Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ερβε Γκουρντέλ: Ο μαρτυρικός θάνατος ενός ήσυχου ανθρώπου

Ο Ερβε Γκουρντέλ δεν είχε καμία σχέση με πολέμους, πολιτική και διπλωματία. Λάτρευε τη ζωή, τη φύση, την ορειβασία και την φωτογραφία.


Ο 55χρονος γάλλος που σφαγιάστηκε με τρόπο επαίσχυντο από τους αλγερινούς ισλαμιστές δεν είχε καμία σχέση με τον πόλεμο, το μίσος, την εκδίκηση και την τιμωρία. Ο Ερβε Γκουρντέλ λάτρευε τη ζωή, τη φύση και τις ομορφιές της, την τεχνική της ορειβασίας και την τέχνη της φωτογραφίας. Εχοντας μεγαλώσει στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία ήρθε από μικρός σε επαφή με την άγρια ομορφιά των ορεινών όγκων της περιοχής και έκανε αναρριχήσεις μαζί με τον πατέρα του.

Η λατρεία του για τον Ατλαντα

Ήταν ένας άνδρας τον οποίο όλοι εκτιμούσαμε για τις ικανότητές του και τις ανθρώπινες αξίες του
Για πολλά χρόνια εργαζόταν για το Εθνικό Πάρκο Μερκαντούρ στη νότια Γαλλία, όπου το 1987 ίδρυσε ένα γραφείο για ορειβατικές αποδράσεις στην πόλη Saint-Martin-Vesubie. Παράλληλα ίδρυσε γραφεία ορειβασίας στο Μαρόκο καθώς λάτρευε τα βουνά στην οροσειρά του Ατλαντα. «Ήταν ένας άνδρας τον οποίο όλοι εκτιμούσαμε για τις ικανότητές του και τις ανθρώπινες αξίες του» δηλώνει ο Ερίκ Κοτί, ένας φίλος του αναρριχητής.

Ηθελε να ανακαλύψει καινούργια μονοπάτια

Μας είπε ότι άρχισε την διήμερη αναρρίχησή του και ότι θα ήταν δύσκολο να τον βρούμε στο τηλέφωνο
Τον περασμένο Σάββατο αναχώρησε για την Αλγερία. Σκοπός του ήταν να κάνει αναρρίχηση στις αφιλόξενες ορεινές περιοχές του εθνικού πάρκου Τζουρτζουράν. Όταν έγινε γνωστή η απαγωγή του από τους τζιχαντιστές την περασμένη Δευτέρα, η μητέρα του είχε δηλώσει στην εφημερίδα L'Express: «Μιλήσαμε μαζί του χθες, Κυριακή. Όλα ήταν μια χαρά. Μας είπε ότι άρχισε την διήμερη αναρρίχησή του και ότι θα ήταν δύσκολο να τον βρούμε στο τηλέφωνο. Σκόπευε να δημιουργήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι πεζοπορίας στα βουνά».

Απαγωγή σε έναν επαρχιακό δρόμο

Ο Ερβέ Γκουρντέλ απήχθη από τους ορεσίβιους τζιχαντιστές, λίγες ώρες μετά την τελευταία επικοινωνία με τη μητέρα του. Τον βρήκαν στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί σε ένα ορεινό παραθεριστικό θέρετρο στα όρη Καμπίλια. Μια περιοχή γεμάτη με βελανιδιές, πεύκα, κέδρους, ποτάμια, αλλά και σπηλιές, τις οποίες χρησιμοποιούν οι ένοπλες ομάδες. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απαγωγή του, εκατοντάδες στρατιώτες αναπτύχθηκαν στις γύρω περιοχές αναζητώντας τον. Η επόμενη φορά που μαθευτηκε κάτι γι' αυτόν, ήταν όταν δημοσιεύτηκε το βίντεο του αποκεφαλισμού του.
Πηγή: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.