Η Τουρκία τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο στην οικονομία της. Μετά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας ήρθε ο οίκος αξιολόγησης S&P να υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ομολόγων του τουρκικού δημοσίου και να δώσει άλλη μία κλωτσιά προς τα κάτω στην οικονομία της γειτονικής χώρας.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην Τουρκία και αναμένεται να επηρεάσει και τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, δεδομένου ότι ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να μην έχει την άνεση της εκλογής και να παίζεται ένα χοντρό παιχνίδι. Αυτός είναι και ο λόγος που ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Γιγίτ Μπουλούτ, γνωστός για τις επιθέσεις του στην Ελλάδα άφησε τη χώρα μας και επιτέθηκε στους Τούρκους αυτή τη φορά που δεν στηρίζουν την οικονομία της χώρας.
Για την ακρίβεια ο σύμβουλος του Ερντογάν χαρακτήρισε προδότες του Τούρκους οι οποίοι βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Όπως είπε θα υποστούν κυρώσεις…
Είχε προηγηθεί η απροσδόκητη κίνηση του οίκου αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την Τουρκία την Τρίτη, στέλνοντας ακόμη πιο βαθιά, στο πεδίο των «σκουπιδιών» –των τοποθετήσεων που δεν θεωρούνται επενδύσεις– το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας.
Σε ανακοίνωσή του με την οποία αιτιολόγησε την απόφαση αυτή, ο S&P επικαλέστηκε ανησυχίες για την προοπτική του πληθωρισμού, εν μέσω μαζικών εκποιήσεων της λίρας, του τουρκικού νομίσματος. Ο S&P σημείωσε ότι η υποβάθμιση (σε BB-/B από BB/B) δεν αποτελούσε μέρος των προγραμματισμένων αξιολογήσεων του τουρκικού κρατικού αξιόχρεου και ότι έλαβε την απόφαση λόγω των εντεινόμενων «ανησυχιών» του.
«Η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες μας για την επιδεινούμενη προοπτική του πληθωρισμού και τη μακροπρόθεσμη υποτίμηση και αστάθεια ως προς τη διαμόρφωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (του νομίσματος) της Τουρκίας», εξηγεί η ανακοίνωση του οίκου.
Κατά τον S&P, η υποβάθμιση αντανακλά επίσης τις «ανησυχίες» για την επιδεινούμενη θέση της Τουρκίας ως προς τις εξαγωγές και την αναταραχή «στον ιδιωτικό τομέα», που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό.