Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

«Το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Μαραθώνος, είναι αντίθετο στην προώθηση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης για την Ανακύκλωση»



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας ενημερώνουμε ότι το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Μαραθώνος, είναι αντίθετο στην προώθηση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) για τη αποκομιδή, διαλογή και διαχείριση των προϊόντων Ανακύκλωσης με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους που θα αμείβονται με μισθούς πείνας και σε συνθήκες εκμετάλλευσης...
Είναι γνωστό ότι οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ προωθούν εργασιακές σχέσεις «Μεσαίωνα» χωρίς δικαιώματα και οδηγούν τόσο στην απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων που ήδη απασχολούνται στους δήμους, όσο και στο ισοπεδωτικό πάγωμα νέων προσλήψεων στους Ο.Τ.Α. Ύστερα από καταγγελίες άλλων Σωματείων γίνεται φανερό ότι το νομικό καθεστώς που στηρίζει το καθεστώς των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ είναι αβέβαιο και στις περισσότερες περιπτώσεις παράνομο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή που κάνει λόγο για δημιουργία μιας «νέας γενιάς Μ.Κ.Ο.», προειδοποιώντας ότι θα έχουμε νέα κρούσματα διαφθοράς, αν δεν υπάρξει κάλυψη των κενών της νομοθεσίας, από την οποία δεν ορίζονται σωρεία θεμάτων, όπως π.χ. το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς των μελών των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Επιπλέον, πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την υπογραφή σύμβασης παρόμοιων συνεταιριστικών επιχειρήσεων, καθώς διαπιστώθηκε μη τήρηση των διατάξεων περί προμηθειών του Δημοσίου και του ελεύθερου ανταγωνισμού λόγω απευθείας ανάθεσης του έργου. Πιο συγκεκριμένα το Ελεγκτικό Συνέδριο ανέφερε ρητά τα εξής:
«Υπό το πρόσχημα και την κάλυψη μιας προγραμματικής συμφωνίας και του κοινωνικού σκοπού που οι επιχειρήσεις αυτές επιδιώκουν, δεν επιτρέπεται να υποκρύπτεται απευθείας ανάθεση».
Το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Μαραθώνος, ύστερα από διαλογική συζήτηση με το σύνολο των εργαζομένων, αποφάσισε συλλογικά να προχωρήσει στην μελέτη και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πρότασης με την ονομασία «Ανακύκλωση στη Πηγή» που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το νέο αυτό καθεστώς ημι-ανεργίας. Η μελέτη έχει ήδη κατατεθεί στην Δημοτική αρχή και αναφέρεται στην διαχείριση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από το ίδιο το μόνιμο προσωπικό του Δήμου. Οι υπάρχοντες εργαζόμενοι στο Δήμο, που ήδη έχουν δεχθεί σημαντικές μειώσεις στους μισθούς τους, μπορούν με ορθολογική οργάνωση, να φέρουν σε πέρας την ανακύκλωση των απορριμμάτων μειώνοντας σημαντικά το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας, ενώ παράλληλα θα υπάρξει δυνατότητα να επέλθουν σημαντικά οικονομικά οφέλη - κέρδη στο Δήμο Μαραθώνος μέσα από την επεξεργασία και πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών. Ενώ σε συνδυασμό με τους εποχικούς υπάλληλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί ευκολότερα. Ο δήμος με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλει σημαντικά στην εξυγίανση του περιβάλλοντος και θα διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα του τομέα της καθαριότητας.
Η καθαριότητα είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα προς εκμετάλλευση από κερδοσκόπους ιδιώτες. Οφείλουμε να δείξουμε την πρέπουσα ευαισθησία σε αυτό το σοβαρό ζήτημα που αφορά τόσο τους εργαζόμενους, όσο και το σύνολο της κοινωνίας ή καλύτερα το περιβάλλον που ζούμε και αναπνέουμε. Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.