Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Τα μεσάνυχτα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του "αίματος" - "Τσεκούρι" στις συντάξεις

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΚΑΙ... ΑΓΝΩΣΤΗ "ΕΚΠΛΗΞΗ" ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ "ΑΠΟΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ  
Τα μεσάνυχτα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό του 2016 μετά από τριήμερη συζήτηση, ο οποίος αναμένεται να φέρει πολύ πόνο και "αίμα" στους Έλληνες πολίτες.

Δεν αναμένονται εκπλήξεις καθώς προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από τους 153 βουλευτές της συμπολίτευσης, που ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.
Ο νέος προϋπολογισμός που ψηφίζεται σήμερα οριοθετεί αριθμητικά τις περικοπές που θα γίνουν στις συντάξεις, αλλά τις... επόμενες δέκα μέρες θα προσδιοριστούν μέσα από το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό στο οποίο θα καταλήξει η κυβέρνηση με τους δανειστές
Ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 παραδέχθηκε ότι για το νέο έτος η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει μνημονιακές δεσμεύσεις ύψους 4,2 δισ. ευρώ,και υποστήριξε πως οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις είχαν αναληφθεί επι διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ο υπουργός πάντως δεν διέψευσε και δεν τοποθετήθηκε για τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν την νέα επώδυνη πρόταση των δανειστών για τις συντάξεις. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το «κουαρτέτο» ζητά μείωση 15% των συντάξεων άνω των 800 ευρώ ή «τσεκούρι» 30% σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ ή οριζόντια μείωση 6% σε όλες τις συντάξεις.
Αυτό και μόνο δείχνει ότι οι συνταξιούχοι καθε μήνα θα έχουν μια... Kinder έκπληξη καθώς δεν θα γνωρίζουν το ακριβές ποσό της σύνταξής τους. 
«Η κοινωνική ασφάλιση γίνεται βιώσιμη και η εθνική σύνταξη θα ορίζεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος. Στην εθνική θα προστίθεται και η αναλογική με βάση τις εισφορές η οποία θα είναι επίσης εγγυημένη από το κράτος» επισήμανε ο κ. Πετρόπουλος. 
Οπως διευκρίνισε «ενδιάμεσο εισόδημα» θα θεωρείται η πραγματική εισφοροδοτική και φορολογική ικανότητα του ασφαλισμένου, με την οποία θα ρυθμίζονται και οι εισφορές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις εισφορές τους.
Ο υφυπουργός Εργασίας κάλεσε τη νεολαία να πιστέψει στην κοινωνική ασφάλιση. «Ακούμε σήμερα τους νέους να λένε ότι "δε με ενδιαφέρει η κοινωνική ασφάλιση γιατί δεν πρόκειται να πάρω σύνταξη"» συνέχισε ο υφυπουργός Εργασίας και τόνισε: «Είναι λάθος. Με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δημιουργείται ένα ασφαλιστικό σύστημα διαφανές, ειλικρινές, σύστημα προστασίας και αναβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης.
Πάντως, ο κ. Πετρόπουλος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προσέλθουν σε διάλογο για να μην πάει χαμένη – όπως είπε – η τελευταία ευκαιρία.  
Επίσης, επισήμανε την τραγική κατάσταση στον ΟΑΕΕ όπου οι οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ. Υποστήριξε ότι το μέτρο για την εθελοντική επιλογή από τους ασφαλισμένους για μείωση της κλάσης ώστε να πληρώνουν μικρότερες εισφορές δεν απέδωσε καθώς από τους 260.000 οφειλέτες μόλις οι 50.000 έσπευσαν να ενταχθούν.
«Αυτό είναι το σκηνικό και γι' αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα αν δεν αλλάξει το ασφαλιστικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος για να σημειώσει ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα δώσει μάχη για να καταστήσει την «κοινωνική ασφάλιση βιώσιμη» ενώ παράλληλα είπε ότι η εθνική σύνταξη δεν θα συνδέεται με τα εισοδήματα των ασφαλισμένων.
Οι δανειστές αμφισβητούν τα ¾ αυτού του πακέτου, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς 1,3 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα, πέραν από εκείνα που έχουν ψηφιστεί (πχ παρακρατήσεις 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ).
Το "τσεκούρι" 15-20%  θα αφορά τις κύριες συντάξεις, μιας και εκείνο για τις επικουρικές συντάξεις έχει ήδη "κλειδώσει" και αναμένεται να φτάσει ακόμα και 8,5% (αντί του 6,6% που έλπιζε η κυβέρνηση), δεδομένου ότι οι δανειστές απορρίπτουν τις αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών.
Την ίδια στιγμή έχει "κλειδώσει" για το 2016:
-Η περικοπή των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20% (223 εκατ. ευρώ).
-Η  αύξηση στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ κατά 25% (102 εκατ. ευρώ).
-Η  μείωση των εφάπαξ κατά 10% (75 εκατ. ευρώ).
-Η μείωση των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου κατά 30% (200-250 εκατ. ευρώ).
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.