Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2015 – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ.

Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Μαραθώνα
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ 2015 – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Μαραθώνα, με αφορμή την Εισήγηση του Δήμαρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 30ης Ιουνίου 2016, με τον τίτλο «Απολογισμός Πεπραγμένων Δήμου Μαραθώνος 2015», διατυπώνει σοβαρότατες παρατηρήσεις που άπτονται με την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων όπως :

Οι 2 Σχολικές Επιτροπές (Α΄ βάθμια και Β΄ βάθμια), που είναι Φορείς εποπτευόμενοι από το Δήμο, δεν έχουν συντάξει οικονομικούς απολογισμούς, όπως υποχρεούνται από τον νόμο, όχι μόνο τα 2 τελευταία χρόνια με την παρούσα δημοτική αρχή, αλλά από το 2011 με την προηγούμενη δημοτική αρχή. (αναφορά σε Τεύχος Α΄- Ενότητα Ι – ΔΕΠ - σελ. 14). Η Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να αρκείται στη λήψη σωρείας αποφάσεων (Τεύχος Β΄- Ενότητα Ι - Α΄ βάθμια - σελ. 117-121 & Β΄ βάθμια - σελ. 121-125), από τη στιγμή, που λόγω έλλειψης απολογισμών, λειτουργούν ουσιαστικά σε καθεστώς αδιαφάνειας.

Το σημαντικότερο και θέμα ουσίας για εμάς είναι ότι οι Σχολικές Επιτροπές λόγω έλλειψης οικονομικών απολογισμών :

• Χάνουν το δικαίωμα για έκτακτες επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Παιδείας.

• Κινδυνεύουν να χάσουν και τις πάγιες κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΚΑΠ), σύμφωνα με την ισχύουσα Εγκύκλιο Β ''Κατρούγκαλου'' (Υπ. Εσωτ. …… Αρ. Πρωτ ΔΗΔ/Φ.40/17739/5-6-15), η οποία μεταξύ άλλων περιγράφει ότι, δεν θα μπορούν να επιχορηγούνται οι Σχολικές Επιτροπές που δεν έχουν καταρτίσει απολογιστικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς οικονομική ενίσχυση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των σχολείων, που χρηματοδοτούνται από τις αντίστοιχες Σχολικές Επιτροπές.

Επιπλέον, τα μέλη μας συμμετέχουν με επισφάλεια στις Σχολικές Επιτροπές, που είναι Νομικά Πρόσωπα και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα με έλλειψη διαφάνειας και νομιμότητας. Επισημαίνεται ότι, για αυτό το λόγο στην Ένωση και στους Συλλόγους υπάρχει προβληματισμός για το αν πρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις Επιτροπές. Η τυχόν αποχώρηση των μελών μας από τις Σχολικές Επιτροπές, θα μας στερήσει την δυνατότητα να παρακολουθούμε και να συμβάλλουμε στην ομαλή λειτουργία των Σχολικών Μονάδων του Δήμου μας, κάτι που έως σήμερα έχουμε υπηρετήσει με συνέπεια.

Με βάση τα προηγούμενα προκύπτουν τα παρακάτω σοβαρά ερωτήματα προς τον Δήμαρχο, όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και ειδικά τους αρμόδιους για την Παιδεία και την λειτουργία των σχολείων του Δήμου μας (νυν και πρώην) :

• Γιατί συνεχίζουν να λειτουργούν οι Σχολικές Επιτροπές χωρίς οικονομικούς απολογισμούς και δεν δίνεται μια λύση σε αυτό το θέμα;;;

• Μπορείτε να υποστηρίξετε βάσιμα ότι, έχετε προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, με την ευθύνη που φέρετε ως εκλεγμένοι και ότι έχετε εξαντλήσει τις θεσμικές σας δυνατότητες για την αποκατάσταση της νομιμότητας της λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών από το 2011 έως σήμερα ;;;

Βεβαία, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι :

• Τα μέλη μας που συμμετέχουν στις Σχολικές Επιτροπές δεν έχουν την αντίληψη ότι την τελευταία 2ετία συμμετέχουν σε παράνομες αποφάσεις, καθώς διαπιστώνουν ότι οικονομικοί πόροι των Επιτροπών γίνονται αποδεκτοί από την ολομέλεια των ΔΣ τους και επιτέλους αναλογικά και δίκαια διανέμονται κατευθείαν στα σχολεία, προκειμένου να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα (αυτός είναι και λόγος που παραμένουν). Όμως παρόλα αυτά, οι οικονομικοί απολογισμοί για τα έτη 2015 – 16 δεν έχουν συνταχθεί (όπως και για τα προηγούμενα έτη από το 2011) και αυτό για μας συνιστά όχι μόνο σοβαρή παρατυπία, την οποία συνεχώς επισημαίνουμε στις συνεδριάσεις των Σχολικών Επιτροπών, της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά εγκυμονεί κινδύνους να χαθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τα σχολεία όπως επισημάναμε πιο πάνω.

• Η Α' βάθμια Σχολική Επιτροπή, μετά από έντονες πιέσεις μας, με την απόφαση υπ' αριθμ. 62/6ης Συνεδρίασης Α΄ βάθμιας/20-10-2015, σελ. 120 (στην σχετική εισήγηση του Δημάρχου), ανέθεσε σε λογιστικό γραφείο την σύνταξη / εκκαθάριση των απολογισμών από το 2011. Παρά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες εισηγήσεις μας, δεν έχουμε καμία έγκυρη ενημέρωση για το θέμα. Αποσπασματικά και ανεπίσημα ακούμε για ελλείψεις στοιχείων παρελθόντων ετών, για ελέγχους από δημόσιες αρχές, για πρόοδο στις εργασίες του λογιστικού γραφείου κλπ, χωρίς να φθάνουμε στο επιθυμητό για μας στόχο της επίσημης ενημέρωσης για το θέμα και επιτέλους της σύνταξης των απολογισμών.

Γιατί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα για την εξέλιξη της υπόθεσης ;;;

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, επειδή το θέμα είναι σοβαρό και αφορά την ευαίσθητη υπόθεση της Σχολικής Κοινότητας στο Δήμο μας, οφείλετε να δώσετε επίσημες και τεκμηριωμένες απαντήσεις και φυσικά λύσεις πριν βρεθούν τα σχολεία μας χωρίς οικονομικούς πόρους
 
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.