Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Μαραθώνιες συνομιλίες στο Brussels Group. Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις

GREECE PARTHENON
Μαραθώνιες αποδεικνύονται οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group στις Βρυξέλλες, όπως σημειώνουν κοινοτικές πηγές, οι οποίες επισημαίνουν ότι οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές και προχωρούν, με στόχο να συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Eurogroup Working Group.

Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Σε κάθε περίπτωση, κοινοτικές πηγές εκτιμούν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας. Είναι πιθανότερο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Eurogroup να συγκληθεί μετά τις αργίες του καθολικού Πάσχα, δηλαδή μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι συζητήσεις συνεχίζονται σε καλό κλίμα συνεργασίας, οι συζητήσεις στο Brussels Group. «Χθες η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά» σημειώνεται σχετικά.
Στο Brussels Group, αναφέρεται, υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες».
Το πρόγραμμα της κυβέρνησης, σημειώνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%. Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα. Όπως τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας, «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».
Σε κάθε περίπτωση, το απόγευμα του Σαββάτου κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι ήταν ενθαρρυντικό σημάδι το ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο, τονίζοντας ωστόσο ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» και πρόσθεταν: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του «Έθνους»,ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση μιας ακόμη μάχης με φόντο τον στόχο για τη συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τη ρευστότητα πριν εκπνεύσει η πρώτη εβδομάδα του Απρίλη.
Σύμφωνα με το «Έθνος», πρόκειται για πραγματικό μαραθώνιο, με ολόκληρες παραγράφους να μπαίνουν-βγαίνουν από το κείμενο μέχρι την καταληκτική προθεσμία. «Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο "παρουσιάστηκε" ανένδοτη σε δύο τομείς και ανοιχτή στο να συζητήσει και να διαπραγματευτεί άλλες απαιτήσεις των εταίρων. Για παράδειγμα, δεν “συζητά” κατ' αρχάς αλλαγές στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό» σημειώνεται σχετικά, και συμπληρώνεται πως το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει στο πακέτο των προτάσεών του την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Βάρος δίνεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων για «μαύρη εργασία» και στη λήψη μέτρων για την ευέλικτη απασχόληση, θέματα για τα οποία θα υπάρξει ξεχωριστό νομοσχέδιο. Για το Ασφαλιστικό προβλέπεται επίσης ένα «μίνι» πακέτο παρεμβάσεων με στόχο την εισροή χρήματος στα ταμεία. Προβλέπονται, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό σύστημα, ενοποιήσεις Ταμείων έπειτα από διάλογο, παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρα για την εισφοροδιαφυγή καθώς και κίνητρα για τη μη έξοδο στην πρόωρη συνταξιοδότηση.Στόχος επίσης είναι να μην εφαρμοστούν παρεμβάσεις που οδηγούν σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Επίσης, μεταξύ των «αγκαθιών» περιλαμβάνεται και το θέμα του ΦΠΑ, για το οποίο τα τεχνικά κλιμάκια ήθελαν αλλαγές, ενώ υπάρχει και το ζήτημα της αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από τον ΦΜΑΠ.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Κυριακής, στις 19:00, συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό αναμένεται να συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και να παρουσιαστούν τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή, σχετικά με την ΕΡΤ, τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και την προστασία πρώτης κατοικίας.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.