Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Απαράδεκτη δήλωση από State Department για την επίσκεψη Α.Τσίπρα: "Είμαστε σαφείς - Δεν θέλουμε να έχετε σχέσεις με την Μόσχα"

Απίστευτο αμερικανικό θράσος, το State Department εξέδωσε ανακοίνωση που απευθύνεται σε...αποικία. Έχουν κάνει σαφές λένε, ότι δεν είναι καιρός για σχέσεις με την ομόδοξη Ρωσία. Φοβερό θράσος, που απευθύνεται στους πρότερους υποτελείς που είχαν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο τελικά που η Εκκλησία χτυπίεται με έντεχνους τρόπους στην Ελλάδα. Η κοινή θρησκεία με Ρώσους και Σέρβους έχει στοιχίσει γεωπολιτικά στην Ουάσιγκτον.
ΗΠΑ για Τσίπρα: Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές με τη Ρωσία
Tην αντίθεσή του με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα εξέφρασε αξιωματούχος του State Department. Το σχόλιο του Αμερικανού αξιωματούχου, το οποίο είναι το ίδιο που είχε γίνει και για την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη για την επίσκεψή του στη Μόσχα είναι το εξής: «Έχουμε κάνει σαφές ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές, ως συνήθως, με τη Ρωσία. Έχουμε τονίσει τη σημασία της ενότητας με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για να συνεχιστεί η πίεση στη Ρωσία ώστε να σταματήσει να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, μέσω της συνέχισης της στήριξης των φιλορώσων αυτονομιστών και να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ».
Μπροκ: Ο Πούτιν δεν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα
Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ (CDU) που είπε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει «ότι δεν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα. Δεν διαθέτει γι αυτό αρκετά χρήματα». «Η Ρωσία δεν μπορεί να επαναφέρει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και οι Έλληνες δεν θα ήθελαν το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων» είπε ο κ. Μπροκ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εφημερίδα Bild.
Telegraph: Ο Τσίπρας ρισκάρει να δημιουργήσει νέο σχίσμα στην Ευρώπη
Ήταν θέμα ρητορικής, μόνο που δημοσίως αυτά τα λόγια δεν περνούν απαρατήρητα. Σε μια περικοπή των δηλώσεών του, στο σημείο που αναφέρθηκε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «Ψυχρό Πόλεμο». Από αυτή την ατάκα πιάνεται η Telegraph.
Ρισκάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αυτές τις λέξεις, να προκαλέσει νέο σχίσμα στην Ευρώπη; Η βρετανική εφημερίδα απαντάει «ναι». Και σημειώνει: «Ο αριστερός ηγέτης χρησιμοποιεί την επίσκεψη στο Κρεμλίνο για να σφυρηλατήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Στην πραγματικότητα, επέκτεινε την περιφρόνησή του προς τους πιστωτές της Ευρωζώνης. Σε μια άκρως συμβολική επίσκεψη στη Μόσχα, μια ημέρα πριν από την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, ο Τσίπρας αντέκρουσε ότι η χώρα του είναι ''αποικία χρέους'', αλλά ένα ''κυρίαρχο έθνος με ανεξίτηλο το δικαίωμα να ασκεί δική της εξωτερική πολιτική''».
BBC: «Η Ελλάδα έπαιξε το ρωσικό χαρτί της... Και τώρα τι;»
Το BBC, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα έπαιξε το ρωσικό χαρτί της... Και τώρα τι;», αναφέρεται στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο ως «το τελευταίο από μία σειρά τεχνασμάτων της ελληνικής κυβέρνησης για να ασκήσει πίεση στους δανειστές της». «Έχουν υπάρξει απειλές απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία, ότι θα πλημμυρίσει από παράνομους μετανάστες συμπεριλαμβανομένων τζιχαντιστών, ότι το ελληνικό κράτος θα προχωρήσει σε κατάσχεση γερμανικής περιουσίας εάν δεν αποδοθούν αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τέλος, ότι η Ελλάδα θα παίξει το χαρτί της Ρωσίας».
Reuters: Ο Πούτιν προσέφερε στον Τσίπρα ηθική υποστήριξη, αλλά όχι οικονομική ενίσχυση
Στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία και στη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βαλντιμίρ Πούτιν, αναφέρεται σε δημοσίευμά του την Τετάρτη και το πρακτορείο Reuters, το οποίο τονίζει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ηθική υποστήριξη και μακροχρόνια συνεργασία, αλλά καμία οικονομική ενίσχυση, αφήνοντας την Αθήνα να τα βγάλει πέρα ​​μόνη της.
Σύμφωνα με το Reuters, η διαμάχη μεταξύ της αριστερής Ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωζώνη και τους πιστωτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενισχύει τον κίνδυνο να τελειώσουν τα χρήματα για την Ελλάδα μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκτός κι αν επιτευχθεί μια νέα μεταρρυθμιστική συμφωνία.
Spiegel: Ο Πούτιν φρέναρε τις όποιες προσδοκίες του Τσίπρα
Το Spiegel επισημαίνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν φρέναρε τις όποιες προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν είναι πρόθυμη, τουλάχιστον όχι ακόμα να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα.
Μία φράση του Έλληνα πρωθυπουργού προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τους New York Times, που επικεντρώνονται στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας, εξαιτίας του ρόλου του Κρεμλίνου στην ουκρανική κρίση. Η δημόσια κριτική του Έλληνα πρωθυπουργού για τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λέγοντας «είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά», ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η επίσκεψη είναι απόδειξη των ρωγμών που προκύπτουν στην ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στην πολιτική του Κρεμλίνου στο θέμα της Ουκρανίας, αναφέρουν οι New York Times. Αν και η επίσκεψη μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικά χρήσιμη για την Ελλάδα και τη Ρωσία, η συνάντηση με τον κ. Πούτιν απέδωσε ελάχιστα σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα αποτελέσματα, επισημαίνει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ανακοίνωση για εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, που ήλπιζε η Ελλάδα. «Αντί για αυτό, Πούτιν και Τσίπρας παρακολούθησαν τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να υπογράφουν συμφωνία για το έτος πολιτιστικής ανταλλαγής το 2016. Στη συνέχεια οι δύο τους υπέγραψαν ένα κοινό πλάνο δράσης για το 2015-2016, το οποίο μιλούσε γενικά για αυξημένη συνεργασία σε διάφορους τομείς, ανάμεσά τους το εμπόριο, ο τουρισμός και η ενέργεια», προσθέτει το άρθρο.
Guardian: Η Μόσχα βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έναν πιθανό σύμμαχο
Ο Guardian μιλά για ανησυχία των Βρυξελών και σχολιάζει ότι τα όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Κρεμλίνο ήταν «μουσική στα αφτιά του Πούτιν». Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι αναμφίβολα η Μόσχα βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έναν πιθανό σύμμαχο σε μία ήπειρο που έχει λίγους, ενώ κάνει λόγο για ρωσική στρατηγική υπονόμευσης της ομόφωνης ευρωπαϊκής στάσης στο θέμα των κυρώσεων. «Αναλυτές εκτιμούν απίθανο οι Έλληνες να το τραβήξουν τόσο ώστε να θέσουν βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, αλλά «παίζουν» και με τις δύο πλευρές, προειδοποιώντας την Ευρώπη ότι η στήριξη της Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.
Bloomberg: Ο Τσίπρας επιστρέφει στην πραγματικότητα μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν
Ο Τσίπρας επιστρέφει στην πραγματικότητα μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν γράφει το Bloomberg. Όταν το αεροπλάνο του προσγειωθεί στην Αθήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εξοικειωθεί γρήγορα με την πραγματικότητα. Οι συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα την Τετάρτη επικεντρώθηκαν σε ένα προτεινόμενο αγωγό ενέργειας, στις μελλοντικές επενδύσεις και στις κυρώσεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, μια συνάντηση που είχε απορριφθεί πριν καλά καλά αρχίσει από τη Γερμανία και τη Γαλλία ως δευτερεύουσας σημασίας. Με την καταβολή της δόσης σήμερα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Πέμπτη μειώνονται ακόμη περισσότερο τα ελληνικά αποθέματα μετρητών, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές συνεχίζονται. Το αμερικανικό πρακτορείο επισημαίνει ότι το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα έθεσε σε κίνδυνο την ήδη τεταμένη σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.