Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας και Βαρουφάκης πρέπει να πετύχουν»

«Διαπραγματεύονται σκληρά» τονίζει πρώην μέλος της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα
Την πεποίθησή του πως ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, διαπραγματεύονται σκληρά και μακροπρόθεσμα πρέπει να πετύχουν, κάτι που θα φανεί από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες, εκφράζει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο γνωστός οικονομολόγος, Γενς Μπάστιαν, ο οποίος έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της διαγραφής ελληνικού χρέους και είχε διατελέσει μέλος της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα στο διάστημα 2011-2013.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ως προς τον κίνδυνο ενός Grexit, μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνει πως κάτι τέτοιο δεν το επιδιώκει καμία πλευρά, ενώ τον ίδιο ανησυχεί άμεσα, όπως λέει, ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας, δηλαδή αν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να έρθει σε συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδας και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να εξασφαλίσει τη ρευστότητα του ελληνικού κράτους και των ελληνικών τραπεζών, και αυτό είναι το υπ΄αριθμόν ένα μέλημα.

Κατά την άποψή του, η τωρινή κατάθεση της αίτησης από την ελληνική κυβέρνηση συνιστά μια συνεπή συνέχιση της ελληνικής στάσης, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να της παραχωρηθεί χρόνος έτσι ώστε στη συνέχεια να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα, και με τον τρόπο αυτό ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά της.

Όπως σημειώνει ο Γενς Μπάστιαν, η γερμανική πλευρά και ο επικεφαλής της Ευρωομάδας αναφέρουν, ότι υπάρχει ένα συνολικό πακέτο και δεν δέχονται επιλεκτικές τοποθετήσεις, και ως εκ τούτου μια αποδοχή της αίτησης από τους εταίρους της Ευρωζώνης θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με την άποψή του, από το τί σημαίνει «πρόγραμμα»: ένα χρηματοδοτικό και μεταρρυθμιστικό στοιχείο, ή ένα συνολικό πακέτο, και τη λύση πρέπει να δώσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος δεν βλέπει έως τώρα να υπάρχει κάποιος κίνδυνος διάσπασης στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας μιας προσέγγισης με τους εταίρους στην Ευρωζώνη, και επισημαίνει πως υπάρχει μεγάλη συσπείρωση στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως προσθέτει, έχει μεγάλη στήριξη από τον ελληνικό πληθυσμό.

Ο Γενς Μπάστιαν ήταν από τους πρώτους ξένους οικονομολόγους, ο οποίος μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας ελληνικής κυβέρνησης είχε διαμηνύσει - μέσω της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας - πως «η τρόικα είναι παρελθόν υπό τη σημερινή της σύνθεση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Τονίζει, ότι υποστηρίζει μια ευρωπαϊκή λύση, πιστεύει επίσης πως θα πρέπει πιθανόν άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί να μπορούν να ενταχθούν σε ένα άλλο σχήμα που δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στο Λονδίνο, που έχει ως αποστολή της τέτοιες διαδικασίες μετασχηματισμού σε επί μέρους χώρες, με την εποπτεία και την παροχή συμβουλών.

Μόλις προχθές, συμμετέχοντας σε μεγάλη δημόσια συζήτηση στη Βιέννη με θέμα: «Αλλαγή εξουσίας στην Αθήνα: Πού κατευθύνεται η Ελλάδα;», ο κ. Μπάστιαν είχε επισημάνει πως η απόσυρση χρημάτων από τις τράπεζες στην Ελλάδα γίνεται σε μεγάλες διαστάσεις από πλούσιους πολίτες και από επιχειρήσεις και ο λόγος δεν βρίσκεται στο φόβο για ένα Grexit, αλλά πολύ περισσότερο στο ότι αυτοί επιδιώκουν να γλιτώσουν από ελέγχους και από την επιβολή μέτρων.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.