Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ " Ο ΔΗΜΟΤΗΣ"

Εξυπηρέτηση των δημοτών στον τόπο τους, αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού, προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από την κρατική φορολογική επιδρομή και δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προσφοράς - ολοένα πυκνότερο και ισχυρότερο - είναι οι βασικές προτεραιότητες που θέτει ο δήμαρχος κ. Ιορδάνης Λουίζος, εδώ κι ένα χρόνο, από την έλευση του «Καλλικράτη» στον ενιαίο Δήμο Μαραθώνος.
Υπό κανονικές συνθήκες -χωρίς τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης- η συνήθης περίοδος χάριτος που δίνουν οι πολίτες σε μία νέα Δημοτική Αρχή θα είχε ήδη, παρέλθει. Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά κατ όπως αναφέρει ο κ. Λουίζος «οι κάτοικοι του νέου Δήμου επιδεικνύουν μία μοναδική ανοχή και ωριμότητα». Κρατάμε λοιπόν, την ενημέρωση που μας κάνει παρακάτω ο δήμαρχος Μαραθώνος, και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο.



Κύριε Δήμαρχε, ήδη ο «Καλλικράτης» κλείνει ένα χρόνο. Με το μάτι ενός ιδιαίτερα έμπειρου Δημάρχου, τέταρτη τετραετία, δώστε μας τις πρώτες σας εκτιμήσεις.
Ο Καλλικράτης πραγματικά αποτελεί μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Παρ΄ότι όμως η νέα αυτή αρχιτεκτονική στη Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειχνε να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ομολογώ ότι οι ενστάσεις μου και οι φόβοι μου, που εξ αρχής είχα εκφράσει, δυστυχώς παραμένουν και επαληθεύονται.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η νέα αρχιτεκτονική δημιουργεί ένα πλήθος γραφειοκρατικών σκοπέλων που αποτελούν τροχοπέδη στην παραγωγικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα στους Δήμους επιτείνονται εισέτι όταν προστίθενται νέες αρμοδιότητες, δηλαδή νέα κόστη, δίχως τους αντίστοιχους πόρους.
Δώσαμε έναν αγώνα με το χρόνο για να ενσωματώσουμε, για να συνδέσουμε τις Υπηρεσίες των δύο Κοινοτήτων  Βαρνάβα και Γραμματικού και των δύο Δήμων Μαραθώνα και Νέας Μάκρης με μοναδικό γνώμονα τη καλύτερη λειτουργία του νέου ενιαίου Δήμου και κυρίως τη εξυπηρέτηση του συμπολίτη μας στον τόπο διαμονής του.
Και καταβάλουμε μια προσπάθεια δύσκολη και πολύπλοκη γιατί αναμφίβολα υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις, καχυποψίες και τοπικίστικες αντιλήψεις, άλλες δικαιολογημένες, άλλες αδικαιολόγητες. Μοναδικός μας στόχος μας είναι οι Υπηρεσίες και οι δημότες να αποκτήσουν τη συνείδηση του ενιαίου Δήμου όπου ο καθένας να αισθάνεται περήφανος ως Βαρναβιώτης, ως Γραμματικιώτης, ως Μαραθωνίτης κι ως Νεομακρινός αλλά και ως πολίτες ενός ιδιαίτερα σημαντικού και ιστορικού Δήμου, του Δήμου Μαραθώνος.

Στο πρώτο κιόλας Δημοτικό Συμβούλιο, τον περασμένο Γενάρη αλλά και σε πρόσφατο, αναφερθήκατε  στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος ενιαίος Δήμος. Δείξατε μάλιστα ότι αυτό είναι κάτι που σας απασχολεί έντονα.
Όπως όλοι το ζούμε καθημερινά εδώ και αρκετούς μήνες, η χώρα μας διέρχεται μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον ο νέος μας Δήμος δίνει κι αυτός, από την πρώτη μέρα, τη δική του μάχη επιβίωσης έχοντας με το Καλλικράτη κληρονομήσει, δυστυχώς για όλους μας, την αρνητική προίκα του χθες.
Τα οικονομικά στοιχεία που παραλάβαμε την 1η Ιανουαρίου του2011 από τις τέως Κοινότητες Βαρνάβα και Γραμματικού και από τον τέως Δήμο Μαραθώνα ήταν γεμάτα δυσάρεστες εκπλήξεις και ιδιαίτερα απαισιόδοξα. Μιλάμε για χρέη μη διαχειρίσιμα. Κι αναφέρομαι, προσέξτε, σε άμεσες απαιτήσεις, σε υποχρεώσεις, σε μαύρες τρύπες. Όχι σε χρέη από επενδυτικά δάνεια ή κάτι άλλο. Μόνο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απαιτεί από το Βαρνάβα 3,5 εκατομμύρια € και από το Γραμματικό 5,5 εκατομμύρια €.  Όσο για τον τέως Δήμο Μαραθώνα εκτός από τους προμηθευτές του που αξιώνουν απαιτήσεις που ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια €,  υπάρχει και η ΕΥΔΑΠ  που αξιώνει άμεσα 22,5 εκατομμύρια € συν τις προσαυξήσεις. Καταλαβαίνετε τώρα για τι μιλάμε.
Όλες αυτές οι απαιτήσεις στο σύνολό τους έχουν δημιουργήσει ένα χρέος στο νέο Δήμο που σε καμιά περίπτωση δεν είναι διαχειρίσιμο. Και το επαναλαμβάνω. Δεν αναφέρομαι σε χρέη από δάνεια επενδυτικά ή άλλα. Αναφέρομαι καθαρά σε μαύρες τρύπες και επιτακτικές απαιτήσεις που οι συνεργάτες μου κι εγώ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και λογική ώστε να μην ζήσουμε όσα έζησε ο τέως Δήμος Μαραθώνα  και μερικοί άλλοι Δήμοι πριν από ενάμιση χρόνο, με τις κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών τους.
Πρέπει ακόμα να γνωρίζετε ότι η οικονομική κρίση,  πέρα από τις δραματικές επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει σε κάθε Ελληνική οικογένεια, έχει επιφέρει και δραματικές περικοπές στις επιχορηγήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Περικοπές που ξεπερνάνε το 70%.

Κύριε Δήμαρχε, η λαϊκή σοφία μας διδάσκει ότι ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Και ομολογώ ότι, όχι άδικα, έχετε αποκτήσει τη φήμη ενός καλού θάλεγα καπετάνιου.
Την πρώτη μάχη την κερδίσαμε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την ΕΥΔΑΠ απαλλάσσοντας το Δήμο από χρέη πάνω από 10 εκατομμύρια € και παγώνοντας επ΄αόριστον τα υπόλοιπα περίπου 20 εκατομμύρια € με την προγραμματική σύμβαση που όπως γνωρίζετε υπογράψαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είναι πολύ νωρίς όμως ακόμα για να πούμε ότι κερδίσαμε και τον πόλεμο όταν υπάρχει μπροστά μας η μαύρη τρύπα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και των δεκάδων προμηθευτών του τέως Δήμου Μαραθώνος.
Όλοι μας καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσουμε κατ΄αρχήν ζωντανό το νέο μας Δήμο αξιοποιώντας παράλληλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ονόματος και της ιστορίας του. Με λίγα λόγια, κι αυτή είναι η στρατηγική μας, όσο κερδίζουμε χρόνο, όσο παίρνουμε ανάσες μέσα σε αυτή την οικονομική ασφυξία, τόσο ωριμάζουν και οι αισιόδοξες προοπτικές ότι τα αναμφίβολα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε, ο φυσικός και ο πολιτιστικός πλούτος, θα γίνουν μοχλοί ανάπτυξης και ευημερίας για όλους μας. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. 
Και πρέπει να σας πω ακόμα ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας, απ΄άκρη σε άκρη του Δήμου μας, γνωρίζοτας πολύ καλά όλα αυτά τα προβλήματα επιδεικνύουν μια μοναδική ανοχή και ωριμότητα. 

Γνωρίζουμε τις προσωπικές σας δεσμεύσεις και την προτεραιότητα που δίνετε στην επίλυση του Βιολογικού Καθαρισμού. Και αναφέρομαι στα όσα είπατε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ζητώντας από σας να μου συγχωρήσετε το κομπασμό, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι διαθέτω την πολιτική εμπειρία, όχι την οικονομοτεχνική ούτε την περιβαλλοντική, αυτά είναι δουλειά άλλων, για το μεγάλο θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού.
Κοιτάξτε να δείτε. Οι επιλογές μας στο συγκεκριμένο θέμα, καλώς ή κακώς, είναι δύο και μόνο δύο. Η πρώτη είναι να παραμείνουμε στο ίδιο έργο θεατές. Ατέρμονες συζητήσεις, αναβολές που η μία να διαδέχεται την άλλη, καταψηφίσεις, ο καθένας μας και μια ξεχωριστή πρόταση για να αναβάλουμε ή για να ματαιώσουμε αυτό που θεωρητικά θέλουμε όλοι μας εναγωνίως. Να αποκτήσουμε τον πολυπόθητο Βιολογικό. Όχι όμως εκεί, ούτε παρακεί, ούτε παραπέρα γιατί κάποιοι πραγματικά θίγονται και κάποιοι άλλοι ως κλασσικοί Έλληνες παντογνώστες νομίζοντας ότι θίγονται, έχουν πάντα γενικώς και αορίστως κάποια καλύτερη πρόταση. Είναι το γνωστό έργο που παίζεται, με μεγάλη μάλιστα θεαματικότητα, στις αίθουσες των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων που δεν έχουν μέχρι σήμερα Βιολογικό Καθαρισμό. Αυτή η επιλογή είναι χιλιοπαιγμένη και ιστορικά οδηγεί στην οριστική ματαίωση του έργου.
Η δεύτερη επιλογή είναι η αποφασιστικότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να λύσει το σημαντικότερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στις πόλεις μας και τα χωριά μας, το Βιολογικό Καθαρισμό, με οποιοδήποτε κόστος. Στη λογική αυτή, και εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μια ορθολογική χωροθέτηση του ΚΕΛ και του αγωγού διάθεσης, γιατί αυτό είναι το πρόβλημα, υιοθετώντας τις αξιολογήσεις των μελετητών, και σε αυτό είμαι απόλυτος, γιατί πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο για να επισκευάζει λακκούβες και βλάβες στην ύδρευση.  Αυτό το κάνουν όλοι, κάποιοι καλύτερα, κάποιοι χειρότερα.
Το ουσιαστικό έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να δίνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα ο Βιολογικός Καθαρισμός, τα Σχέδια πόλης, η εφαρμογή των Σχεδίων Πόλης, τα μεγάλα έργα υποδομής, και να εξαντλεί τις προοπτικές ανάπτυξης επ΄ωφελεία της πόλης και των πολιτών. Ο Βιολογικός Καθαρισμός είναι ένα τεράστιο έργο και για την ποιότητα της ζωής μας και για τον πολιτισμό μας. Ήδη, όπως γνωρίζετε, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο καταθέσαμε την πρότασή μας για τη χωροθέτηση του έργου. Ζήτησα από τους όποιους, καλώς ή κακώς, αντιδρώντες να φέρουν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου τις δικές τους προτάσεις ώστε να αξιολογηθούν και να βρεθεί εν τέλει η καλύτερη δυνατή λύση.

Κύριε Δήμαρχε, αναφερθήκατε νωρίτερα στις δραματικές επιπτώσεις που η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει στις Ελληνικές οικογένειες. Ο Δήμος Μαραθώνος ήταν από τους πρώτους Δήμους πανελλαδικά που πήρε θέση στο θέμα της ειδικού φόρου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.  Επίσης το πλέγμα κοινωνικής προσφοράς του Δήμου είναι ολοφάνερο πλέον ότι γίνεται ολοένα πυκνότερο και ισχυρότερο.
Με κεντρικό επιχείρημα ότι την απαράδεκτη αδυναμία της Πολιτείας να πατάξει τη φοροδιαφυγή, την ανομία και την παρανομία δεν μπορεί να την πληρώνει συλλήβδην ο Ελληνικός λαός.
Είναι γνωστό ότι από τον περασμένο Ιούνιο ο Δήμος μας έχει ζητήσει τα ηλεκτρονικά αρχεία της ΔΕΗ, πολύ πριν από την υιοθέτηση των μέτρων, και ενημερώσαμε από πολύ νωρίς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και όλους του Βουλευτές της Περιφέρειάς μας για τις λαθεμένες καταχωρήσεις που πανελλαδικά θα προέκυπταν από αυτά τα στοιχεία. Και δυστυχώς δικαιωθήκαμε.
Επί της ουσίας, στα πλαίσια της λογικής και της κοινωνικής μας ευαισθησίας δε θα μπορούσαμε, με κανένα τρόπο, να αφήσουμε μόνους τους συμπολίτες μας. Πραγματικά πρώτοι εκφράσαμε με κάθε νόμιμο μέσο, ακόμα και σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, την απόλυτη συμπαράστασή μας, στους δημότες και κατοίκους μας και καλέσαμε εξωδικαστικά τη Δ.Ε.Η. να απόσχει από κάθε αντισυμβατική, αυθαίρετη και καταχρηστική ενέργεια διακοπής της ηλεκτροδότησης, ιδιαίτερα αυτών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλλουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, μέχρι την οριστική και τελεσίδικη απόφαση των Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, έχουμε ιδιαίτερο θεσμικό και ηθικό καθήκον σαν Δήμος να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας.  Το πλέγμα της κοινωνικής προσφοράς του Δήμου μας έχει πραγματικά γίνει πιο πυκνό και πιο ισχυρό και πέρα από την κατ΄ οίκον βοήθεια της Μονάδας  Κοινωνικής Μέριμνας και τη «Βοήθεια στο Σπίτι», χάρη στην αξιοποίηση της εθελοντικής δράσης και αλληλεγγύης αρκετών δημοτών μας, που επιθυμώ με την ευκαιρία να τους ευχαριστήσω και δημόσια, έχει διευρυνθεί με την παροχή σε τρόφιμα και ενδύματα, με τακτικούς ιατρικούς ελέγχους και εξετάσεις καθώς και με Δημοτικά Κοινωνικά Φροντιστήρια μαθητών Λυκείου σε ομάδες δημοτών μας με οικονομικές αδυναμίες.

Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας εύχομαι εκ μέρους της εφημερίδας μας καλή επιτυχία στις προσπάθειες που εσείς και οι συνεργάτες σας καταβάλετε για ένα καλύτερο αύριο στο νέο Δήμο Μαραθώνος.
Κύριε Κοντογεώργο, κι εγώ σας ευχαριστώ. Θέλω επίσης με την ευκαιρία να ευχηθώ σε όλους τους συνδημότες μου να περάσουν καλές γιορτές και να διατηρήσουν την αισιοδοξία και την ελπίδα τους ότι σύντομα θα έλθουν καλύτερες μέρες. 

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.