Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Κυκλώνει» το τουρκικό τρυπάνι το ΝΑΤΟ: Πλοία της Συμμαχίας κατέπλευσαν στο Ισραήλ – Σε κομβικά σημεία και ο 6ος Στόλος

Το ΝΑΤΟ «κυκλώνει» από παντού την Τουρκία του Ερντογάν. Η βρετανική φρεγάτα HMS Duncan κλάσεως TYPE 45 ( ότι πιο σύγχρονο υπάρχει το βρετανικό ναυτικό σε διαμόρφωση stealth) και η ισπανική φρεγάτα «Βικτώρια» μαζί με άλλα πολεμικά πλοία , τα οποία  ανήκουν στην ειδική δύναμη  του ΝΑΤΟ, αγκυροβόλησαν στο λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ισπανική φρεγάτα αγκυροβολεί σε ισραηλινό λιμάνι, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων  IDF.
Μετά τον κατάπλου έχουμε  συνάντηση μεταξύ ανώτερων αξιωματικών του ΝΑΤΟ και των Ισραηλινών ομολόγων τους καθώς και κοινή ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ-Ισραήλ…με στόχο Τουρκία και Ιράν και την διενέργεια επιχειρήσεων ως » ζέσταμα» για τα επερχόμενα στην Α.Μεσόγειο  .
«Η άσκηση υπογραμμίζει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στη στρατηγική σχέση με το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό και στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση του IDF.
Υπενθυμίζουμε ότι στην Σούδα έχει καταπλεύσει το αεροπλανοφόρο USS HARRY TRYMAN ενώ τα υπόλοιπα πλοία της ομάδας μάχης γυροφέρνουν κοντά στην Κύπρο.
Την ίδια στιγμή το καταδρομικό USS Normandy του αμερικανικού ναυτικού κατέπλευσε τον Όρμο των Φηρών και θα παραμείνει στην καλντέρα της Σαντορίνης έως την Κυριακή 27 Μαΐου πιθανόν μαζί με αμερικανικό υποβρύχιο.
Τονίζεται ότι η Τουρκία με την ανακήρυξη εδώ και καιρό  της αποκαλούμενης επιχείρησης «Ασπίδα της Μεσογείου» (δήθεν κατά της τρομοκρατίας)  θέλει να ελέγξει την περιοχή κατά παράβαση των κανονισμών του ΝΑΤΟ λειτουργώντας ως «οθωμανική αυτοκρατορία».
 «Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της που εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα», είχε ανακοινώσει το τουρκικό ΥΠΕΞ προ μηνών  ζώντας προφανώς στο δικό του κόσμο ή  μήπως όχι ;
Την περίοδο αυτή έχει γίνει γνωστό επίκειται η κάθοδο και νέου στολίσκου τύπου » Μαβί Μαρμαρά» προς την Παλαιστίνη ενώ ο Ερντογάν ονερεύεται την Ιερουσαλήμ να στα χέρια των μουσουλμάνων μαζί με το Τέμενος  του Αλ Ακτσά.
Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται  για νέες μεγάλες  ναυτικές επιχειρήσεις  ταυτόχρονα  σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και πιθανόν και στην Μαύρη θάλασσα με τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί ότι υφαρπάζεται η «εθνικής της  κυριαρχία» .
Η διεθνής άσκηση με την επωνυμία « Αργοναύτης -2018» και με ελληνική, αμερικανική, βρετανική συμμετοχή , φέρνει στην επιφάνεια σενάρια άκρως επικίνδυνα για  όχι μόνο για Ελλάδα και Κύπρο αλλά για ολόκληρη την περιοχή μας.
Η ουσία σύμφωνα με ειδικούς επί των αμυντικών σχέσεων αφορά την επικείμενη κάθοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ , δίπλα στην ισραηλινή ΑΟΖ και τα «απόνερα» αυτής.
Η σχέση του Ισραήλ με το ΝΑΤΟ ορίζεται ως «σύμπραξη για την ασφάλεια», μιας και η χώρα είναι μέλος του Μεσογειακού Διαλόγου του ΝΑΤΟ από το 1994 μαζί με άλλες έξι χώρες εκτός του ΝΑΤΟ της Μεσογείου: Ιορδανία, Αλγερία, Αίγυπτος, Μαυριτανία, Μαρόκο και Τυνησία .
Ένας από τους κύριους στόχους του Μεσογειακού Διαλόγου είναι να δημιουργηθεί μια βάση για διάλογο και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της αντιτρομοκρατίας, αλλά μετά την κατάρρευση των σχέσεων με την Τουρκία πριν από έξι χρόνια, η Άγκυρα άσκησε προσπάθειες να απομονώσει την Ιερουσαλήμ από τη στρατιωτική συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
Μετά την εκ νέου εναρμόνιση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η Άγκυρα απέσυρε το  βέτο της και το Ισραήλ έγινε δεκτό ως έθνος εταίρος για την συμμαχία ενώ η Ιερουσαλήμ απέστειλε  την πρώτη της διπλωματική αποστολή στην έδρα του ΝΑΤΟ μαζί με αρκετές άλλες χώρες που ανήκουν στην πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης, όπως το  Κατάρ, το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ.
Με τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς δυνατούς χειρισμούς της Ρωσίας στην περιοχή, τις τουρκικές διεκδικήσεις , το στρατηγικό ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο αυξήθηκε κατακόρυφα από  τον Δεκέμβριο .
Υπενθυμίζουμε ότι η φρεγάτα HMS Ocean, που είναι η ναυαρχίδα της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας του ΝΑΤΟSNMG2, θα  συμμετέχει σε πολλές κοινές ασκήσεις με το Ισραηλινό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.
Οι μόνιμες ναυτικές ομάδες του ΝΑΤΟ (SNMG) είναι μια πολυεθνική, ολοκληρωμένη πολεμική ναυτική δύναμη ( ή  το μακρύ χέρι του ΝΑΤΟ στην θάλασσα)  που αποτελείται από σκάφη από διάφορες συμμαχικές χώρες. Εκτός από την ναυαρχίδα της ομάδας SNMG2,  το HMS Ocean είναι η ναυαρχίδα και του βρετανικού βασιλικού ναυτικού.
Οι ναυτικές ομάδες SNMG βοηθούν επίσης να καθιερωθεί η παρουσία στο ΝΑΤΟ στην περιοχή, και να επιδειχθεί  αλληλεγγύη με την διενέργεια διπλωματικών επισκέψεις σε διάφορες χώρες.
«Υπάρχει ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα την περιοχή και τι συμβαίνει σε αυτήν », δήλωσε ο Βρετανός Πλοίαρχος James Morley, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας καλύτερος να το κάνει αυτό από το ισραηλινό ναυτικό».
Ένας πιθανός περιφερειακός πόλεμος με εμπλοκή της  Τουρκίας από την δύση με στόχο την ανατροπή του Ερντογάν και μια ταυτόχρονη  εισβολή της δύσης στο  Ιράν , θα προκαλέσει τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις ενώ θα εμπλέξει έμμεσα ή άμεσα Ελλάδα-Κύπρο.

...
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
 Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.