Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Αύριο το δημοψήφισμα στα Σκόπια: Τι λένε οι πολίτες της ΠΓΔΜ (βίντεο)

Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα σχετικά με την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας των Πρεσπών εισήλθαν τα Σκόπια, με τον χρόνο να μετράει πια αντίστροφα μέχρι το πρωί της Κυριακής, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Ήδη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η εκστρατεία των κομμάτων στα Σκόπια για το δημοψήφισμα ολοκληρώθηκε και, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, μέχρι αύριο απαγορεύονται οποιεσδήποτε εκδηλώσεις και πολιτικές αναφορές σχετικά με το ζήτημα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί έγκυρο μόνον εάν η συμμετοχή φτάσει στο 50%, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν, ότι περισσότερο από το «ναι» και το «όχι», η διαδικασία θα κριθεί στη συμμετοχή και την αποχή!
Στην τελευταία του συνέντευξη στην εφημερίδα «Nezavisen Vesnik», ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε τόνισε ότι η επιτυχία του δημοψηφίσματος «θα είναι ένα ισχυρό και καθαρό σήμα» προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας. «Θα είναι κρίσιμη για τη συμπεριφορά των βουλευτών στο κοινοβούλιο, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με τη βούληση των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους βουλευτές να αποδεχτούν και να σεβαστούν την «απόφαση της πλειοψηφίας του λαού». Υπέρ του «ναι» τάχθηκε όμως και ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, ο οποίος επισήμανε ότι η συμφωνία «αφενός ανοίγει νέα προοπτική για την ενταξιακή πορεία της χώρας και την ανάπτυξη», και αφετέρου «διατηρεί τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Από τη μεριά του, ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στις τελευταίες του δηλώσεις πριν το δημοψήφισμα, χαρακτήρισε εκ νέου τη συμφωνία των Πρεσπών «τη χειρότερη πιθανή λύση για τη Μακεδονία». Παρ’ όλα αυτά, τόνισε, το εκλογικό σώμα είναι ελεύθερο να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στις κάλπες την Κυριακή.
Τι γίνεται όμως με τους ίδιους του πολίτες των Σκοπίων που θα κληθούν αύριο να ψηφίσουν στις κάλπες; Τι κλίμα επικρατεί στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ την παραμονή της κρίσιμης μέρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voria.gr, η εκστρατεία του «υπέρ» κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα καθώς είναι πιο δυναμική από το αντίθετο στρατόπεδο, όχι μόνο στους δρόμους τη πόλης, αλλά τόσο στην τηλεόραση όπου προβάλλονται συνεχώς μηνύματα που καλούν τον λαό να υπερψηφίσει τη συμφωνία όσο και στα social media.
Η Voria.gr στα Σκόπια για το δημοψήφισμα
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.