Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ξεκινάνε οι εργασίες για τη μεταφορά ενέργειας δια μέσου θαλάσσης, από Ισραήλ σε Κύπρο και Κρήτη, που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα

Σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, ξεκινάει από σήμερα από την Λεμεσό το ιταλικό σεισμογραφικό πλοίο «Odin Finder», έχοντας ως αποστολή την διενέργεια των απαραίτητων εργασιών για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου, το οποίο θα μεταφέρει ρεύμα από το Ισραήλ σε Κύπρο και Κρήτη, και από εκεί στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Το πλοίο το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες βυθομετρικές έρευνες, με παράλληλη καταγραφή όλων των δεδομένων και των ανωμαλιών του βυθού κατά μήκος της πορείας που σχεδιάζεται να τοποθετηθεί το καλώδιο.
Πρόκειται για πραγματικά σημαντικότατο έργο και για τις τρεις χώρες, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να αποτελεί πρόκριμα για την περαιτέρω διασύνδεση και μεταφορά φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα , σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο (Η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ εισέρχεται σε νέα φάση), είχαμε αναφέρει ότι η εταιρία EuroAsia Interconnector, με το 1,518 χιλιάδων χιλιομέτρων υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει το ισραηλινό με τα ελληνικό και το κυπριακό δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική Ευρώπη, εισήλθε σε μια νέα φάση.
Η ανάδοχος του έργου με τρεις νέες μελέτες θα ανοίξει το δρόμο για θέσει σε λειτουργία την παροχή ρεύματος
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν και άλλα ποντισμένα καλώδια σε λειτουργία στην ευρύτερη περιοχή από όπου σχεδιάζεται να περάσει το ηλεκτρικό καλώδιο.
Να σημειωθεί ότι με βάση τη μέχρι τώρα διεθνή πρακτική, παρόμοια καλώδια έχουν ποντιστεί , σε βάθη μέχρι και 1.600 μέτρα, με δυναμικότητα 1.000 MW μεταξύ Ιταλίας και Σαρδηνίας, μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας, με μήκος επίσης περίπου 400 χιλιομέτρων και με δυναμικότητα ανάλογη του EuroAsia Interconnector, της τάξης των 2.200 MW.
Επίσης είναι λίαν σημαντική η διενέργεια μιας λεπτομερούς περιβαλλοντικής μελέτης, σε όλα τα στάδια πόντισης του καλωδίου που θα τοποθετηθεί σε πολύ μεγάλα βάθη σε συγκεκριμένα σημεία
Το μήκος του καλωδίου διασύνδεσης Ισραήλ– Κύπρου υπολογίζεται ότι θα έχει μήκος 329 χιλιόμετρα .
Οι εργασίες για την αρχική διασύνδεση με καλώδιο 329 χιλιομέτρων μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου αναμένεται να ξεκινήσει το 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2019.
Η δεύτερη φάση θα αφορά την διασύνδεση της Κύπρου με το νησί της Κρήτης και από εκεί της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας έως το 2020.
Ενώ στην τρίτη και τελική φάση θα συνδεθεί καλώδιο παροχής ρεύματος από την Κύπρο στην Κρήτη με στόχο την πλήρη εφαρμογή της «εθνικής οδού ηλεκτρικής ενέργειας» μέχρι το 2022.
Το αναμενόμενο κόστος του έργου ανέρχεται στο 1,5 δις € και θα αναληφθεί εξ ολοκλήρου από την εταιρία EuroAsia Interconnector.
Στην ουσία εδώ έχουμε ένα έργο που προσδίδει στις σχέσεις της Ελλάδος και της Κύπρο με το Ισραήλ στρατηγικό χαρακτήρα. Με δεδομένο τον πόλεμο στην Συρία, την φημολογία για την ίδρυση κράτους του Κουρδιστάν που θα συνταράξει την περιοχή, η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν όαση σταθερότητας.
Σε περίπτωση έναρξη μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου θα αλλάξουν αυτόματα όλα τα δεδομένα στην περιοχή μας κυρίως σε βάρος της Τουρκίας. Σε περίπτωση δε που ακολουθήσει και η Αίγυπτος, τότε η Ελλάδα θα καταστεί μια χώρα πραγματικός παγκόσμιος κόμβος ενεργείας.

pentapostagma.gr

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.