Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ένα απίστευτο σενάριο…Παράταση θητείας των αιρετών της αυτοδιοίκησης;

Ανακοίνωση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κάνει λόγο για «θεσμικό πραξικόπημα με πολιτικές προεκτάσεις»
Σενάρια για παράταση της θητείας των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών έως το Φθινόπωρο του 2015 έχουν κυκλοφορήσει έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα....
Να υπενθυμίσουμε ότι οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2014. Πρόκειται για ακραίο σενάριο, το οποίο φαίνεται να μην έχει πολλές πιθανότητες επιβεβαίωσης, όμως κυκλοφορεί τόσο έντονα που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μέσω του αρμόδιου Τμήματός του για θέματα Αυτοδιοίκησης, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση αντίθεσης.
Η ανακοίνωση του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
«Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται μια φιλολογία για παράταση των Αυτοδιοικητικών Αρχών (Δήμων και περιφερειών) που λήγει τον Ιούνιο 2014, για 1 ή 1,5 χρόνο.
Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε μια τέτοια ρύθμιση.
Πιστεύουμε ότι δε νομιμοποιείται η οποιαδήποτε πλειοψηφία της βουλής να παρατείνει ή να μειώνει θητείες οργάνων όπως οι ΟΤΑ, που έχουν εκλεγεί με υποχρεωτική, καθολική ψηφοφορία, για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.
Μια τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε θεσμικό πραξικόπημα με πολιτικές προεκτάσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν και παραμένει:
-η τετραετής θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών,
-η διεξαγωγή των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής,
-οι εκλογές για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών να διεξάγονται χωρίς να συμπίπτουν με άλλες εκλογές (βουλευτικές – ευρωεκλογές)»
Ποιοι λόγοι μπορεί να φέρουν την παράταση της θητείας
Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν ένας από τους λόγους που μπορεί να φέρουν την παράταση της θητείας είναι η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, μέσω της σταθερότητας που θα φέρει η παραμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των ήδη εκλεγμένων Περιφερειαρχών, Περιφερειακών Συμβουλίων, Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων.
Επιπλέον με την παράταση θητείας των ήδη εκλεγμένων διοικήσεων σε Δήμους και Περιφέρειες κερδίζεται πολιτικός χρόνος και δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής εκλογών σε διαφορετικό πολιτικό χρόνο με άλλες συνθήκες και ενδεχομένως τότε, σύμφωνα με αυτούς που προωθούν το συγκεκριμένο σενάριο, να μην υπάρχει ο «κίνδυνος» τουλάχιστον σε μεγάλους Δήμους ή Περιφέρειες της Χώρας να εκλεγούν παρατάξεις προερχόμενες από τα άκρα του πολιτικού φάσματος.
Βέβαια να θυμίσουμε ότι ο Ιούνιος του 2014 είχε επιλεχθεί ως χρόνος διεξαγωγής των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης για να εξοικονομηθούν χρήματα, καθώς Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές θα συνέπιπταν με τις Ευρωεκλογές και οι δύο εκλογικές διαδικασίες θα γίνονταν την ίδια ημέρα. Ίσως ένας από τους λόγους που θα φέρουν την παράταση να είναι και η αποδέσμευση της ταυτόχρονης διεξαγωγής των δύο εκλογικών διαδικασιών, καθώς ιστορικά οι Ευρωεκλογές γίνονται σε χαμηλότερους πολιτικούς τόνους και η ψήφος είναι πιο χαλαρή, κάτι που ενδεχομένως κάποιοι δεν θα ήθελαν να δουν να συμβαίνει και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ακόμη λέγεται ότι η παράταση θητείας στις ήδη εκλεγμένες Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές ενδεχομένως να λειτουργήσει και «αντισταθμιστικά» στους αιρετούς που ασκούν διοίκηση, έπειτα από το μεγάλο «ψαλίδι» στα χρήματα που δίνει η κεντρική εξουσία στην αυτοδιοίκηση.
Είναι βέβαιο ότι ενδεχόμενο παράτασης της θητείας προκαλεί κατ’ αρχήν πρόβλημα με τις αντοχές των παρατάξεων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση ενώ δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαχείριση των θέσεων και των ρόλων που διανέμουν οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες. Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια κυβερνητική απόφαση θα προκαλέσει αντιδράσεις από όλες τις παρατάξεις των αντιπολιτεύσεων σε Δημοτικά και περιφερειακά Συμβούλια.
Όσον αφορά την υλοποίηση αυτού του ακραίου σεναρίου κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος, καθώς ενδεχομένως να πρόκειται για κυβερνητικό «τέχνασμα» ώστε να καμφθούν οι διαμαρτυρίες των εκλεγμένων αιρετών ή υπάρχει και το ενδεχόμενο να έχει διαρρεύσει σκόπιμα για να μετρηθούν οι αντιδράσεις. Όπως και να ‘χει, ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει πόση βάση έχουν οι φήμες που κυκλοφορούν.

Πηγή: 
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.