Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Μαραθώνας 2014 - 2017. Τι άλλαξε;

Του Εμμανουήλ Χατζηχρίστου  
Με αφορμή την συμπλήρωση τριών ετών με τους «Πολίτες» στην διοίκηση του δήμου Μαραθώνα (Σεπτέμβριος 2014 - Σεπτέμβριος 2017), την επιθυμία του αρχηγού τους, δημάρχου κ. Ηλία Ψηνάκη, να ξανακατέβουν οι «Πολίτες» στον εκλογικό στίβο και τον  πρόσφατο ανασχηματισμό, αποφάσισα να κάνω «ταμείο» στα πεπραγμένα των «Πολιτών»...  επί του έργου τους.

Πρώτο μου μέλημα ήταν να βρω κάποιο προεκλογικό φυλλάδιο, πράγμα πολύ εύκολο, χάριν της ψηφιακής τεχνολογίας…
Στο φυλλάδιο λοιπόν, που ως τίτλο είχε «Αλλάζουμε την Ελλάδα ξεκινώντας από τον Μαραθώνα» και που τότε και εγώ είχα πιστέψει πως στα πλαίσια του εφικτού κάτι θα γινόταν (για να μην βγάζω την ουρά μου απ’ έξω), εκτός από τα 17 κληρονομούμενα προβλήματα με τις αντίστοιχες ενέργειες επίλυσης που προτείνονταν, υπήρχε και μία αναφορά στις άμεσες προτεραιότητες των «Πολιτών» που ήταν:
1- Ενιαίο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ως προϋπόθεση όλων των αυτονόητων υποδομών.
2- Ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα μορφολογικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά.
3- Ανάπτυξη του τουρισμού (αρχαιολογικού, αθλητικού, πολιτιστικού, θερινού, αγροτικού, θρησκευτικού, οικολογικού).
4- Σεβασμός στο περιβάλλον (φυσικό κάλλος, πυροπροστασία, ενεργειακή αυτονομία).
5 - Έμφαση στην σύγχρονη αγροτική ανάπτυξη.
6- Εφαρμογή τεχνολογιών «έξυπνης πόλης», προώθηση καινοτομιών.
7- Υποδομές για την παιδεία.
8- Κοινωνική μέριμνα και υγεία.
9- Θέσεις εργασίας και αναβίωση της εμπορικής δραστηριότητας, αναβάθμιση της καθημερινής ζωής και της καθημερινότητας.
10- Αθλητισμός, δράσεις και εθελοντισμός, με ενεργοποίηση και συμμετοχή της νεολαίας του δήμου.

Στα τρία χρόνια που πέρασαν, δεν νομίζω να χρειάζεται να σχολιάσω τι έγινε και τι δεν έγινε σε σχέση με τις άμεσες προτεραιότητες των «Πολιτών»… αλλά να προσπαθήσω να καταλάβω, τι πήγε τόσο στραβά και δεν έγινε απολύτως τίποτα!!!
Ο κ. Ηλίας Ψηνάκης, προεκλογικά είχε δηλώσει πως θα έμενε για μία 4ετία για να δείξει στην ομάδα του... «πως γίνεται»... και πως μετά θα αποχωρούσε. Το «έλα να σου δείξω εγώ πως γίνεται» το λέει κάποιος που είναι σίγουρος τουλάχιστον για 2 πράγματα, πρώτον για το ότι ο ίδιος γνωρίζει «το πως γίνεται» και δεύτερον, πως οι αποδέκτες των γνώσεών του έχουν την διάθεση να «μάθουν» αλλά και να εφαρμόσουν στην πράξη τα όσα έμαθαν…

Κοιτάζοντας όμως κάποιος την σημερινή εικόνα του δήμου αυτού, είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει πως τα σεμινάρια μάλλον δεν έγιναν ποτέ… γιατί εάν πάρουμε σαν δεδομένο πως τα σεμινάρια έγιναν… τότε παρ’ όλη την τριετή φοίτηση των «Πολιτών» στην... «μεγάλη του Δήμου σχολή», δυστυχώς ο δήμος του Μαραθώνα, δεν απέκτησε την στρατιά των νέων ανθρώπων με τις «γνώσεις» που θα μπορούσαν να κάνουν πράξη το όραμα των «Πολιτών», του «να γίνει ο Μαραθώνας παγκόσμιος πόλος έλξης» και ο ιστορικός δήμος, άρχισε σταδιακά να μετατρέπεται σε… προϊστορικό!

Σήμερα λοιπόν, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και με μοναδικές αποτυχίες, όπως απεντάξεις έργων, ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων, παραιτήσεις  δημοτικών συμβούλων, περιβαλλοντική καταστροφική αδράνεια, πολεοδομική στασιμότητα, ελλιπή στήριξη των εθελοντικών οργανώσεων, καμία τουριστική ανάπτυξη... το μοναδικό που συνεχίζει να γίνεται με απόλυτη επιτυχία, είναι οι ανακατατάξεις των αντιδημάρχων... Ο λόγος;
Είναι για ένα καλύτερο αύριο για τον Μαραθώνα και τους κατοίκους του ή για την ικανοποίηση του «εγώ» κάποιων ανθρώπων, που όταν θα πάψουν να είναι οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού και ξαναγυρίσουν στην καθημερινές ζωές τους… ίσως και να συνειδητοποιήσουν την λαίλαπα που δημιούργησαν… άλλα τότε θα είναι αργά!!
Από  www.dimotisnews.gr
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.