Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Μιλώντας στην γερμανική δημόσια τηλεόραση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εμφανίστηκε σύμφωνα με τη Deutsche Welle σχεδόν εξοργισμένος: «Συμβαίνει πάντα το ίδιο. Η ΕΕ κινητοποιείται, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταθέτουν προτάσεις, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών μελών δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα». Αφορμή η προσπάθεια χρηματοδότησης των χωρών της βόρειας Αφρικής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο κ. Σουλτς είπε ακόμα: «Η Ουγγαρία βρίσκεται παράλληλα και στην κορυφή των χωρών εκείνων που λένε ότι δεν εκχωρούμε αρμοδιότητες στην ΕΕ. Εάν είχαμε εμείς την αρμοδιότητα να προστατεύσουμε τα σύνορα στην Ελλάδα ή την Βουλγαρία, τότε θα προστατεύονταν. Εντούτοις χώρες όπως η Ουγγαρία επιμένουν οι εθνικές κυβερνήσεις, εν προκειμένω η ελληνική ή η βουλγάρικη, να έχουν την αρμοδιότητα. Εμείς θα αναλαμβάναμε ευχαρίστως την προστασία των συνόρων, για παράδειγμα προς την Τουρκία».
Προκαλεί πράγματι προβληματισμό η μεγάλη επιμονή της ΕΕ για φύλαξη από ενιαίο κοινό Ευρωπαϊκό φορέα των συνόρων της ΕΕ. Δηλαδή να μην φυλάνε οι Ελληνικές ΕΔ το Αιγαίο αλλά κάποιοι ξένοι μισθοφόροι. Βλέποντας ότι δεν τους περνάει προς το παρόν η κοινή φύλαξη του Αιγαίου με την Τουρκία, βρήκανε έναν πιο κομψό τρόπο να το πετύχουν, δηλαδή να αναλάβει η ΕΕ τη φύλαξη του Αιγαίου και σε κάποια στιγμή να συνεργαστεί με τους Τούρκους κάνοντας τους έτσι συνδιαχειριστές στο Αιγαίο. Θεωρούμε πολύ πονηρή τη σκέψη αυτή του Σουλτς την οποία η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να απορρίψει πριν μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες.