Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Οι FT αποδέχονται τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ: "Αναδιαρθρώστε το χρέος της Ελλάδας και αυξήστε τον κατώτατο μισθό"

ΣΤΡΟΦΗ 180 ΜΟΙΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Από εκεί που μας πήγαιναν για χρεοκοπία σήμερα οι Financial Times προχωρούν σε πλήρη αποδοχή των θέσεων Α.Τσίπρα, και υποστηρίζουν ότι «Οι πιστωτές χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους», αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού που αποτελεί βασικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ...
Σε άρθρο τους με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη να συμβιβαστούν για να αποφύγουν Grexit», αναφέρουν πως πλέον το κεντρικό θέμα συζήτησης δεν είναι το Grexit, αλλά πώς ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό για το επόμενο στάδιο του προγράμματος στήριξης της χώρας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, εάν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσουν τις εκλογές, οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα ήταν συνετό να του προσφέρουν, ως δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Ελλάδας, κάποια καρότα σε αντάλλαγμα για το μαστίγιο του ΔΝΤ και της ΕΕ. Οι πιστωτές πάντως θα πρέπει επίσης να καταστήσουν σαφές ότι η οικονομική στήριξη εξακολουθεί να εξαρτάται από μία ειλικρινή και ενεργή προσπάθεια μεταρρυθμίσεων.
Στο δημοσίευμά τους οι FT αναφέρουν πως οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους. Συγκεκριμένα, το άρθρο υποστηρίζει πως σε αντίθεση με τις εκλογές της Ελλάδας τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, σήμερα το κεντρικό θέμα συζήτησης δεν είναι το Grexit, αλλά το πώς ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό για το επόμενο στάδιο του προγράμματος στήριξης της χώρας.
«Οι πιστωτές χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους», σημειώνει η εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως, δεδομένων των πολιτικών συνθηκών σε άλλες χώρες και στη Γερμανία, θα είναι μάταιο να μιλάμε για γενναία μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους των 175 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα για σκληρές υποχρεώσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων από μία κυβέρνηση στην οποία θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ως αντάλλαγμα θα πρέπει να καταστήσουν λιγότερο παρεμβατική την επιτήρηση των εν λόγω προσπαθειών, απευθυνόμενοι στην έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινής γνώμης προς αυτό το καθεστώς ξένης τιμωρίας επί πέντε έτη. Στη βάση αυτή, θα μπορούσαν να επιτρέψουν χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και να αφήσουν τον κ. Τσίπρα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.
Πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών του ευρωπαϊκού οικονομικού κατεστημένου που εκπροσωπούν οι FT, και δικαίωση των θέσεων Α.Τσίπρα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Α.Σαμαράς ακολούθησε το πρόγραμμα ανακούφισης του ΣΥΡΙΖΑ και πρχώρησε σε εξαγγελίες για μειώσεις φόρων και δημιουργία 770.000  θέσεων εργασίας.
Το αν τα πιστεύει αυτά είναι άλλο θέμα. Στην ΕΕ πάντως άρχισαν να κατανοούν ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο από τις "πατητές" που του κάνουν στα "θολά νερά" του Μνημονίου, και θελει επιτέλους να αναπνεύσει. Μπορεί να μην ξαναζήσει την ευμάρεια που είχε προ του 2009, αλλά τυλάχιστον θέλει να μπορέσει να ζήσει με κάποια αξιοπρέπεια.
Το δημοσίευμα αποδεικνύει ότι ένα Grexit δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει γιατί αυτόματα θα σήμανε την διάλυση της Ευρωζώνης. Στο σημερινό οικονομικό σύστημα δεν υπάρχει καμμια λογική, και τα κριτήρια είναι ψυχολογικά, όχι ρεαλιστικά. Μια έξοδος της χώρας από το ευρώ θα έδινε το σήμα στις αγορές να "ξεσκίσουν" κυριολεκτικά Γαλλία, και Ιταλία, και τότε...αντίο ζωή.
Λογικές φωνές εμφανίζονται τώρα και κάνουν λόγο για έναν "έντιμο" συμβιβασμό. Άλλωστε με 340 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει η χώρα μέχρι το 2030, το "κούρεμα" χρεόυς (πραγματικό) καθίσταται μονόδρομος.
Πηγή: 
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.