χθες άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι αναμένει «δραματικές αλλαγές» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά από την απελευθέρωση του Μπράνσον. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το τέλος της υπόθεσης Μπράνσον “δεν μπορεί να σβήσει τα προβλήματα“.
“Υπάρχουν ακόμα πολλά εκκρεμή ζητήματα, ειδικά η αμερικανική υποστήριξη που δόθηκε στους μαχητές της βόρειας Συρίας, οι οποίοι είναι παραφυάδες της τρομοκρατικής ομάδας του ΡΚΚ που διεξάγει μια αποσχιστική εκστρατεία στην Τουρκία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες”, ανέφερε.
Στο μεταξύ, το αεροσκάφος με τον αμερικανό πάστορα Αντριου Μπράνσον θα προσγειωθεί σε στρατιωτική βάση κοντά στην Ουάσιγκτον σήμερα Σάββατο και πιθανόν ο ίδιος να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο στη διάρκεια της ημέρας, δήλωσε αργά την Παρασκευή ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπράνσον αναμένεται στις 12:00 τοπική ώρα στην Ουάσιγκτον (19:00 ώρα Ελλάδας).
Τραμπ: Μεγάλη μας τιμή να τον έχουμε μαζί μας
«Είναι μεγάλη μας τιμή να τον έχουμε πίσω μαζί μας», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.
«Υποφέραμε πολύ, αλλά είμαστε ευγνώμονες σε πολλούς ανθρώπους», πρόσθεσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία με την Τουρκία για άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε αντάλλαγμα της απελευθέρωσης του πάστορα.
Το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον προσγειώθηκε στην Γερμανία
Το στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ που μετέφερε τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον και είχε αναχωρήσει χθες το βράδυ από το αεροδρόμιο της Σμύρνης, προσγειώθηκε στην Γερμανία.
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρένελ ανήρτησε στο twitter φωτογραφία του ιδίου μαζί με τον Μπράνσον στον αεροδιάδρομο της αεροπορικής βάσης Ράμσταϊν.
«Καλωσορίζω τον Πάστορα Μπράνσον και τη γυναίκα του στην Γερμανία στη στάση ανεφοδιασμού του αεροσκάφους τους. Βρίσκεται σχεδόν σπίτι του χάρη στον Ντόναλντ Τραμπ. Όταν του παρουσίασα την αμερικανική σημαία, κατευθείαν τη φίλησε», ανέφερε ο Γκρένελ στο tweet του.
Νωρίτερα ο Τούρκος δικήγορος του πάστορα είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπράνσον θα προβεί σε ιατρικές εξετάσεις στην αεροπορική βάση.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
 Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.