Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

«Θα είμαι εδώ αν οι βασικές μας αξίες κινδυνεύουν»...

Μπαράκ ΟμπάμαΔύο μέρες πριν... παραδώσει τον Λευκό Οίκο στον Ντόναλντ Τραμπ ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε την τελευταία συνέντευξη Τύπου ως...
πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αν και έχει επαναλάβει πολλές φορές την παρατήρηση ότι εκτιμά το παράδειγμα του προκατόχου του, ρεπουμπλικανού Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος αρνείται συστηματικά να εκφέρει δημόσια γνώμη για τις απόψεις του από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν κάποια θέματα για τα οποία δεν θα διστάσει να εκφέρει γνώμη.

Θέματα «όπου πιστεύω ότι οι βασικές μας αξίες κινδυνεύουν», όπως τα εμπόδια πρόσβασης των ψηφοφόρων στις κάλπες, «θεσμικές προσπάθειες να καταπνιγεί η αντίθεση γνώμης ή ο Τύπος» και κάθε προσπάθεια να απελαθούν μετανάστες τους οποίους έφεραν οι οικογένειές τους στην Αμερική ως παιδιά.

Εξέφρασε, παράλληλα, την έντονη ανησυχία του για τις φθίνουσες προοπτικές επίτευξης της λύσης δύο κρατών όσον αφορά τη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εξαιτίας της εντεινόμενης εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η κυβέρνηση του δεν άσκησε βέτο στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στην εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ επειδή υποστηρίζει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική επιλογή για την επίτευξη ειρήνης, διευκρίνισε.

«Ο στόχος του ψηφίσματος ήταν απλά να τονίσει ότι…η εξάπλωση αυτών των εποικισμών δημιουργεί μια πραγματικότητα επί του εδάφους που ολοένα και περισσότερο καθιστά αδύνατη την λύση των δύο κρατών. Ήταν σημαντικό για εμάς να στείλουμε ένα μήνυμα, μια προειδοποίηση ότι αυτή η περίοδος μπορεί να παρέλθει», είπε χαρακτηριστικά.

Και, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, χαρακτήρισε μια τέτοια ενέργεια «εξαιρετικά αμφιλεγόμενη», προειδοποιώντας τον εκλεγμένο πρόεδρο ενάντια σε «μονομερείς αιφνίδιες κινήσεις» σε ένα «εκρηκτικό περιβάλλον».

Δήλωσε ακόμα πως είναι προς το συμφέρον της χώρας του και ολόκληρου του κόσμου οι ΗΠΑ και η Ρωσία να διατηρούν μια εποικοδομητική σχέση, αλλά η στροφή της Ρωσίας σε ένα «πνεύμα ανταγωνισμού» υπό την προεδρία του Πούτιν, το καθιστά αυτό δύσκολο.

«Αυτή ήταν η προσέγγισή μου (σε αυτό το θέμα) καθ' όλη την διάρκεια της προεδρίας μου», τόνισε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Όπου συνέκλιναν τα συμφέροντά μας, συνεργαστήκαμε», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και όλου του κόσμου να έχουμε μια εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία».

Για την αιφνίδια μείωση της διεμφυλικής Τσέλσι Μάνινγκ (η οποία είχε διοχετεύσει στον ιστότοπο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ) ο Ομπάμα δήλωσε πως την έκρινε λογική επειδή η ίδια οδηγήθηκε σε δίκη και ανέλαβε την ευθύνη του αδικήματος που διέπραξε.

Όπως υποστήριξε, η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν «εξαιρετικά δυσανάλογη» συγκριτικά με ποινές που έχουν επιβληθεί σε άλλους δράστες διαρροών, προσθέτοντας ότι αισθάνεται «πολύ άνετα ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη».

Η Μάνινγκ θα αποφυλακιστεί τον Μάιο (κανονικά θα αποφυλακιζόταν το... 2048) και η χάρη Ομπάμα έβγαλε τους «πατριώτες» Ρεπουμπλικανούς από τα ρούχα τους.

«Η προδοσία της Τσέλσι Μάνινγκ έβαλε σε κίνδυνο ζωές Αμερικανών και εξέθεσε ορισμένα από τα πιο ευαίσθητα μυστικά του έθνους μας» ξέσπασε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, κάνοντας λόγο για «εξωφρενική» κίνηση εκ μέρους του Ομπάμα, που μπορεί να ενθαρρύνει και άλλους επίδοξους πληροφοριοδότες να «πλήξουν» την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο απερχόμενος πρόεδρος αποκάλυψε μερικές από τις σκέψεις του για τη ζωή που θα ακολουθήσει μετά από δύο θητείες στον Λευκό Οίκο. «Θέλω να ηρεμήσω λίγο και να μην ακούω τον εαυτό μου να μιλάει τόσο πολύ» είπε και πρόσθεσε ότι θέλει να γράψει ένα βιβλίο και να ασχοληθεί με την οικογένειά του.

Η οικογένεια Ομπάμα θα συνεχίσει να κατοικεί στην Ουάσινγκτον, όπου η μικρότερη κόρη Σάσα, τελειώνει το γυμνάσιο. Η Μαλία, 18, έχει μπει στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αλλά δεν θα ξεκινήσει τα μαθήματα φέτος...

efsyn.gr
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.