Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Ο Εθελοντισμός είναι η δύναμη της κοινωνίας

του Ανδρέα Κάτσενου
Ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκε ανοργάνωτος, ανέτοιμος και ασυντόνιστος για  να αντιμετωπίσει  έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Αποδείχτηκε ότι η γραφειοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις ζουν και βασιλεύουν στη χώρα της Δημοκρατίας. Το 2018 η χώρα  είναι μια ανοχύρωτη πόλη  που πορεύεται στον  αυτόματο πιλότο με ορίζοντα τα  βράχια.

Οι πλημμύρες στη Μάνδρα με τους 24 νεκρούς και η ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι με τους,  περίπου, εκατό νεκρούς αποδεικνύουν ότι η Πολιτεία έχει απωλέσει την υποχρέωση της   προστασίας των κατοίκων αυτής της χώρας. Μιας χώρας που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή και να έχει σύγχρονες δομές λειτουργίας, τουλάχιστον, στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
Η Πολιτική Προστασία, δυστυχώς, βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση, χωρίς δομές λειτουργίας και, κυρίως, χωρίς να διδάσκεται τίποτα από τη διεθνή εμπειρία και πρακτική. Υπάρχει για να υπάρχει και να χάνεται στα πλοκάμια της επικάλυψης ευθυνών.
Αδύναμη αποδείχτηκε και η Περιφέρεια Αττικής στη διαχείριση της κρίσης, η οποία το μόνο που κάνει είναι να μοιράζει σε ημετέρους εκατ. ευρώ, χωρίς να προχωράει σε έργα υποδομής. «Για όλα φταίνε οι άλλοι,  οι πρώην,  που αν γυρίσουν θα κάνουν ακόμα χειρότερα από ότι έκαναν κατά το παρελθόν»,  όπως επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους πολίτες ένα βαθυστόχαστο, τοπικό, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ,  στον Ωρωπό.
Οι Δήμοι θύματα της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας σωστής οργάνωσης στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Αναλώνονται σε έργα βιτρίνας ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Κατά συνέπεια αδυνατούν να ανταποκριθούν και στα δεκάδες αιτήματα των πολιτών για την προσωπική   και περιουσιακή ασφάλεια τους. Στερούνται προσωπικού και πόρων, ακόμα κι αν ήθελαν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς  στα αιτήματα των πολιτών.
Η δύναμη της κοινωνίας είναι, πλέον, ο εθελοντισμός. Όχι ο εθελοντισμός που ενισχύει την παραλυσία του κράτους και την επιτείνει. Ούτε ο εθελοντισμός που υποκαθιστά τις ευθύνες του κράτους ή έρχεται να τις συγκαλύψει για να συνεχίσει αυτό να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Εννοούμε τον εθελοντισμό που συνεισφέρει και συνδράμει στην ενίσχυση των δομών του κράτους, όταν αυτές υπάρχουν και λειτουργούν. Χωρίς ιδιοτέλειες και απολαβές.
Η συνένωση δυνάμεων από την ίδια την βάση της κοινωνίας είναι επιτακτική ανάγκη. Δύναμη ανατροπής μιας φαύλης κατάστασης που επικρατεί είναι  οι απλοί πολίτες  σε κάθε γειτονιά, οικισμό, χωριό και πόλη. Είναι οι άνθρωποι των Σωματείων -Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων, που νοιάζονται για τον τόπο τους. Οι φυσιολατρικοί όμιλοι. Οφείλουν όλοι να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν.
Να καθαρίσουν όλοι μαζί  συντονισμένα τις γειτονιές, τους οικισμούς και τα χωριά τους. Να μαζεύουν τα σκουπίδια τους. Να  επιβλέπουν την περιοχή ευθύνης τους και να καταγγέλλουν όσους  επιχειρούν να μπαζώσουν ρέματα και ποτάμια. Να απαιτήσουν το κλείσιμο των αυθαίρετων και παράνομων χωματερών.  Να δημιουργήσουν σύστημα πυρασφάλειας  με κρουνούς και  δεξαμενές νερού για ώρα ανάγκης από πυρκαγιές ανά τετράγωνο. Να ομορφύνουν τα δασύλλια και τα πάρκα, ώστε να γίνουν χώροι χαράς και ζωντάνιας. Να καθαρίσουν δρόμους και ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες κοντά στους οικισμούς τους.
Είναι λάθος η αντίληψη ότι ο καθένας θα πρέπει να έχει έξω από το σπίτι του ένα κρουνό η ένα κάδο απορριμμάτων. Έναν ηλεκτρολόγο ή ένα υπάλληλο καθαριότητας να φροντίζει την κάθε γειτονιά Αυτό είναι ανέφικτο. Κανένας δήμος δεν έχει τόσο προσωπικό ή πόρους για κάτι τέτοιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Δήμος θα αποποιηθεί το θεσμικό  ρόλο και τις ευθύνες του.
Σημαίνει ότι θα συνεχίσει να προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά θα έχει αρωγό σε αυτή την προσπάθεια τους πολίτες. Γιατί η συλλογικότητα είναι η δύναμη μιας κοινωνίας που χτυπιέται στα βράχια και ψάχνει απεγνωσμένα την σωτηρία, την έξοδο διαφυγής.
Όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο. Πιο ανθρώπινο και πιο λειτουργικό. Ένα κόσμο για μας και τα παιδιά μας.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:

Δείτε ακόμα:

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ!! Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε περισσότερους νεαρούς του Μαραθώνα να γίνουν εθελοντές;

Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.