Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Ποιο νησί του Αιγαίου γεμίζει την Άνοιξη τουλίπες

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες στη νότια Χίου τα λιβάδια και οι κάμποι κοκκινίζουν από τις υπέροχες λαλάδες, ένα αυτοφυές σπάνιο είδος τουλίπας μοναδικό στο κόσμο. Πρόκειται για ένα μοναδικό υπερθέαμα που κόβει τη λαλιά.

Η Χίος γεμίζει με ανθισμένες Λαλάδες που κατακλύζουν τις πλαγιές και τα χωράφια της κεντρικής και νότιας Χίου σχηματίζοντας ένα κατακόκκινο χαλί από άγριες τουλίπες.
Οι πανέμορφες άγριες τουλίπες είναι αυτοφυείς και μαγεύουν ντόπιους και επισκέπτες με την ομορφιά τους, την πυκνότητα της βλάστησης και το έντονο χρώμα τους.
Η ιστορία τους φτάνει στο βάθος των αιώνων και δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα. Μάλλον, παρά το ότι λέγεται η Χίος δεν συνιστά την περιοχή προέλευσης της Ολλανδικής τουλίπας- τουλάχιστον όχι των πρώτων βολβών που έφτασαν εκεί.
Cebbceb1cebbceacceb4ceb5cf82
Αποτελεί όμως μέρος της φυσικής περιοχής εξάπλωσης του γένους Tulipa, η οποία εκτείνεται από την κεντρική Ασία μέσω της Μεσογείου έως τις νότιες-κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης. Το γένος αριθμεί περισσότερα από 100 είδη, 14 από τα οποία φύονται στην Ελλάδα.
Kostaris 03 4780
Η ανατολική προέλευση του ονόματος «λαλάδες» είναι γνωστή. Lale είναι η περσική ονομασία της τουλίπας, η οποία πέρασε μέσω των τουρκικών στη χιακή διάλεκτο.
Kostaris 04 4806
Όμως και το όνομα «τουλίπα» (tulipa, tulip, tulipan, tulipano, tulpe, tulpan σε διάφορες Ευρωπαϊκές γλώσσες) έχει παρόμοια προέλευση, από την οθωμανική λέξη για το τουρμπάνι, εξαιτίας της ομοιότητάς του με το άνθος της τουλίπας ή της οθωμανικής μόδας να τοποθετούνται τουλίπες στις πτυχώσεις του τουρμπανιού.
Lalades2Lalades1Kostaris 09 4841
Τα είδη της τουλίπας που συναντούμε στην Χίο είναι η Tulipa praecox, η Toulipa agenesis, η Tulipa clusiana και η Tulipa undulatifolia ωστόσο τα άνθη της τουλίπας δεν διατηρούνται πάνω από 7 με 10 μέρες.
Kostaris 08 4649Kostaris 07 4642
Ο καιρός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πότε θα αρχίσουν να ανθίζουν οι τουλίπες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα είδη τουλίπας μεγαλώνουν μόνο στη Χίο και αποτελούν τα έξι από τα έντεκα είδη τουλιπών παγκοσμίως!
Kostaris 06 4833Kostaris 05 4813
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.