Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Οι Κούρδοι της Συρίας χαιρέτισαν την απόφαση των ΗΠΑ να τους προμηθεύσει με όπλα

Η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσει τα μέλη της που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους και δήλωσε ότι αναμένει να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην μάχη, όπως την χαρακτήρισε, κατά της τρομοκρατίας.

«Θεωρούμε ότι εφεξής, και έπειτα από την ιστορική αυτή απόφαση, (η YPG) θα παίξει έναν ισχυρότερο, πιο αποφασιστικό και με μεγαλύτερη επιρροή ρόλο στην ταχεία καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση προς το Reuters ο εκπρόσωπος της YPG Ρεντούρ Χελίλ.
Ο Χελίλ είπε ότι η απόφαση αυτή των ΗΠΑ «θα δώσει μια ισχυρή ώθηση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που μάχονται κατά της τρομοκρατίας και θα έχει θετικά, μεγάλα και γρήγορα αποτελέσματα».

Την ίδια ώρα, η αραβοκουρδική συμμαχία που μάχεται κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ στη Συρία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), ανακοίνωσαν μέσω του εκπροσώπου τους Ταλάλ Σέλο, ότι «ο εξοπλισμός των κούρδων πολιτοφυλάκων από τις ΗΠΑ» θα επιταχύνει την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.
Στις FDS κυριαρχούν οι δυνάμεις των Κούρδων αλλά ανήκουν και άραβες μαχητές.
Από την άλλη, η Τουρκία εξέφρασε νωρίτερα σήμερα την ελπίδα διά στόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί, να σταματήσουν οι ΗΠΑ να παρέχουν υποστήριξη στην YPG.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων που θα απειλούσαν το μέλλον του τουρκικού κράτους…Ελπίζουμε η αμερικανική κυβέρνηση να θέσει τέλος σε αυτό το λάθος. Μια τέτοια πολιτική δεν θα είναι ευεργετική, δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο ίδιο τσουβάλι με τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Τσανικλί σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο A Haber.

Η Άγκυρα θεωρεί την YPG συριακή προέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ευρώπη.
Τα σχόλια του Τσανικλί αποτελούν την πρώτη επίσημη αντίδραση μετά την δήλωση αμερικανών αξιωματούχων χθες Τρίτη ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τον εξοπλισμό της YPG για την στήριξη του αγώνα των κούρδων πολιτοφυλάκων κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και για την επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα από τους τζιχαντιστές.
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως επικρίνει την Ουάσινγκτον για την στήριξη που παρέχει στην YPG, λέγοντας ότι ο σύμμαχός του στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να βρίσκεται απόλυτα στο πλευρό της Άγκυρας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.