Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Μαραθώνας: Δημοτικές εκλογές 2019…αρχισαν τα όργανα

Νίκος Χατζηγιάννης : Εγώ Μπορώ

Νίκος Χατζηγιάννης : Εγώ Μπορώ
Συνέντευξη στον Ζουγανέλη Ιωάννη
  • Δημοτικές εκλογές 2019… Θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος Μαραθώνος ;
Πρώτα ο Θεός, ναι θα είμαι. Η παράταξη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ είναι εδώ και θα διεκδικήσει δυναμικά την προτίμηση των δημοτών το 2019.
  • Με όποιον αντίπαλο ;
Με όποιους αντιπάλους. Καλώς να ορίσουν.
  • Γιατί όμως διεκδικείτε το αξίωμα του Δημάρχου ;
Η απάντηση στην ερώτησή σας είναι μόνο μία : Γιατί μπορώ. Πολύ απλά ξέρω ότι μπορώ να αλλάξω την πόλη. Να οργανώσω τον Δήμο. Να επιστρέψω στους Δημότες τον Μαραθώνα που τους αξίζει.
  • Ίσως αυτό ακουστεί σε ορισμένους πολίτες λίγο … αλαζονικό;
Αλαζονικό δεν είναι να πιστεύει κανείς στις δυνάμεις του. Αλαζονικό είναι να νομίζει κανείς ότι μπορεί να πετύχει κάτι, ενώ δεν έχει τα εφόδια για να το κάνει.
  • Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων στα σημερινά δημοτικά δρώμενα ;
Υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν και στο μέλλον. Όσο κάποιοι δεν μπορούν να αυτοταξινομηθούν με βάση τις γνωστικές τους ικανότητες και τα γενικότερα προσόντα τους, τόσο η πόλη θα βυθίζεται στο χάος. Δεν κάνουμε όλοι για όλα.


“Στόχος μας ο Δήμος Μαραθώνα να γίνει παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού”
“Τουριστική Ανάπτυξη με σεβασμό στο χαρακτήρα της περιοχής και στην ευαίσθητη οικολογική ισορροπία”.



  •  Υπάρχει πλάνο ανάπτυξης ;
Υπάρχει πλάνο διαχείρισης της καθημερινότητας και ανάπτυξης της πόλης. Πλάνο συγκεκριμένο και πρόγραμμα με μετρήσιμους στόχους.
  • Ας μιλήσουμε λίγο γι΄ αυτό. Κεφάλαιο αποχέτευση;
Η δημιουργία κεντρικού αποχετευτικού δικτύου είναι όντως μείζον θέμα για τους δημότες. Για να γίνει όμως πράξη χρειάζεται να δούμε τι είναι εφικτό. Εφικτό δεν είναι ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου να γίνει στο Γραμματικό. Είναι μεγάλο και το κόστος κατασκευής και το κόστος σύνδεσης και συντήρησης. Αντίθετα με την προηγούμενη και την σημερινή διοίκηση του Δήμου, εγώ υιοθετώ και προκρίνω και θα εφαρμόσω το μοντέλο της Αποκεντρωμένης Επεξεργασίας Λυμάτων, το οποίο μειώνει τα κατασκευαστικά και λειτουργικά κόστη ενός γιγαντιαίου ΒΙΟΚΑ, το κόστος μεταφοράς λυμάτων προς αυτόν από κάθε γωνιά του Δήμου, ενώ προφυλάσσει το τοπικό ισοζύγιο νερού σε κάθε τοπικό διαμέρισμα, με τη διάθεση του ανακυκλωμένου νερού για σημαντικές χρήσεις, όπως, πότισμα αστικού και περιαστικού πράσινου, πυρόσβεση κλπ. Υπάρχει πλάνο συγκεκριμένο και χρονοδιάγραμμα. Κάθε άλλος σχεδιασμός είναι για …πολιτική κατανάλωση.
  • Ποια είναι η γνώμη σας και το πλάνο σας για το ΧΥΤΑ Γραμματικού ;
Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα στο Δήμο μας. Η λειτουργία ΧΥΤΑ, ΧΥΤ κλπ θα είναι ταφόπλακα κάθε σχεδίου για ανάπτυξη. Ο Δήμος έχει εργαλεία για να αποτρέψει την καταστροφή. Η Ανακύκλωση των απορριμμάτων είναι η βέλτιστη λύση και  οδηγεί στην ανάκτηση πολύτιμων πρώτων υλών, με υψηλή εμπορική αξία. Ταυτόχρονα, μειώνει καταλυτικά τον όγκο των απορριμμάτων που θάβονται, ώστε να περιορίζεται θεαματικά το ρυπαντικό φορτίο που εναποτίθεται στη γη.  Υπάρχουν ολοκληρωμένες προτάσεις και ένα Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των απορριμμάτων, με εξοικονόμηση χρημάτων για τον Δήμο και βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας. Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση. Αν δεν σπάσεις αβγά…. δεν κάνεις ομελέτα…. Και δυστυχώς μέχρι σήμερα οι διοικήσεις του Δήμου μας «έκαναν και κάνουν» πώς αντιδρούν για τα …. «μάτια του κόσμου». Στην πραγματικότητα δεν έγινε καμία σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια από το Δήμο για να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Υπάρχει όμως χρόνος. Εγώ έχω πλάνο.
  • Τουριστική Ανάπτυξη, ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ιστορική περιοχή μας .Υπάρχουν προοπτικές και ποια η πρόταση σας ;
Όπως είναι τα πράγματα σήμερα οι προοπτικές είναι πολύ λίγες. Οι δυνατότητες όμως είναι πολλές. Με σεβασμό στο χαρακτήρα της περιοχής και στην ευαίσθητη οικολογική ισορροπία, σχεδιάζω την ενοποίηση της παραλίας, ώστε με την ολοκλήρωση του σχεδίου να παραδοθεί σε όλους τους πολίτες μια μοναδική θέση αναψυχής, όπου καθένας θα μπορεί να απολαύσει τη θάλασσα, με όλους τους τρόπους που εμπνέεται και επιθυμεί. Φυσικά θα πάψει να εξυπηρετεί ως θέση εκμετάλλευσης του ρεύματος των επισκεπτών από μικροσυμφέροντα και φίλους της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, αλλά θα αποτελέσει πλέον ένα ασύγκριτο πάρκο, σε μέγεθος και ενδιαφέροντα. Τα λιμάνια και οι μαρίνες του Δήμου παραμένουν αναξιοποίητα εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα, εξελίσσονται σε οικολογικές “βόμβες” για το παραλιακό μέτωπο, καθώς η πλημμελής λειτουργία και η άναρχη και ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους δεν εγγυάται με κανένα τρόπο την τήρηση των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος. Η πρότασή μας αναφέρεται στην αξιοποίησή τους, τόσο με έργα ανακατασκευής και ανακαίνισης (εκβάθυνση, δημιουργία πλωτής προκυμαίας κλπ) όσο και με την μετεξέλιξή τους – όπου αυτό είναι δυνατόν – σε μαρίνες που να πληρούν όλες τις οικολογικές προδιαγραφές και τους περιβαλλοντικούς όρους, ώστε να εξασφαλίζουν αειφόρο ανάπτυξη για τις ίδιες και έσοδα για το Δήμο Μαραθώνα.
          - Δήμος Μαραθώνος και Πολιτισμός ;
Ο στόχος είναι ένας : Ο Δήμος Μαραθώνα να γίνει παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού, σημείο αναφοράς πολιτιστικής έκφρασης για τον παγκόσμιο πολίτη συγκεντρώνοντας κοντά του το ενδιαφέρον από κάθε γωνιά της γης. Ο Δήμος Μαραθώνα να γίνει το σημείο που όλοι οι άνθρωποι, παντού στον κόσμο, θα νιώθουν την ανάγκη να επισκεφθούν. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί στην βάση τριών αξόνων : α) Στην ένταξη των Μουσείων του Δήμου αλλά και των πολιτιστικών εκθεσιακών  χώρων σε μια αλυσίδα που να προάγει και να αναδεικνύει τη συνέχεια και την εξέλιξη του Ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα ως σήμερα, β) Στην αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων (Κωπηλατοδρόμιο, Αφετηρία Μαραθωνίου), προκειμένου να αποτελέσουν αναπόσπαστο συμπλήρωμα του πολιτιστικού πλούτου του Δήμου Μαραθώνα και γ) στον εμπλουτισμό των πολιτιστικών προγραμμάτων του Δήμου με καλλιτεχνικές δράσεις ικανές να ενισχύσουν το ισχυρό γόητρο του παγκόσμιου συμβόλου που ο Μαραθώνας αντιπροσωπεύει, με την καθιέρωση παγκόσμιου πολιτιστικού Φεστιβάλ, με καλλιτεχνικά και αθλητικά δρώμενα. Είναι θαυμάσια συγκυρία η επιτυχής λειτουργία στον Δήμο μας σημαντικού αριθμού ομάδων που προάγουν την καλλιτεχνική έκφραση. Αυτή την έκφραση θέλουμε και μπορούμε να ενισχύσουμε ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την ανάπτυξη και νέων ομάδων πολιτιστικής έκφρασης, νέων συνιστωσών καλλιτεχνικής δράσης. Η αξιοποίηση του χώρου του Εργοστασίου ΕΤΒΑ και η διάθεσή του προς όφελος πολιτιστικών δράσεων των ίδιων των δημοτών, καθώς και η παροχή διευκολύνσεων αυτών είναι δέσμευση αδιαπραγμάτευτη. Στόχος μου είναι  να δίνουμε ευκαιρίες στο Δημότη. Ευκαιρίες για ελεύθερη έκφραση, καλλιτεχνική δημιουργία, προσωπική βελτίωση και αυτοπραγμάτωση.
  • Υποδομές ;
Δεσμεύομαι για την εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων πράξεων εφαρμογής και αξιοποίηση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων που προκύπτουν  από τις πράξεις εφαρμογής. Είναι καιρός να μπει τάξη στον αστικό ιστό του Δήμου Μαραθώνα. Αυτό μας δεσμεύει. Παράλληλα να προχωρήσουν οι εντάξεις και άλλων περιοχών του Δήμου μας στο Σχέδιο Πόλης. Ταυτόχρονα, η εκπόνηση ενιαίας κυκλοφοριακής μελέτης για το σύνολο του Δήμου Μαραθώνα είναι υψίστης σημασίας. Η διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων, η βελτίωση της πρόσβασης των οχημάτων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία, η ανάδειξη της ασφάλειας των πεζών σε πρώτη προτεραιότητα και η μέριμνα για τον ποδηλάτη αθλητή & ερασιτέχνη, είναι το “στοίχημα” αυτής της μελέτης. Είναι η εξέλιξη του Δήμου Μαραθώνα σε Δήμο φιλικό προς τον επισκέπτη, όπως κι αν αυτός κινείται.
  • Θέλει πολύ δουλειά για όλα αυτά ,είστε έτοιμος ;
Για όλα θέλει πολύ δουλειά, αν θέλεις να πετύχεις. Δεν με φοβίζει η δουλειά. Μάλλον αυτή με ….. φοβάται…
  • Πώς κρίνετε την θητεία του Ηλία Ψηνάκη ;
Ποιος Ψηνάκης ;; Υπάρχει ;; Δεν κοιτάω το παρελθόν. Ας αφήσουμε τις παρενθέσεις για να μπούμε στο κυρίως θέμα. Και το κυρίως θέμα είναι το αύριο. Δουλεύω γι΄ αυτό και σχεδιάζω . Υπάρχει εύφορο έδαφος που απλά περιμένει τον καλλιεργητή.
- Θα πείσετε τον κόσμο να σας ακολουθήσει ;
Ο κόσμος είναι πιο υποψιασμένος πια. Θα αναγνωρίσει και θα ξεχωρίσει τις υγιείς δυνάμεις και αυτούς που μπορούν να πάνε μπροστά την πόλη του. Γιατί αυτό είναι τελικά το σπουδαιότερο : Να θέλεις μεν αλλά κυρίως να μπορείς. Σας διαβεβαιώ ότι εγώ και θέλω και μπορώ. Και θα πετύχουμε. Είμαστε η καθαρή λύση και η καθαρή επιλογή.
          - Σας ευχαριστώ πολύ .
          Και εγώ σας ευχαριστώ κ.Ζουγανέλη.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.