Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ασφαλιστικός Αρμαγεδδών: 12+1 μέτρα σοκ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αλλάζουν τα πάντα (λίστα)

Δραστικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές του ασφαλιστικού καθώς μέσα σε λιγότερο από 25 ημέρες αναμένεται να υλοποιηθούν 15 μέτρα τα οποία φέρνουν τα «πάνω κάτω» στις συντάξεις.
Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, όπως αυτές έχουν οριστεί από το μνημόνιο  και τις υποχρεώσεις που έχει η ελληνική πλευρά.
Αναλυτικά:

1. Μέχρι τα τέλη του μήνα θα πρέπει να έχει αποφασιστεί η νέα δομή του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει, μαζί με τους θεσμούς, στις βασικές παραμέτρους που θα περιλαμβάνει.
2. Θα ψηφιστούν οι περικοπές 900 εκατ. ευρώ για το 2016, όπως έχει ήδη αποφασιστεί από το μνημόνιο.
3. Περικοπή των επικουρικών με ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 20% μέσω του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων (μελετάται θέσπιση πλαφόν στις επικουρικές ύψους 350 ευρώ).
4. Την ίδια στιγμή σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ζήτημα της ενοποίησης κύριων και επικουρικών συντάξεων. Εδώ, υπάρχει ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο, καθώς ο Γ. Κατρούγκαλος εκτιμά πως μόνο έτσι θα διασφαλιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων και οι περικοπές θα είναι μικρότερες. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
5. Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να επίσης να καθορίσει και το ποσό της εθνικής κατώτατης σύνταξης.
6. Αντίστοιχα πρέπει να αποφασίσει για τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και να δώσει λύση και σε αυτόν τον γρίφο. Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Εργασίας θα υπάρχουν τρία ταμεία για όλους τους ασφαλισμένους το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ.
7. Πρέπει να «κλειδώσει» και το σενάριο της εξομοίωσης των εισφορών του ΟΓΑ με αυτές του ΙΚΑ. Με το σενάριο αυτό, οι εισφορές που θα καταβάλλουν οι αγρότες θα διπλασιαστούν στα χαμηλά εισοδήματα και θα αυξηθούν ως και 130% στα υψηλά. Κι αυτό επειδή οι αγρότες πληρώνουν σήμερα εισφορές υπέρ υγείας (2,5% επί 1.065 ευρώ στις πρώτες 5 ασφαλιστικές κλάσεις) και αγροτικής εστίας (2 ευρώ στις πρώτες τέσσερις κλάσεις) που εκτιμάται πως θα παραμείνουν σταθερές.
8. Αναμένεται και η σύνδεση των εισφορών του ΟΑΕΕ με το εισόδημα.
9. Ένα ακόμη μέτωπο αφορά στον επαναϋπολογισμό όλων των συντάξεων με βάση το μισθό με χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τους υψηλόμισθους και με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους.
10. Ένας ακόμη «γρίφος» που μένει να λυθεί αφορά στην εξομοίωση εισφορών με παροχές.
11. Το άλλο σημείο αφορά στα αντικίνητρα για να μη βγαίνουν οι ασφαλισμένοι σε πρόωρη συνταξιοδότηση.
12. To τελευταίο σημείο αφορά στην εξεύρεση πόρων για τα Ταμεία και στην κάλυψη των ελλειμμάτων τους, καθώς πλέον όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, ιδιαίτερα μετά το PSI, βρίσκονται κυριολεκτικά στο «κόκκινο».
Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η «στυγνή» αριθμητική, η οποία και αποτελεί και το κύριο «οπλοστάσιο» των δανειστών για σκληρότερα μέτρα και αφορά στην εξεύρεση 4 δισ. από την απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίνονταν παράνομες οι μειώσεις των συντάξεων αλλά και η εξεύρεση άλλων 4 δισ. ευρώ για τις καθυστερούμενες (απλήρωτες) συντάξεων σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί, τη διατήρηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για όλους τους «εν ενεργεία» και την καταγραφόμενη μείωση, κατά 15%-19%, των εσόδων από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές (στον OAEE) και τις ρυθμίσεις οφειλών (σε IKA και OAEE).
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.