Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Δεν αποσύρω τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο» - «Φιάσκο» οι συνομιλίες (upd2)

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΛΙ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ»
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε μια ακόμη απαράδεκτη και προκλητική δήλωση που δείχνει τις βαθύτερες επιδιώξεις της Τουρκίας για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι «παρά την ειλικρίνεια των Τουρκοκυπρίων, η Ελλάδα πάλι το βάζει στα πόδια από μία λύση για την Κύπρο. Δεν τίθεται θέμα να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο».

Παράλληλα και μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι «έχουμε κάνει ξεκάθαρη τη θέση μας σε Κύπρο και  Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν μία λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Θα είμαστε εκεί για πάντα!».
Επιπρόσθετα, ο Τούρκος πρόεδρος σε σημερινές του δηλώσεις τόνισε ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα φύγουν από την Κύπρο μόνο εφόσον φύγουν και τα στρατεύματα της άλλης πλευράς.
Δήλωσε επίσης ότι οι όροι που αναφέρονται στην εναλλαγή της προεδρίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, διευκρινίζοντας ότι η θέση του  είναι να εναλλασσονται δύο προεδρίες Ελληνοκυπρίων  και μια Τουρκοκυπρίων και όχι όπως εισηγείται η άλλη πλευρά για τέσσερις Ελληνοκυπρίων και μια Τουρκοκυπρίων.
Οι ανωτέρω δηλώσεις ήρθαν λίγο μετά τις «εμπρηστικές» δηλώσεις του  Τούρκου ΥΠΕΞ, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος όπως σας ενημέρωσε νωρίτερα το pronews.gr (διαβάστε εδώ) είπε ότι «η μόνη εγγυήτρια δύναμη είναι η Τουρκία ... η  Άγκυρα είναι αντίθετη στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου, καθώς το μπλοκ εμφανίζεται αδύναμο να φροντίσει για την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση της συμφωνίας επανένωσης».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Τουγρούλ Τουρκές, ισχυριζόμενος ότι η στάση της Ελλάδας για το θέμα των εγγυήσεων στην Κύπρο υποδηλώνει ότι «η Ελλάδα δε θέλει λύση του Κυπριακού, και γι αυτό οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε χαμηλότερο επίπεδο επειδή η Ελλάδα έθεσε όρο την κατάργηση των εγγυήσεων για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις»

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος επίσης είπε ότι η Ελλάδα επέμεινε στην πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και επισήμανε την ετοιμότητά του για συμμετοχή με τον πρωθυπουργό στις διαπραγματεύσεις εφόσον πρόκειται να γίνει κάτι καλό. Ανέφερε επίσης ότι «ο Τσίπρας είπε πως αν δεν καταργηθούν οι εγγυήσεις δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη. Εμείς ως εγγυήτριες χώρες πριν συναντηθούμε και συζητήσουμε μαζί αυτό το θέμα, δεν μπορούμε να πάρουμε τέτοια απόφαση. Η απόφαση θα ληφθεί όταν πάμε στη Γενεύη και συζητήσουμε. Πριν ακόμη συναντηθούμε, να θέτει τέτοιο όρο δεν είναι σωστή προσέγγιση»

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι για τη συμμετοχή σε υψηλό επίπεδο των εγγυητριών δυνάμεων χρειάζεται μεγαλύτερη πρόοδος και στα άλλα ζητήματα, προσθέτοντας ότι ακόμη υπάρχουν ζητήματα στο τραπέζι που δεν έχουν συμφωνηθεί και πως πρέπει να υπάρξει περισσότερη πρόοδος και στα άλλα πέντε κεφάλαια για να συζητηθεί σε επίπεδο ψηλό το κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.