Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

«Πλημμύρισε» από διαδηλωτές η Ευρώπη για χάρη της Ελλάδας

Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις

«Πλημμύρισε» από διαδηλωτές η Ευρώπη για χάρη της Ελλάδας

Από το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, το Ελσίνκι μέχρι τη Λισαβόνα, το Λουξεμβούργο, τη Στοκχόλμη, το Παρίσι και τη Ρώμη, οι Ευρωπαίοι διαδήλωσαν έχοντας κεντρικό σύνθημα: «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό κατά της λιτότητας - Ούτε βήμα πίσω - Θα νικήσουμε»

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στη «μάχη» που δίνει με τους εταίρους της κατά της λιτότητας και υπέρ της «Ανάσας Αξιοπρέπειας». Για μια ακόμη φορά, μετά την Τετάρτη - όταν και διεξήχθη το έκτακτο Eurogroup - και την Κυριακή, χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους και τις πλατείες όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν και να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους Έλληνες.



Από το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, το Ελσίνκι μέχρι τη Λισαβόνα, το Λουξεμβούργο, τη Στοκχόλμη, το Παρίσι και τη Ρώμη, οι Ευρωπαίοι πολίτες διαδήλωσαν για τρίτη φορά μέσα σε μερικές ημέρες, έχοντας κεντρικό σύνθημα: «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό κατά της λιτότητας - Ούτε βήμα πίσω-Θα νικήσουμε».




Στο πλευρό του «Έλληνα Δαυίδ» το Παρίσι
Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές εξέφρασαν στο Παρίσι την υποστήριξή τους προς τον «Έλληνα Δαυίδ» που καλείται να αντιμετωπίσει τον «χρηματοοικονομικό Γολιάθ», σε συγκέντρωση που διοργανώθηκε από παρατάξεις της αριστεράς και της άκρας αριστεράς.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία από την Πλατεία της Δημοκρατίας μέχρι την πλατεία του Παλέ Ρουαγιάλ κρατώντας σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA), του κινήματος Ευρώπη Οικολογία οι Πράσινοι και του νεοϊδρυθέντος Nouvelle Donne.



«Είμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή ενός λαού που αγωνίζεται για το μέλλον του, κατά των αντιδημοκρατικών επιθέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών», εξήγησε η Νορντίν Ιντίρ, των Jeunesses Communistes.

«Μία άλλη πολιτική είναι δυνατή με βάση την κατανομή του πλούτου, αλλά χρειάζεται να αλλάξει το ευρωπαϊκό λογισμικό, και η Ελλάδα ίσως ανοίγει τώρα ένα ρήγμα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα στη Μασσαλία, περίπου 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά των «εντολών της τρόικας».




Το «παρών» στη συγκέντρωση του Βελγίου έδωσε ο Μανώλης Γλέζος
Εκατοντάδες Έλληνες και Βέλγοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Χρηματιστηρίου στις Βρυξέλλες όπου διαμαρτυρήθηκαν κατά των πολιτικών λιτότητας, ενώ εξέφρασαν και την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό.

Βασικός ομιλητής της διαδήλωσης ήταν ο Μανώλης Γλέζος, ενώ τον λόγο έλαβαν και Βέλγοι συνδικαλιστές.

Μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους ο κ. Γλέζος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι είμαστε μαζεμένοι μπροστά στο χρηματιστήριο, ως αντίδραση απέναντι στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που έτρεξαν όλοι να το σώσουν ληστεύοντας τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς».




Μεγάλη προσέλευση και στη Βιέννη
Όχι μόνο Αυστριακοί και Έλληνες, αλλά και Ισπανοί (!) πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο στήριξης των ελληνικών θέσεων στην αρχή του μεγαλύτερου εμπορικού δρόμου της Βιέννης, δίπλα στη φημισμένη «Συνοικία των Μουσείων».

Στο συλλαλητήριο, που διάρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα υπήρχαν πανό με επιγραφές όπως: «Έλληνες ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας», «Τέλος με την πολιτική λιτότητας», «Σηκωθείτε και αγωνιστείτε», «Je suis Hellas», ενώ αρκετές ήταν οι ελληνικές σημαίες που κρατούσαν μερικοί στα χέρια ή είχαν ντυθεί με αυτές.



Στους χαιρετισμούς διαφόρων ομιλητών κυριάρχησαν τα συνθήματα: «Αγώνας για τη Δημοκρατία, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για όλους τους ανθρώπους», «Η Ελλάδα μάς χρειάζεται όλους , η Ευρώπη μάς χρειάζεται όλους», «Κατά της λιτότητας του θανάτου», «Όχι στη συνέχιση της πολιτικής των οικονομικών ελίτ», «Ο αγώνας αφορά όλους και πρέπει να τον κερδίσουμε», όπως επίσης «Ξεσηκωθείτε για δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Η εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης ολοκληρώθηκε με τραγούδια του αγώνα του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που τραγουδήθηκαν αυθόρμητα από τους συγκεντρωμένους.




Έξι συγκεντρώσεις στη Γερμανία, κόσμος και στη σοκαρισμένη Κοπεγχάγη
Ακόμη και στην... καρδιά του μεγαλύτερου αντιπάλου της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις «χτύπησε» ο κόσμος: Βερολίνο, Μόναχο, Βρέμη, Στουτγκάρδη, Κολονία και Φραγκφούρτη γέμισαν από διαδηλωτές, Έλληνες και Γερμανούς, που έδειξαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, στην Κοπεγχάγη που ακόμη έγλειφε τις πληγές της από την τρομοκρατική επίθεση, οι Δανοί έδειξαν ότι στηρίζουν την Ελλάδα και βγήκαν στους δρόμους.



Το ίδιο έπραξαν και οι Βρετανοί: Η πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου γέμισε από κόσμο με τους διαδηλωτές να κρατούν μεγάλα χάρτινα γράμματα με τα οποία σχημάτισαν τη φράση drop the debt (κατεβάστε το χρέος). Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Οι Ολλανδοί το... προχώρησαν ακόμη παραπάνω το συλλαλητήριο, καθώς στην πλατεία της Νταμ, στο Άμστερνταμ, διαδηλωτές φορούσαν κίτρινα πλαστικά γάντια, σε ένδειξη συμπαράστασης στις δικές μας καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.



Στο πλευρό της Ελλάδας ήταν και οι Πορτογάλοι με παράλληλες διαδηλώσεις σε Λισσαβώνα, Μπράγκα, Πόρτο, Πορτιμάο, Φάρο και Βιζέου. Διαδηλώσεις έγιναν σε Μαδρίτη, Ζυρίχη, Λωζάννη, Βιέννη, Ελσίνκι, Στοκχόλμη, Όρχους, Όσλο, Όντενσε, Ρίγα, Βουδαπέστη, Σόφια, Βελιγράδι.

Ξεχωριστή αναφορά δικαιούται η Λευκωσία: Πολλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν, υπό βροχή, έξω από το Σπίτι της Ευρώπης απόψε, για να διαδηλώσουν την υποστήριξη τους στην Ελλάδα, εν όψει της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες.



Οι διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες και πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα, όπως, «Διεκδικούμε αξιοπρέπεια και ελπίδα» και «έξω τα αρπακτικά από την Ελλάδα και την Κύπρο». Την εκδήλωση οργάνωσε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ελλήνων Πολιτών της Κύπρου.




Τι έγινε στο Σύνταγμα και τις άλλες πόλεις
Η χθεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα χαρακτηρίστηκε, πάντως, από την μεγάλη προσέλευση του κόσμου που πλημμύρισε, όχι μόνο την πλατεία Συντάγματος, αλλά και όλους τους γύρω δρόμους, κλείνοντας έτσι την κυκλοφορία καθ' όλη τη διάρκειά της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 20.000 πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ακόμη ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν υπήρχαν κομματικά συνθήματα ή πανό, αλλά πολλές ελληνικές σημαίες. Έντονη ήταν επίσης η παρουσία των σχολικών φυλάκων, αλλά και της πορείας μοτοσικλετιστών που κατέληξε στο Σύνταγμα.



Περισσότερα από 8.000 άτομα εκτιμά η αστυνομία ότι βρέθηκαν στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη.
Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης κλειστοί παραμένουν κεντρικοί δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, κλειστή είναι η Λεωφόρος Νίκης, κάθετος της Διαγωνίου και της Εθνικής Αμύνης στην Τσιμισκή.

Οι διαδηλωτές, ζητούν «απαλλαγή από τα μνημόνια και τη λιτότητα», αρκετοί είναι αυτοί που κρατούν ελληνικές σημαίες και κάποιοι σημαίες κρατών της Ε.Ε. Κρατώντας δε πλακάτ κατά της Γερμανίας, κεντρικό τους σύνθημα αποτελεί «δε φοβόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε».



Συγκεντρώσεις ενάντια στην λιτότητα πραγματοποιήθηκαν στα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Αρτα και την Πρέβεζα με τους πολίτες της Ηπείρου να ζητούν «ανάσα αξιοπρέπειας».

Στις 6 το απόγευμα στις κεντρικές πλατείες συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές, με το βλέμμα στραμμένο στην διαπραγμάτευση που κυριάρχησε στις συζητήσεις τους. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους και την στήριξη τους στην Κυβέρνηση.



Μια ακόμη συγκέντρωση υπέρ των θέσεων της Ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος μαζικά οι Ηρακλειώτες μετά από το κάλεσμα πολιτών που έγινε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι Έλληνες, θα πρέπει να στείλουμε με ομοψυχία τώρα, ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη για αλλαγή της πολιτικής λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας, που φτωχοποιεί ολοένα τον Ελληνικό Λαό», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική πρόσκληση την οποία είχαν απευθύνει οι οργανωτές καλώντας τους πολίτες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση επισημαίνοντας ότι: «Η ιστορική ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη».



Μεγάλος αριθμός πολιτών συγκεντρώθηκε και στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό και πλακάτ με συνθήματα, που μεταξύ άλλων έγραφαν «τέρμα στην λιτότητα και την ανεργία, η Ελλάδα δεν είναι αποικία», καθώς και ελληνικές σημαίες.

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πλατεία Ιατρίδη στον Πύργο και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, ενώ πολίτες του Αγρινίου μετέβησαν με λεωφορεία στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος.



Στην υπόλοιπη χώρα, πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Κόρινθο, το Ναύπλιο, τη Βέροια, την Κέρκυρα, την Σκιάθο, τη Νάουσα, την Χίο, τη Λάρισα, το Βόλο, την Καστοριά, την Καβάλα, την Καλαμάτα, την Κάλυμνο, τη Λέσβο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και τη Λαμία.









Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.