Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Τσίπρας: Στόχος μας η επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία - Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Κρεμλίνο
Τσίπρας: Στόχος μας η επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία - Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Πούτιν

Πούτιν: Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά  - Τι συζητούν οι δύο άντρες πίσω από τις κλειστές πόρτες

Με καθυστέρηση σάραντα λεπτών, στις 13:40 αντί για τις 13:00 που ήταν αρχικώς προγραμματισμένη λόγω αργοπορίας του Ρώσου προέδρου, ξεκίνησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Στις σύντομες δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη «να δούμε τι θα κάνουμε να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά» επισημαίνοντας ότι η Ρωσία ήταν ο πρώτος εμπορικός εταίρος αλλά πέρυσι υπήρξε μείωση 40% των εμπορικών συναλλαγών αφήνοντας να εννοηθεί πόσο μεγάλη ζημιά έκανε το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Μόσχα.



Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες και τη χαρά του για την υποδοχή αλλά και τη συγκίνηση γιατί κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη έκανες λόγο για βαθιές και διαχρονικές ρίζες στις σχέσεις των δύο λαών εξαιτίας των κοινών αγώνων και της κοινής θρησκευτικής παράδοσης.



«Αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας ανεξάρτητα από τη γεωπολιτική συγκυρία» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατέληξε ότι «σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις αυτές προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».


Τι αναμένεται να συζητηθεί
Είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, που η έλευση Έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα θεωρείται σημαντική τομή στις σχέσεις των δυο χωρών, δεδομένου ότι αναμένεται να υπάρξει αναθέρμανση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών σε μια σειρά τομείς.



Ο κύριος Τσίπρας θέλει να αναπτύξει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με συμμαχίες παντού, ενώ ο κύριος Πούτιν θέλει να δείξει ότι έχει την ισχύ και την επιρροή για να προσελκύει το ενδιαφέρον ευρωπαίων ηγετών και ευρωπαϊκών δυνάμεων.



Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν τα ενεργειακά και αγροτικά ζητήματα, οι αποκρατικοποιήσεις και ίσως το ελληνικό χρέος.




Αναλυτικά οι δηλώσεις: 

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητοί φίλοι καλημέρα. Είναι μεγάλη χαρά, κύριε Πρωθυπουργέ, που σας γνωρίζω προσωπικώς. Έχουμε μιλήσει και στο τηλέφωνο. Είναι μεγάλη χαρά μας που σας καλωσορίζουμε στη Μόσχα πριν από τη γιορτή του Πάσχα, κοινή μας γιορτή. Πρέπει να τονίσω τον πολύ ιδιαίτερο φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων, εννοώντας βεβαίως τις πνευματικές παλιές ρίζες. Θέλω να πω ότι τις προάλλες η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδος, είχαμε την πρώτη θέση. Την περίοδο 2009-2013  ο όγκος των ανταλλαγών μας είχε διπλασιαστεί. Δυστυχώς, όμως, πέρυσι είχαμε μείωση κατά 40%. Νομίζω ότι η επίσκεψή σας είναι πολύτιμη, γιατί πρέπει να βρούμε τους λόγους και να συμφωνήσουμε τι θα κάνουμε για να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά. Και πάλι με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω την ελληνική αντιπροσωπεία».

Αλέξης Τσίπρας: «Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την υποδοχή. Είναι, πραγματικά, μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Μόσχα, αλλά και μεγάλη συγκίνησή μου, διότι το πρωί κατέθεσα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία, αποτίοντας  φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης. Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος.
Όπως είπατε, πράγματι, υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξ αιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξ αιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης. Και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία».

















video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

















Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.