Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Εκλογές 2015: Η περίεργη σιωπή των δανειστών

Οι παρασκηνιακές πιέσεις για κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» και οι φόβοι για διπλές εκλογές

Μέσα στα πέντε τελευταία μνημονιακά χρόνια είναι ίσως η πρώτη φορά που οι αποκαλούμενοι «Θεσμοί» δεν έχουν παρέμβει – προς το παρόν – για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το πολιτικό σκηνικό θυμίζει ατμόσφαιρα… ηρεμίας λίγο πριν την καταιγίδα.
Οι δανειστές, αν και επίσημα δεν έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους, ωστόσο, στο παρασκήνιο διεξάγονται απίστευτες «ζυμώσεις» αφού υπάρχει έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας ενός μετεκλογικού ατυχήματος…
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πιστωτές θεωρούν «ατύχημα» το ενδεχόμενο μη σχηματισμού κυβέρνησης, αφού κάτι τέτοιο θα έβαζε τη χώρα σε περιπέτειες και θα καθυστερούσε – ή ακόμα στη χειρότερη των περιπτώσεων – θα τίναζε στον αέρα όλο το πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας και των προαπαιτουμένων οι δανειστές είχαν την πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε με σχετική ευκολία να «καθαρίσει» το αντιμνημονιακό μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ και να πετύχει το στόχο της αυτοδυναμίας, προκειμένου να εφαρμοστεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα του μνημονίου όπως αυτό αποτυπώθηκε στη συμφωνία της 12 Ιουλίου.
Παρόλα αυτά, το πρώτο κύμα των δημοσκοπήσεων φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τους θεσμούς της Ε.Ε. , όσο και το ΔΝΤ, αφού αποδεικνύεται πως οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, μόνο περίπατος δεν θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι όσο πλησιάζουμε στην ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, αλλά πολύ περισσότερο μετά τις κάλπες, θα ασκηθούν ισχυρότατες παρασκηνιακές πιέσεις στα μεγάλα κόμματα που ενδέχεται να σχηματίσουν κυβέρνηση, να μη χρονοτριβήσουν ή να μην εξωθήσουν την κατάσταση ώστε να χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές.
Η επιθυμία των εταίρων είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ταυτόχρονα να διασφαλιστεί ότι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα «καταληφθεί» από κόμμα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Με το που θα σχηματιστεί η -όποια- νέα κυβέρνηση, οι δανειστές θα προχωρήσουν σε αποσαφήνιση των προαπαιτούμενων (milestones) τα οποία θα συνοδεύουν την εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμεί από την πρώτη δόση.
Κατά τη συνήθη πρακτική τους θα ζητήσουν για άλλη μια φορά τις υπογραφές όχι μόνο της σχηματισθείσας κυβέρνησης, αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πρόκειται να μεταβεί στο Στρασβούργο προκειμένου να «ενημερωθεί» αρμοδίως για το δρόμο εις τον οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Οι δηλώσεις του Προέδρου της ΝΔ ότι θα παγώσει το φόρο των αγροτών, έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα τους θεσμούς αλλά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Συμπερασματικά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η «καταιγίδα» από την πλευρά των πιστωτών θα λάβει χώρα σύντομα, υπό τον φόβο των διπλών εκλογών και του ενδεχόμενου δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
 
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.