Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Euroworking Group: Αναμένεται το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος - Η κυβέρνηση κερδίζει πολύτιμο χρόνο

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ» ΟΤΙ «ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΤΕ» ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ  
Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Euroworking Group το οποίο συνεδριάζει εκ νέου (μέσω τηλεδιάσκεψης) με στόχο να δεσμεύσει τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Ε.Τσακαλώτο ότι τα μέτρα βοήθειας προς χαμηλοσυνταξιούχους τους κατοίκους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου θα είναι «εφάπαξ» και μονάχα μια φορά.

Η απόφαση θεωρείται ότι θα είναι θετική και θα «ξεπαγώσει» άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κάτι που θα αποτελέσει πούμεγάλη επικοινωνιακή νίκη για την κυβέρνηση Α.Τσίπρα και μεγάλη ουσιαστική ήττα για το κόμμα της ΝΔ η οποία επέλεξε να καταψηφίσει επί της ουσίας τις εξαγγελίες Α.Τσίπρα στην Βουλή επιλέγοντας να δηλώσει «παρών» γυρνώντας έτσι την «πλάτη» σε δύο πολύ σημαντικές μερίδες ψηφοφόρων της: Συτναξιούχους και νησιώτες του ανατολικού Αιγαίου.
Μάλιστα αυτό πουπροκάλεσε ακόμα χειρότερη εντύπωση ήτν ότι περίμεναν τις δηλώσεις Β.Σόιμπλε για να αποφασίσουν τι θα κάνουν.
Οι δανειστές υπέστησαν ένα σοκ από την κίνηση «ανεξαρτησίας» του Α.Τσίπρα και το «κατάπιαν» μένει τώρα να το «περιτυλίξουν» με κάποιες δεσμεύσεις για την τιμή των όπλων.
Δεσμεύσεις που θα δοθούν γιατί έτσι και αλλιώς θα εμπεριέχουν μέσα τους το «θα κάνετε αυτό εάν συμβεί αυτό».
Κάτι που στην παρούσα φάση ουδόλως  απασχολεί την κυβέρνηση.
Θα ζητηθεί λοιπόν εγγράφως τα μέτρα ανακούφισης να μην έχουν επαναληπτικό χαρακτήρα. Θα ζητηθεί επίσης ενεργοποίηση του περιβόητου «κόφτη» δαπανών και μετά το 2018 (κάτι που επί της ουσίας θα γινόταν επ'αόριστον εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αλλά εάν δεν πάνε καλά ο «κόφτης» θα είναι το λιγότερο που θα απασχολεί άπαντες)
Έτσι λοιπόν οι Θεσμοί βρισκόμενοι υπό τετελεσμένου γεγονότος προσποιούνται ότι «ενοχλήθηκαν σφόδρα» και ότι η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε με τρόπο μη συμβατό με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, καθώς δεν συνεννοήθηκε για τις εξαγγελίες με τους εταίρους και ότι δεν μπορούσαν να γίνουν οι παροχές πριν από τον Απρίλιο του 2017, όταν η Εurostat θα επιβεβαιώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016.
Θα κάνουν συστάσεις η κυβέρνηση να είναι προσεκτική και υπάκουη στο μέλλον και... βλέπουμε
Στο οικονομικό επιτελείο είναι ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι.
Έτσι και αλλιώς η μακρά διαπραγμάτευση για την β΄αξιολόγηση θα συνεχίσει ως φαίνεται και για άλλους μήνες, άλλωστε το ΔΝΤ περιμένει την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από το Ν.Τραμπ στις ΗΠΑ.
Ήδη πάντως πολλά μέλη του EWG θέλουν να κλείσει θετικά το θέμα σήμερα γιατί έχουν και... γιορτές. Κανείς δεν θα ήθελε κάποια κρίση στην ευρωζώνη χριστουγεννιάτικα
Η  δε μέγιστη «σφαλιάρα» για Βερολίνο αλλά και την εγχώρια αντιπολίτευση ήταν το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών υποστηρίζουν πως το καθαρό δημοσιονομικό κόστος της παροχής για το 2016 δεν είναι τόσο υψηλό όσο φαίνεται. Ήταν σαφές δηλαδή ότι και οι ίδιοι θεωρούσαν αναγκαία τα μέτρα Τσίπρα απλά έπρεπε να βρεθεί κάποιος να τους απαλλάξει από την...αδιαλλαξία τους.
Αντί για 617 εκατ. ευρώ, το υπολογίζουν σε 388 εκατ. ευρώ το πολύ, δηλαδή 30% μικρότερο, γιατί το 1/3 του κονδυλίου αυτού (δηλ. 229 εκατ. ευρώ) θα επιστρέψει άμεσα στα κρατικά ταμεία μέσω της υψηλής φορολογίας, με 24% ΦΠΑ μέσω της αγοράς ή, για παράδειγμα, αν η παροχή διατεθεί από τους δικαιούχους για αγορά καύσιμων το 80% θα το απορροφήσουν οι φόροι που θα αποδοθούν ξανά στο Κράτος τον Ιανουάριο.
Δηλαδή εάν το καταλάβατε έγινε πολύ «φασαρία» για το τίποτα.
Στην κυβέρνηση ποντάρουν για φέτος στα εξής:
Πρώτα απ'ολα στην έκεθση της ΤτΕ που μιλάει για «απογείωση» της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα τρία έτη με ρυθμούς ανάπτυξης 2,7%, 3% και 3%.
Στην ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας και του μεγαλύτερουμέρους του σιδηροδρομικού δικτύου. Τα μεγάλα αυτά έργα αναμένεται να φέρουν πολλά κέρδη στους εργσιακούς κύκλους των ελληνικών πόλεων εκτός Αθηνών και πολύ μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα του Logistics.
Λύθηκε το πρόβλημα της βίζας με τους Ρώσους τουρίστες και ανμένονται να έρθουν φέτος κατά εκατομμύρια αφού στην Τουρκία απλά φοβούνται να πάνε με τα τόσα τρομοκρατικά χτυπήματα επί μονίμου βάσεως.
Αυτό σε συνδυασμό με τον χαμηλό Φ.Π.Α των νησιών, άρα και τις πιο προσιτές τιμές θα φέρει πληθώρα τουριστών και φυσικά περισσότερα κέρδη. Οπότε όπως γίνεται κατανοητό μέχρι να φτάσουμε στο 2018 έχει ο Θεός.
Μέχρι το Φθινόπωρο του 2017 η κυβέρνηση εξαγοράζει τον χρόνο της και έχει και πολλές πιθανότητες να της «βγει».
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.