Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεκινούν e-δεσμεύσεις καταθέσεων από δήμους –Η αρχή έγινε στην Καρδίτσα

Στη δέσμευση καταθέσεων των δημοτών του για χρέη πριν από το 2010 προχώρησε ο δήμος Καρδίτσας, όπως ενημέρωσε με επιστολή που έστειλε στα e-mail τους. Πρόκειται για τον πρώτο δήμο στη χώρα που προχωράει σε μια τέτοια ενέργεια μαζικών δεσμέυσεων καταθέσεων χρησιμοποιώντας την σύγχρονες τεχνολογίες (e-mail), βασιζόμενος στις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.4174/2013 που αφορά εκκρεμείς οφειλές, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.
Είχαν προηγηθεί και άλλοι δήμοι, όπως αυτοί των Τρικκαίων και της Κομοτηνής αλλά, καθώς δεν είχαν χρησιμοποιηθεί e-mail οι κατασχέσεις λογαριασμών ήταν σε πολύ μικροτερη κλίμακα.  Πληροφορίες της aftodioikisi.gr αναφέρουν ότι τη μέθοδο e-κατασχέσεων τραπεζικών καταθέσεων του δήμου Καρδίτσας πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr στην περίπτωση του δήμου Καρδίτσας, πρόκειται για 2.300 συναλλασσόμενους που οφείλουν στο δήμο περί τα 3.5 εκατ. ευρώ (1,8 εκατ. το χρέος και 1,7 εκατ. οι προσαυξήσεις). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το σύνολο των οφειλετών ανέρχονται σε περίπου 15.000 με χρέη που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ.
Όπως δηλώνει στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος «ο δήμος Καρδίτσας, πρώτος σε όλη τη χώρα προχωρεί σε ένα νέο τρόπο ενημέρωσης των συναλλασσόμενων, χρησιμοποιώντας τα e-mai που πήρε από τη ΓΓΔΕ. Με τον τρόπο αυτό υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα. Εξοικονομούνται δαπάνες από το χαρτί και από τις εργατοώρες  της τάξης των 50.000 ευρώ ετησίως καθώς οι οφειλέτες είναι περίπου 15.000, εξοικονομούνται πολλές ώρες εργασίας των υπαλλήλων, προστατεύεται το περιβάλλον καθώς δεν χρησιμοποιούμε χαρτιά και φακέλους για να ειδοποιήσουμε του συναλλασσόμενους και, τέλος, καθώς αυτή η διαδικασία είναι απλή και χωρίς κόστος μπορούμε να προσφέρουμε πολλαπλή ενημέρωση στους συναλλασσόμενους με το δήμο».
Η επιστολή του δήμου
Σύμφωνα με την επιστολή: «Σας κοινοποιούμε, κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.4174/2013, τις εκκρεμείς οφειλές σας, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή δεν τις καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες εξόφλησης.
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι προχωρήσαμε και σε δέσμευση των όποιων καταθέσεων σας σε όλες τις Τράπεζες για το τμήμα των χρεών σας που δημιουργήθηκε από το 2010 και πριν. Σας παρακαλούμε να φροντίσετε για την τακτοποίηση των οφειλών σας το συντομότερο δυνατό είτε αποπληρώνοντάς το στο σύνολό του είτε, εάν αυτό είναι αδύνατο, κάνοντας αίτηση διακανονισμού της οφειλής στο Ταμείο του Δήμου με την οποία θα δεσμεύεστε στην εξυπηρέτηση του χρέους σας, πληρώνοντας κάθε μήνα το ποσό που μπορείτε ανάλογα με τις οικονομικές σας δυνατότητες.
Στην περίπτωση αυτή θα προχωρήσουμε σε άρση της δέσμευσης των καταθέσεων σας.
Εάν έχετε ήδη τακτοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τις οφειλές σας, παρακαλούμε να αγνοήσετε την παρούσα ειδοποίηση.  Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία μας.»
Αντιδρούν οι λογιστές
Ωστόσο όπως αναφέρει ο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών, Φοροτεχνικών, Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας, ο δήμος έστειλε τις επιστολές στα e-mail των λογιστών και όχι των ίδιων των οφειλετών. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του, «τα emails που ζήτησαν και έλαβαν από τη Γ.Γ.Δ.Ε., είναι στην πλειονότητα τους, emails που ανήκουν στους λογιστές των δημοτών». Μάλιστα, σύμφωνα με το Σύλλογο,  «δεν έχουμε καμία υποχρέωση να ενημερώσουμε μόνοι μας κανέναν για τις οφειλές του, είτε είναι πελάτης μας με επιχείρηση, είτε απλά ένα φυσικό πρόσωπο που έρχεται μία φορά το χρόνο στα γραφείο μας για να κάνει τη φορολογική του δήλωση». Προσθέτουν,, δε, ότι στην ουσία ο δήμαρχος Φ. Αλεξάκος, με τον οποίο ήρθαν σε επικοινωνία, και ο δήμος τους ζητούν να επιβαρυνθούν οι ίδιοι με δουλειά που πρέπει να κάνουν οι υπηρεσίες του δήμου και αντιπροτείνουν «να βοηθήσουν δηλώνοντας στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του καθενός από τους πελάτες μας, το email του Δημάρχου, ή της Αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών, ή του Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, ή της Ταμία του Δήμου (που υπογράφει τις ατομικές ειδοποιήσεις) ή του οποιουδήποτε από την Οικονομική Υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να λαμβάνουν οι ίδιοι τα emails που στέλνουν και στη συνέχεια να παίρνουν τηλέφωνο τους δημότες και να τους ενημερώνουν για την οφειλή τους», προσθέτουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών, Φοροτεχνικών, Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας
Την Παρασκευή 02.09.16 ο Δήμος Καρδίτσας απέστειλε τα πρώτα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια προς τους οφειλέτες δημότες του, με το κείμενο που αναγράφεται στην αρχή του παρόντος, ενώ υπήρχε επισυναπτόμενη η ατομική ειδοποίηση οφειλής του καθενός.
Ο κάθε Δήμος αλλά και η κάθε υπηρεσία γενικότερα, έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση, να ψάχνει να βρει τρόπους για να εισπράξει τις όποιες οφειλές του, αρκεί να μην λειτουργεί εις βάρος του οποιουδήποτε τρίτου.
Ο Δήμος Καρδίτσας (όπως τουλάχιστον ενημερωθήκαμε), ζήτησε και πήρε τα emails των δημοτών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τα οποία και χρησιμοποίησε προκειμένου να αποστείλει τις ατομικές ειδοποιήσεις των οφειλετών. Υπάρχει άλλωστε η δυνατότητα να γίνει αυτό, κατόπιν αίτησης στην Γ.Γ.Δ.Ε.
Είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που προβαίνει σε μία τέτοια ενέργεια κι εφόσον στην Οικονομική Υπηρεσία έκριναν ότι αυτός ο τρόπος θα τους αποδώσει τα οφειλόμενα, τότε ορθώς έπραξαν.
Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας επικαλέστηκε το άρθρο 5 του νόμου 4174/13 (όπως αυτός τροποποιεί το ν.356/74 – Περί κώδικα δημοσίων εσόδων), προκειμένου να είναι, ως υπηρεσία, καλυμμένη σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα το οποίο μάλλον δεν γνώριζαν και γι’ αυτό ίσως δεν το έλαβαν υπόψη: τα emails που ζήτησαν και έλαβαν από τη Γ.Γ.Δ.Ε., είναι στην πλειονότητα τους, emails που ανήκουν στους λογιστές των δημοτών. Οι ενημερώσεις που αποστέλλουν ηλεκτρονικά, βρίσκονται την επόμενη στιγμή στα emails των λογιστών του Νομού Καρδίτσας.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μας ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Αλεξάκος την προηγούμενη Δευτέρα 05.09.16, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπε ότι έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε τους δημότες για τις οφειλές τους αλλά και για το ότι δεσμεύει ο Δήμος τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέχρι να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους.
Αφού λοιπόν ο Δήμαρχος και κατ’ επέκταση η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας, μας υποδεικνύουν τις υποχρεώσεις μας ως Φοροτεχνικούς, θα μας επιτραπεί από την πλευρά μας να επισημάνουμε και να ενημερώσουμε το Δήμο Καρδίτσας με τη σειρά μας, για κάποια πράγματα:
–    Το email που δηλώνουμε κατά καιρούς στα στοιχεία επικοινωνίας του πελάτη μας, το δηλώνουμε διότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να είναι υποχρεωτική η καταχώρηση email αλλιώς δεν «περπατά» καμία λειτουργία για το φορολογούμενο.
–    Όποια υπηρεσία θέλει να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο, ας ψάξει να βρει άλλο τρόπο να το κάνει.
–    Αν ο Δήμος θεωρεί ότι βρήκε την εύκολη λύση να ενημερώσει του δημότες, πλανάται πλάνην οικτράν.
–    Οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί – Οικονομολόγοι του νομού Καρδίτσας (και όχι μόνο), δεν είμαστε courier κανενός. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να ενημερώσουμε κανέναν για τα χρήματα που χρωστάει. Το τι χρωστάει ο καθένας  το γνωρίζει ο ίδιος.
–    Όποιος απευθύνεται στο λογιστή του και ρωτάει για τις τυχόν οφειλές του, ενημερώνεται άμεσα από τους συναδέλφους.
–    Αντίθετα δεν έχουμε καμία υποχρέωση να ενημερώσουμε μόνοι μας κανέναν για τις οφειλές του, είτε είναι πελάτης μας με επιχείρηση, είτε απλά ένα φυσικό πρόσωπο που έρχεται μία φορά το χρόνο στα γραφείο μας για να κάνει τη φορολογική του δήλωση.
–    Ο Δήμος Καρδίτσας, όπως δήλωσε σε δημοσίευμα της Κυριακής η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μπακαλάκου, αποφάσισε να προβεί στο εν λόγω εγχείρημα για να μειώσει τα έξοδα του Δήμου. Μάλιστα συνεχίζει λέγοντας ότι «..με τον τρόπο αυτό εξοικονομείται ένας σεβαστός αριθμός εργατοωρών που απαιτούνται προκειμένου να διεκπεραιωθεί μια τόσο μεγάλη αποστολή». Να ενημερώσουμε λοιπόν ότι, δεν είναι λύση να γλυτώνεις τις όποιες εργατοώρες από το προσωπικό του Δήμου και να το επιβαρύνεται το προσωπικό των λογιστικών γραφείων.
ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ, σίγουρα πάντως όχι δική μας.
Εάν ο Δήμος Καρδίτσας συμφωνεί, μπορούμε να βοηθήσουμε δηλώνοντας στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του καθενός από τους πελάτες μας, το email του Δημάρχου, ή της Αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών, ή του Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, ή της Ταμία του Δήμου (που υπογράφει τις ατομικές ειδοποιήσεις) ή του οποιουδήποτε από την Οικονομική Υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να λαμβάνουν οι ίδιοι τα emails που στέλνουν και στη συνέχεια να παίρνουν τηλέφωνο τους δημότες και να τους ενημερώνουν για την οφειλή τους.
Υπάρχουν επίσης και άλλοι τρόποι να ενημερωθούν οι δημότες, αποτελεί όμως είναι ευθύνη του Δήμου να βρει τους τρόπους αυτούς και όχι δική μας υποχρέωση. Μπορούμε μόνο να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι Δήμοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένο τρόπο που αποδίδει άμεσα και καλό είναι να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των Δήμων για άμεσα αποτελέσματα.
Τα email που έρχονται σε εμάς, σας ενημερώνουμε ότι τα διαγράφουμε γιατί δεν μας αφορούν. Όποιος πολίτης απευθύνεται στα γραφεία μας και ζητάει ενημέρωση, την έχει. Όποιος πελάτης μας δεν ρωτάει, πολύ απλά δεν ενημερώνεται.
Όσον αφορά τους πολίτες του νομού μας, να τους ενημερώσουμε με την ευκαιρία για τα εξής:
–    Πρέπει να παρακολουθούν ανελλιπώς τις οφειλές τους, ειδικά όσοι έχουν ρύθμιση σε ισχύ, γιατί κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να την χάσουν.
–    Οι οφειλές οι οποίες βεβαιώνονται από 01.07.16 πρέπει να εξοφλούνται ή να ρυθμίζονται εντός 15 ημερών από τη λήξη τους, προκειμένου να μην χάσουν τη όποια ρύθμιση έχουν σε ισχύ.
–    Οι οφειλές οι οποίες θα δημιουργούνται από 01.01.17, θα πρέπει να ρυθμίζονται την επόμενη μέρα από τη λήξη τους, αλλιώς οι υφιστάμενες ρυθμίσεις θα χάνονται.
–    Στις οφειλές τους προς τη Δ.Ο.Υ., μπορεί ανά πάσα στιγμή να προστεθούν από άλλες υπηρεσίες τυχόν οφειλές τους (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κλπ).
–    Για ψύλλου πήδημα ο καθένας (Δ.Ο.Υ., Δήμος, κλπ), μπορεί να μπλοκάρει τον τραπεζικό λογαριασμό του καθενός που οφείλει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να κινηθεί αφού τα χρήματα του θα είναι δεσμευμένα.
–    Γι αυτό φροντίστε να δηλώσετε ακατάσχετο έναν τραπεζικό λογαριασμό ο καθένας, ώστε αν κάποια υπηρεσία ή οργανισμός προχωρήσει σε δέσμευση, να μπορείτε τουλάχιστον να έχετε τα ελάχιστα απαραίτητα σαν κεφάλαιο κίνησης.
Δουλειά μας δεν είναι να κουβαλάμε χαρτιά όπως νομίζουν κάποιοι.
Δουλειά μας δεν είναι να ενημερώνουμε τον κάθε πολίτη για τις οφειλές του όπως νομίζουν κάποιοι άλλοι.
Ο κάθε πολίτης γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν τι χρωστάει, δεν χρειάζεται ενημέρωση από μας.
Η ευθύνη του κάθε Λογιστή Φοροτεχνικού Οικονομολόγου είναι να απεικονίζει τα προβλεπόμενα σύμφωνα με την εκάστοτε νομοθεσία. Γι’ αυτό είμαστε υπεύθυνοι και γι’ αυτό κρινόμαστε καθημερινά.
Όποιος απευθύνεται στα γραφεία μας με σκοπό να ενημερωθεί, είμαστε και θα είμαστε πάντα εκεί για να τον ενημερώσουμε.
Όποιος απευθύνεται στα γραφεία μας για να απαιτήσει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει κάνει λάθος και θα είμαστε απέναντι του.
Το γεγονός ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, κάνουμε σχεδόν τα πάντα, δεν σημαίνει κιόλας ότι αποτελεί υποχρέωση μας.
Κι αυτό ας το γνωρίζουν, είτε ο Δήμος Καρδίτσας, είτε το Υπουργείο Οικονομικών, είτε ο οποιοδήποτε νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους λογιστές και στην πλάτη τους να ασκήσει οικονομική πολιτική.
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος            Γιώργος Παπαδημητρίου
Ο Αντιπρόεδρος        Κώστας Συρόπουλος
Ο Γ. Γραμματέας        Κώστας Λαμπρόπουλος
Η Ταμίας            Γεωργία Νταντάμη
Το Μέλος            Αλέξανδρος Αποστολόπουλος

Τι απαντάει ο δήμαρχος
Με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος απαντάει στους λογιστές τονίζοντας ότι  «ο δήμος θεωρεί ότι η αντίδρασή τους είναι προσωρινή λόγω του ότι ο τρόπος αυτός εφαρμόζεται για πρώτη φορά και εκτιμά ότι σύντομα θα κατανοήσουν την αναγκαιότητα να μεταβούμε και εμείς στην ψηφιακή εποχή και εμείς όπως άλλωστε έχουν κάνει όλες οι προηγμένες χώρες τις οποίες και, όλοι μας υποστηρίζουμε, ότι θέλουμε φτάσουμε.» Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.