Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Βάση στην... Ανταρκτική δημιουργεί η Τουρκία! - «Βάζει πόδι» στα πλουσιότερα αποθέματα φυσικών πόρων του πλανήτη

Βάση στην... Ανταρκτική δημιουργεί η Τουρκία! - «Βάζει πόδι» στα πλουσιότερα αποθέματα φυσικών πόρων του πλανήτηΣτο κλαμπ των  χωρών που διαθέτουν «επιστημονικές» (όλες χρησιμοποιούνται και για αμυντικούς σκοπούς) βάσεις στην Ανταρκτική εντάσσει την Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Μέχρι το 2019 θα δημιουργήσουμε μια επιστημονική βάση για να κάνουμε την Τουρκία μία από τις περίπου 30 χώρες που διαθέτουν ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική», έγραψε στο λογαριασμό στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Τουρκία έχει ήδη στείλει τρεις αποστολές στην Ανταρκτική, στη διάρκεια των οποίων οι επιστήμονές της ερεύνησαν περιοχές, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας ερευνητικός σταθμός. Η τελευταία αποστολή επέστρεψε τον περασμένο Απρίλιο.
Για πρώτη φορά τα σχέδια της Άγκυρας για δημιουργία βάσης στο πιο κρύο μέρος του πλανήτη είχε αποκαλύψει τον Φεβρουάριο του 2017 η διευθύντρια του Κέντρου Πολικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Μπουρτζού Όζσοϊ (φωτό)
Η τελευταία είπε ότι εννέα Τούρκοι επιστήμονες διεξάγουν σειρά μελετών στην περιοχή του Νοτίου Ημισφαιρίου. «Στόχος μας είναι να συσταθεί μια ερευνητική βάση που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τις μελέτες των Τούρκων επιστημόνων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι θα γίνουν έρευνες κυρίως σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και τα έμβια είδη του βυθού και της επιφάνειας του νερού, ενώ τόνισε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει καθεστώς χώρας-μέλους στην ήπειρο.

Μολονότι πολλές χώρες έχουν θέσει αξιώσεις για διάφορα τμήματα της Ανταρκτικής, η περιοχή ορίζεται από την Ανταρκτική Συνθήκη του 1958 που καθιερώνει την ήπειρο ως ειρηνική ζώνη διεθνούς συνεργασίας και έρευνας.
Eνώ τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Φαρούκ Οζλού είχε ανακοινώσει ότι μετά την υλοποίηση αυτών των σχεδίων η Τουρκία θα καταθέσει αίτηση προκειμένου να της αναγνωριστεί καθεστώς «συμβούλου», που θα αυξήσει την επιρροή της στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων για την περιοχή που είναι η πλέον πλούσια σε ανεκμετάλλευτους φυσικούς πόρους, στον πλανήτη.
Η Τουρκία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Ανταρκτικής, που επιτρέπει τη χρήση της ηπείρου στη νότια πολική περιοχή του πλανήτη μόνον για ειρηνικούς σκοπούς.
Δεν περιλαμβάνεται, όμως, στις 29 χώρες που έχουν δικαίωμα ψήφου και μπορούν να συναποφασίζουν για τις δραστηριότητες στην περιοχή. Ένας από τους όρους για να ενταχθεί κανείς σ’ αυτή την ομάδα λήψης αποφάσεων είναι να διεξάγει ουσιαστικές επιστημονικές έρευνες εκεί.
Γιατί η Τουρκία θέλει να πάει στην Ανταρκτική; Για να δείξει ότι είναι παγκόσμια δύναμη και να βάλει «πόδι» στα αποθέματα της ηπείρου, όταν ξεκινήσει η εκμετάλλευσή τους...

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.