Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Η απόφαση της Α.Μέρκελ για τις συντάξεις των Ελλήνων θα καθορίσει τον χρόνο των εκλογών

Της Κύρα Αδάμ
Συνεπέστατος, κυνικός φιλο-αμερικανός  και πειθήνιος «μετα-μνημονιακός ευρωπαίος» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ, ακυρώνοντας προσδοκίες των ρομαντικών αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ περί επιστροφής των ηγετικών στελεχών του στην πάγια αριστερή «κανονικότητα» μετά τα Μνημόνια.

Ο κ. Τσίπρας παρέμεινε υποδειγματικά προσκολλημένος στο πνεύμα και το γράμμα των δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές, που έχει υπογράψει με χέρια και με πόδια και έχει μετατρέψει σε δεσμευτικούς νόμους για τη χώρα.
Επιχείρησε όμως να εκμεταλλευθεί στο έπακρο και με δικούς του πολλαπλασιαστές τον μικρό «ελεύθερο» δημοσιονομικό χώρο που του έχουν αφήσει οι πονηροί δανειστές, ώστε οι πολίτες της χώρας, μέσω  αποσπασματικών παροχών, να αποκτήσουν  μια ψευδαίσθηση οικονομικής ελευθερίας.Ο πρωθυπουργός δεν αμφισβήτησε βεβαίως τα ασφυκτικά πλεονάσματα του 3,5% που η χώρα είναι υποχρεωμένη να δημιουργεί για χρόνια ακόμα από υπερ-φορολόγιση. Έπεσε όμως με τα μούτρα στην προεκλογική «αξιοποίηση» του μικρού φετινού υπερ-πλεονάσματος των 100εκ περίπου και του υπερ-πλεονάσματος των επομένων ετών – που δηλώνει σίγουρος ότι θα είναι μεγάλο- για να εξαγγείλει παροχές που θα... ολοκληρωθούν σε βάθος τετραετίας και φυσικά από άλλη κυβέρνηση. ‘Όλα αυτά τα υποθετικά μέτρα ανακούφισης, μάλιστα, τα έδεσε με τον προεκλογικό φιόγκο του «οράματος» του για την «νέα Ελλάδα», αυτής των ανθρωπιστικής φύσης παροχών, επιδομάτων και προσλήψεων.Η απόδειξη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αυτονομηθεί - παρά τα υπονοούμενα του  πρωθυπουργού -από το πλαίσιο εποπτείας των δανειστών είναι η στάση του απέναντι στο πρόβλημα της περικοπής συντάξεων που ο ίδιος συμφώνησε κατ’ επιταγήν του ΔΝΤ.Δεν αμφισβήτησε στο ελάχιστο το νόμο Κατρούγκαλου αλλά ούτε την δέσμευση της κυβέρνησης  του για  περικοπή των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019. Παρέπεμψε απλώς στον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον προϋπολογισμό, που θα καταθέσει τον Οκτώβριο, δείχνοντας βέβαιος ότι οι εταίροι  θα συμφωνήσουν σε αναβολή περικοπής των συντάξεων με κάποιο τρόπο.
Και μάλλον η κυβέρνηση υπολογίζει σωστά, γιατί οι εταίροι, κυρίως η απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή του κ Γιούνκερ, αλλά και το Βερολίνο της κλυδωνιζόμενης κας Μέρκελ δεν έχουν καμία διάθεση να ξανανοίξουν το ευπρεπώς κουκουλωμένο ελληνικό ζήτημα, εν μέσω ευρωπαϊκής προεκλογικής περιόδου, ενώ η Γερμανία έχει έναν και μόνον πιστό σύμμαχο, τον κ Τσίπρα, να την «διευκολύνει» και με την επιστροφή αχρείαστων μεταναστών στην Ελλάδα για πάντα.
Η περικοπή ή μη των συντάξεων αποτελεί τη «μητέρα των μαχών» προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει τον χρόνο των εκλογών. Γι’ αυτό θα περιμένει μέχρι να έρθει ο λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες.
Και μετά, ποιός τον πιάνει σε πλασματικές εξαγγελίες και «οράματα».
*Η Κύρα Αδάμ είναι πρώην διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στο pronews.gr.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.