Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Αποχωρεί ο Αμερικανός Πρέσβης από την Αγκυρα! Οι ΗΠΑ δίνουν επέκταση 12 Ν.Μ στην Ελλάδα; Ολες οι πολυεθνικές εισήλθαν στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων

Εφυγε όπως όπως ο Αμερικανός πρεσβευτής, John Bass από την Άγκυρα με μετάθεση στην Καμπούλ προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας καθώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν τον κήρυξε νωρίτερα ανεπιθύμητο λέγοντας πως δεν τον αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο των ΗΠΑ. Iσως να φοβήθηκαν και κάτι άλλο οι ΗΠΑ καθώς ο Ερντογάν νωρίτερα κατηγόρησε την πρεσβεία ως άντρο κατασκοπείας…

Ομως οι πληγές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι βαθύτατες. Ηδη ακούγονται φωνές – αμερικανικές και ελληνικές- για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Αν αυτό γίνει τότε δεν υφίσταται καμία ελληνοτουρκική διαφορά αλλά υφίσταται «casus Belli» από την Τουρκία.
Και αυτό γιατί δεν υπάρχει μόνο θέμα τιμωρίας της Τουρκίας αλλά στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες έχουν εισέλθει όλες οι μεγάλες πολυεθνικές που δεν θέλουν τουρκικές απειλές.
Total, ExxonΜobil, Repsol, Edison και η ιταλική ΕΝΙ.
Η ENI, που ανακάλυψε το περίφημο κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο έχει εγκατασταθεί και αυτή ήδη στην Κύπρο, διευρύνει το πεδίο δράσης της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στρέφεται και προς την ελληνική αγορά, βήμα που για πολλούς ήταν απόλυτα αναμενόμενο.
Όλα αλλάζουν στην χώρα μας και ή μια πολυεθνική πίσω από την άλλη εισέρχονται στο ενεργειακό  τοπίο ενώ εκκρεμεί και το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ με μια «βαριά» ατζέντα.
Το ενδιαφέρον των πολυεθνικών εταιρειών του κλάδου δεν είναι τυχαίο  και σίγουρα περιλαμβάνει όλα τα «θηρία» του χώρου με πρώτες τις αμερικανικές εταιρείες.
Εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων αμυντικών αναλυτών κάνουν ήδη λόγο για σχέδιο ανακήρυξης ΑΟΖ από την Αθήνα , υπό αμερικανική στρατιωτική «ομπρέλα» ελέω τεραστίων αμερικανικών συμφερόντων.
Αυτό άλλωστε θα είναι και το κύριο θέμα από αμερικανικής πλευράς στο ταξίδι του Τσίπρα στην Ουάσιγκτον με τον Τραμπ.
Οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν την «δουλειά τους» νόμιμα με διασφάλιση για να πετύχουν το μέγιστο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα . 

Η ιταλική ΕΝΙ εισέρχεται  και αυτή για τα καλά στο ελληνική αγορά αναζητώντας μέσω ερευνών πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων ενόψει της έναρξης των δύο διαγωνισμών.
Μερίδιο από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες  μετά τους κολοσσούς  Total,  ExxonΜobil,  Repsol και την Edison θα έχει και η ΕΝΙ.
Ο πολυεθνικός κολοσσός ΕΝΙ  ανακάλυψε το περίφημο κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο και έχει εγκατασταθεί ήδη στην Κύπρο, εισέρχεται στην πατρίδα μας σε μια κίνηση λίγο πολύ αναμενόμενη .

Σήμερα συμμετέχουν στους διαγωνισμούς  η κοινοπραξία των EΛΠΕ- Total- Edison και η Energean Oil & Gas.
Η πρώτη κοινοπραξία ενδιαφέρεται για την περιοχή δυτικά της Κρήτης και νοτίως της Πελοποννήσου και η Energean για την περιοχή του Ιονίου, νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και δυτικά της Λευκάδας.
Η πρώτη περιοχή αποτελεί προέκταση της αποκαλούμενης Λεκάνης του Ηροδότου όπου έχουν εντοπιστεί τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ, ενώ η περιοχή του Ιονίου ανήκει στην ευρύτερη Περιαδριατική Ζώνη και θεωρείται ότι έχει γεωλογική συγγένεια με τις υπό έρευνα και υπό εκμετάλλευση περιοχές του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και της Αλβανίας.
Το ενδιαφέρον της ΕΝΙ φέρεται να αφορά τη νότια περιοχή της Κρήτης και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός με την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ – Total – ΕxxonMobil που στοχεύει στην ίδια περιοχή, αλλά οι ΗΠΑ σίγουρα έχουν το πάνω χέρι.
Η Δυτική Ελλάδα όπως και η περιοχή νοτίως της Κρήτης  είναι το νέο El Dorado για τις ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία ( για αυτό ήρθε ο Μακρόν) και όλα θα αλλάξουν ότι και να λένε κάποιοι.
Ο αστάθμητος παράγοντας όμως είναι η Τουρκία και ο Ερντογάν που θέλει  πολλά , πολλά περισσότερα από όσα αντέχει σε Κύπρο και Αιγαίο.
Με αφορμή την Συρία και το Κουρδικό, η Ρωσία θα χαράζει  τους αγωγούς τους με βάση το Κουρδιστάν και θα φέρει πετρέλαιο στην Μαύρη Θάλασσα ,για την οποία το ΝΑΤΟ δημιούργησε ειδική στρατιωτική δύναμη.
Ο  σύγχρονος «τύραννος» Ρ.Ερντογάν όμως δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την δύση και τις ΗΠΑ , ειδικά στο  Αιγαίο .
Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ θέλουν να διευρύνουν την ναυτική  βάση τους στην Σούδα για να ελέγξουν αυτές τις δραστηριότητες των αμερικανικών ενεργειακών κολοσσώνκαι δεν πρόκειται να «παίξουν» με τον Σουλτάνο διότι τα λεφτά είναι πολλά, μα πάρα πολλά.  
Βαθύτερη η ρήξη πλέον ΗΠΑ με την Τουρκία εκτιμάει ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης. Δείτε τι αναφέρει.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.