Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Η Ευρώπη όπως είχαμε επισημάνει και σε πρόσφατο άρθρο μας, είναι μπροστά στο μεγαλύτερο ‘’crash test’’ της μέχρι τώρα ιστορίας της, που λέγεται προσφυγικό. Είναι η ώρα που δοκιμάζονται οι αντοχές της Ένωσης αλλά και αποκαλύπτονται τα χαρακτηριστικά και η διάθεση αλληλεγγύης των μελών της, ειδικά τώρα που ήρθε η ώρα της προσφοράς και συνεργασίας έναντι όσων έχουν καρπωθεί μέχρι σήμερα.

Η χθεσινή σύνοδος των υπουργών εσωτερικών των χωρών της ΕΕ και η αποτυχία συνεννόησης στο προσφυγικό αποκάλυψε μια πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αυτή περιγράφτηκε γλαφυρά και με ρεαλισμό στη δήλωση του γερμανού αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνοντας ότι, ‘’ όλοι συμμετέχουν όταν λαμβάνουν χρήματα, αλλά κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες, δυστυχώς «η Ευρώπη είναι βουτηγμένη στη ντροπή»
Ο κ. Γκάμπριελ εκτίμησε σήμερα πως η Ευρώπη είναι «βουτηγμένη στη ντροπή» μετά την αποτυχία της χθεσινής υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες να καταλήξει σε συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χθες «βράδυ, η Ευρώπη καλύφθηκε για άλλη μια φορά από ντροπή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γκάμπριελ, που είναι επίσης υπουργός Οικονομίας της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
«Αυτό που ζήσαμε χθες βράδυ είναι μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή απ” ό,τι η ελληνική κρίση», είπε. «Και αν δεν συμφωνήσουμε, τότε οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι παρά αέρας».
«Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να είναι στην Ευρώπη, για να το πούμε έτσι, αυτός που πληρώνει. Όλοι συμμετέχουν όταν λαμβάνουν χρήματα, αλλά κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες. Αν αυτό συνεχίσει έτσι, θα είναι το τέλος των ισχυουσών όρων χρηματοδότησης», είπε ο Γκάμπριελ.
Επιπλέον ο αντικαγκελάριος δήλωσε πως η Γερμανία, που επανέφερε την Κυριακή τους ελέγχους στα σύνορα, αναμένεται τώρα να υποδεχθεί ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες το 2015, πολύ περισσότερους από τους 800.000 που προέβλεπαν μέχρι τώρα οι επίσημοι υπολογισμοί.
Λίγο νωρίτερα, ο συνάδελφός του των Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να μειωθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων που λαμβάνουν από την ΕΕ οι χώρες μέλη που αντιτίθενται στην κατανομή των προσφύγων στην Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ειδικότερα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι, «Θεωρώ ότι πρέπει να εξετάσουμε τρόπους για την άσκηση πίεσης», ‘’Οι χώρες που αρνούνται την κατανομή με ποσοστώσεις, είναι συχνά οι χώρες που λαμβάνουν πολλούς διαρθρωτικούς πόρους από την Ευρώπη’’.
Για το ίδιο θέμα αποκαλυπτικός ήταν και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, δηλώνοντας ότι, ‘’ τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία χθες βράδυ στις Βρυξέλλες για την υποχρεωτική κατανομή 120.000 προσφύγων. Η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Σλοβακία, κυρίως, αρνήθηκαν την κατανομή μέσω ποσοστώσεων’’.
Θα αρχίσουμε να συμπαθούμε τελικά τους Γερμανούς στο υπόψη θέμα. Αλλά θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι μετά από την Ελλάδα και την Ιταλία δέχονται την μεγαλύτερη πίεση και να συμφωνήσουμε απόλυτα ότι όσοι δεν προσφέρουν ή δεν συμφωνούν,  να μην λαμβάνουν τίποτα από τους πόρους όχι μόνο για την συγκεκριμένη πολιτική αλλά και γενικότερα ως ένα είδος ‘’penalty’’ για μη ανάληψη ευθυνών. Και τελικά γιατί όχι, όπως άλλωστε θίξαμε και σε άλλο άρθρο μας σε όποιους δεν αρέσει ΕΧΙΤ. Όμως πως τα φέρνει τελικά η ζωή , οι ευεργετηθέντες από τους Γερμανούς και μάλιστα αυτοί που συμμάχησαν μαζί τους εναντίον της Ελλάδας, τώρα τους κλείνουν στα μούτρα τα σύνορα.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο