Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο


Την πρώτη μου δουλειά την πήρα επειδή είχα πάει στη συνέντευξη σένια, καλλωπισμένη και ευπαρουσίαστη, ένα «ξανθό αγγελούδι» όπως θα λέγανε και σήμερα.


Ο εργοδότης μού είπε ότι με προσέλαβε επειδή δεν ήταν τότε συχνό φαινόμενο να βλέπεις φρέσκες και ανανεωμένες εργαζόμενες, που απέχουν παρασάγγας από το πρότυπο της δόκτορος Ρουθ και άλλων επαγγελματιών της ψυχικής υγείας, με μαλλί bouffant και ματομπούκαλα να προσδίδουν (από μόνα τους) στοχασιά και γραμματοσύνη.
Για την ιστορία και τους κακεντρεχείς, το βιογραφικό εκτιμήθηκε επίσης δεόντως.

«Δεν μπορεί κάποια να μιλάει σε άλλους ανθρώπους για ισορροπία, για ανανέωση της ζωής τους και αυτοπεποίθηση, όταν η ίδια κυκλοφορεί σαν την κακομοίρα» μου είπε εμπιστευτικά κι εμένα αναπτερώθηκε το ηθικό μου, κυρίως επειδή αυτό ακριβώς πιστεύω κι εγώ για το σινάφι.
Με τη σειρά μου και για να ανταποδώσω το καλό που μου έκανε τότε το σύμπαν, έγινα υπέρμαχος κάθε γυναίκας-επαγγελματία που μπορεί να χρησιμοποιεί το κραγιόν χωρίς να φοβάται ότι αυτό θα μπει εμπόδιο στη διαλεκτική νοημοσύνη και τις ικανότητές της να διαχειρίζεται τα προβλήματα και τις κρίσεις αποτελεσματικά.

Αλλά το θέμα μας δεν είμαι εγώ.
Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο στάθηκε μια φεϊσμπουκική συζήτηση που είχα με φίλους για την αμαρτία της ομορφιάς και για το αν πρέπει να αναφερόμαστε θετικά στο παρουσιαστικό των παιδιών μας, παράλληλα με τα υπόλοιπα χαρίσματά τους ή όχι.
Πρέπει. Τόσο απλά. Θα μπορούσαμε να το κλείσουμε και εδώ το θέμα.

Ως επαγγελματίας ψυχολόγος δεν μπορώ να βλέπω όμορφους ανθρώπους (κανείς άλλωστε δεν είναι άσχημος) στο γραφείο, να ταλαιπωρούνται με ένα σωρό συμπλέγματα, επειδή οι γονείς τους έδωσαν έμφαση μόνο στο μυαλό, από φόβο να μην τους πούνε ψώνια.
Όταν τα περισσότερα προβλήματα των γυναικών ξεκινούν από τη χαμηλή τους αυτοπεποίθηση, πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε μερικοί ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν παίζει ρόλο;
Η ανορεξία, η βουλιμία, οι κακές διαπροσωπικές σχέσεις, που βασίζονται σε λάθος θεώρηση του εαυτού, τα ταμπού στο σεξ, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που αφορούν στην καλλιέργεια της αυτοεικόνας.

Σίγουρα, το παρουσιαστικό πρέπει να συνοδεύεται από χαρακτήρα. 
Από γνώσεις και από εμπειρίες που θα βοηθήσουν ένα άτομο να αναπτύξει μια αυτόφωτη προσωπικότητα.
Ωστόσο, δεν μπορείς να αγνοείς τη δύναμη της εξωτερικής εμφάνισης, ως έναν παράγοντα που διευκολύνει την επικοινωνία και προδιαθέτει ευχάριστα.

Δεν σας μιλάω για συμμετρία, για συγκεκριμένες διαστάσεις ή πρότυπα, ούτε για σεξιστικά στερεότυπα αισθητικής καλλιστείων.  Γράφω για την ικανότητα να διατηρείς έναν σουλουπωμένο εαυτό, αναγνωρίζοντας ότι η περιποίηση του σώματος και, φυσικά, η υγιεινή, είναι δείγματα ολόπλευρης ανάπτυξης.
Δηλαδή, υγείας.

Γνωρίζω κοπέλα με σοβαρό πρόβλημα τριχοφυΐας, που ξόδεψε τους πρώτους μισθούς που πήρε στην ολική αποτρίχωση, πνιγμένη από χολή για τους γονείς της που την πίεζαν να κυκλοφορεί νατουρέλ, επειδή οι άνθρωποι θα την εκτιμούσαν όπως είναι.
'Εχω συναντήσει προφεσόρισες, μέσα στη μόρφωση και την κουλτούρα, έτοιμες να βάλουν μπουρλότο και να τα καταστρέψουν όλα, για την ευκαιρία να βγουν ένα ραντεβού ως θηλυκά.

Κι ενώ έχω μαλώσει με καλούς φίλους για το θέμα της διατροφής, εγώ θα επιμείνω: μη δημιουργείτε παχύσαρκα παιδιά επειδή σας αρέσει η τέχνη του Ρούμπενς ή επειδή τα παιδιά «βρίσκονται στην ανάπτυξη και πρέπει να τρώνε».
Θα το βρουν μπροστά τους.
Η ενθάρρυνση του παιδιού να αναλάβει τη φροντίδα του εαυτού του -είτε πρόκειται για την προσωπική του καλλιέργεια, για την καλλιέργεια της ψυχής ή την καλλιέργεια μιας θετικής εικόνας- είναι σημαντική.
Το «έτσι είμαι και σε όποιον αρέσω» είναι μια ατάκα που φανερώνει απουσία ευελιξίας και άρνηση της πραγματικότητας.

Θα πρέπει λοιπόν να λέμε στα παιδιά μας ότι είναι όμορφα; Ναι. 
Όμορφα στην ψυχή και συνετά στον τρόπο που βιώνουν τις δυσκολίες, έξυπνα και δημιουργικά σε αυτά που αγαπάνε.
Με σεβασμό στο σώμα που τα φιλοξενεί και με ωριμότητα στην αντιμετώπιση της φυσικής τους κατάστασης.
Έτοιμα να απολαύσουν τη ζωή και αυτά που προσφέρει.

Εμπιστοσύνη στον εαυτό, καθαρό βλέμμα, χαμόγελο.
Ε, τώρα, αν τα συνδυάσεις και με ένα ζευγάρι δωδεκάποντα, δεν χάλασε ο κόσμος…

«Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο». (Φ. Ντοστογιέφσκι). 
Πηγή: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.