Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΡΑΝΟΜΗ υλοτόμηση στα καμμένα του Βαρνάβα.

Ολο και πιό συχνά βλέπουμε  αγροτικά φορτηγά στο Βαρνάβα Αττικής (ιδιαίτερα ΣαββατοΚύριακα) γεμάτα με ξύλα (κορμούς δένδρων) που κόβονται απο τα καμένα δάση της περιοχής, Ακούμε τα αλυσοπρίονα σχεδόν κάθε μέρα. Το δασαρχείο αρνείτε οτι εχει δοθεί οποιαδήποτε αδεια. Το θέμα ομως ειναι ποιός προστατεύει τα δάση μας απο τους ασυνείδητους. Κανείς δεν μιλά για το εγκλημα. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται  η Κοινότητα αδιαφορεί ή κανει τα στραβά μάτια ενώ το δασαρχείο και η Αστυνομία ειναι ανύπαρκτα.

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ σολο του το μεγαλείο ενω οι ληστείες στους δρόμους αυξάνονται..

2 σχόλια:

  1. Κατά τύχη έπεσα σε αυτό το post, αν και παλιό, και θα ήθελα να μάθω τους λόγους των αντιρρήσεων που έχετε.
    Ούτε εμένα μου αρέσει το θέαμα αυτό και σίγουρα κάποιος για να είναι νόμιμος πρέπει να έχει άδεια αλλά:
    1) Μετά από τις τελευταίες πυρκαγιές στην περιοχή μας έχουν φτιαχτεί δασικοί χάρτες οπότε δεν υπάρχει θέμα κάποιος να καταπατήσει δασικό κομμάτι. Εκτός εάν αυτός που θα αγοράσει είναι άσχετος οπότε και θα το καταλάβει μετά!
    2) Όλοι ξέρουν ότι αν καούν τα πεύκα, δεν ξαναγίνονται. Αφήνοντας μάλιστα τα καμμένα εμποδίζουν να αναπτυχθούν γρηγορότερα τα νέα που φυτρώνουν γύρω από αυτά.
    3) Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι ότι αρκετοί από αυτούς που τα κόβουν είναι μετανάστες από τις περιοχές μας και που λόγω τις κρίσης αναγκάζονται να κάνουν και αυτή τη δουλειά. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα έκαναν όλοι αυτοί σε άλλη περίπτωση.
    4) Δεν προσφέρουν τίποτα σε θέματα συγκράτησης εδάφους από βροχές διότι το δέντρο ειναι νεκρό.
    Ξέρω ότι δεν είναι ωραίο να βλέπεις κάποια δέντρα, κατ' όνομα, να κόβονται δίπλα σου. Δε νιώθεις καλά, όταν ξέρεις ειδικά τι ήταν εκεί πρώτα. Αλλά δυστυχώς είναι μόνο μια ψευδαίσθηση. Γι'αυτό και όταν πιάνει κάποιους κακομοίρηδες η αστυνομία τους αφήνει διότι κόβουν καμμένα. Ξέρω όμως ότι αν πιάσουν αυτοί ή το δασαρχείο κάποιον με χλωρά, δεν τη γλιτώνει. Για αυτούς είναι που πρέπει να έχουμε το νου μας και να τους καταγγέλουμε.
    Έτσι κι αλλιώς, το να βλέπεις τη μαυρίλα δίπλα σου δεν είναι ότι καλύτερο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή για να μην ξαναγίνει τέτοια καταστροφή!
    Θα ήταν ενδιαφέορν για μένα να ακούσω τις απόψεις σας.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε/η, σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου
    Όπως αναφέρεις και στο πρόλογο σου η κοπή (έχει απαγορευτεί δια μόνου κι ας είναι καμένα) είναι παράνομη αφού οι περιοχές έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες. Εκτός αν υπάρχει άδεια του δασαρχείου. Η διαδικασία είναι -κάνεις αίτηση, περνά ο υπάλληλος του δασαρχείου κάνει έλεγχο και μαρκάρει τα δέντρα για κόψιμο. Αυτό βέβαια αφορά τα δέντρα που είναι μέσα στην ιδιοκτησία σου με βάση την πινακίδα του δασαρχείου. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα.
    Βέβαια εκτός από τους παράνομους ξυλοκόπους υπάρχουν και μερικοί “έξυπνοι” που δεν είναι ιδιοκτήτες αλλά καταπατητές δημοσίων δασικών εκτάσεων.
    Ξέρετε κατοικώ κοντά σε δάσος όπου τα περισσότερα δένδρα κάηκαν. Είναι οδυνηρό να βλέπεις και να ακούς τα αλυσοπρίονα συνεχώς να κόβουν ξερά μαζί και τα χλωρά και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έχουν ρημάξει ότι έχει απομείνει στο πρώην δάσος. Οι αυτόχειρες μετανάστες είναι απλά οι εργάτες του αφεντικού που είναι μαζί τους και που στην πρώτη φωνή σταματούσαν, τότε έβγαινε (το αφεντικό) και απαντούσε “τι λες ρε δικό σου είναι το δάσος:”
    Η κατάσταση δεν μένει εδώ. Υπάρχουν και μερικοί που αφού κόψουν τα δένδρα εκχερσώνουν την γη και στην συνέχεια την περιφράζουν ως ιδιοκτησία τους. Είναι μια παλιά ιστορία που εξακολουθεί να εφαρμόζετε μέχρι και σήμερα.
    Άλλο περιστατικό. Ήταν σαββατοκύριακο (δεν δουλεύει το δασαρχείο) ένας ντόπιος με το αγροτικό του έκοβε και χλωρά δέντρα ένα από αυτά έπεσε στο δρόμο προς το σπίτι μου. Το είχε τεμαχίσει και παράτησε την άχρηστη πράσινη φούντα κορυφή του δέντρου. Του έκανα παρατήρηση και αυτός συνέχισε ακάθεκτος να κόβει. Κάλεσα το εκατό που ήρθε σχετικά γρήγορα. Τον έπιασε σχεδόν επαυτοφώρο να κόβει. Τον ρώτησε αν είναι δική του η έκταση αυτός είπε όχι. Το ρώτησαν γιατί έκοψε και χλωρά δέντρα. Αυτός είπε είναι καλά για δαδιά. Η ειλικρίνεια ή το θράσος του εντυπωσίασαν εμένα και τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί του πήραν τα στοιχεία και μου τα έδωσαν, δήλωσαν δε αναρμόδιοι και ότι θα έπρεπε να απευθυνθώ στο αρμόδιο δασαρχείο για τα περαιτέρω. Δεν συνέχισα όμως, ήθελα απλώς να περάσει το μήνυμα και στους άλλους του χωριού που κάνουν την ίδια δουλειά. Και όντως ησύχασα προς το παρόν εγώ και το δάσος (ότι απέμεινε).
    Αυτά και πολλά άλλα παραδείγματα με φωτογραφίες από αγροτικά φορτηγάκια φορτωμένα περιδιαβαίνουν τους δρόμους του χωριού.
    Δασικοί χάρτες μόλις πρόσφατα εγκαινιάστηκαν και είναι άγνωστο σε πολλούς για το ποιες περιοχές καλύπτουν και έτσι συνεχίζουν από κεκτημένη συνήθεια ή από έλλειψη εμπιστοσύνης στους νόμους όπως εφαρμόζονται.
    Σας πληροφορώ πως τώρα την άνοιξη η μαυρίλα δεν υπάρχει. Ο αποξηραμένος μαύρος φλοιός των καμένων έπεσε. Οι κορμοί δεν εμποδίζουν σαπίζουν και πέφτουν γίνονται κομποστ. Η γη έγινε καταπράσινη και τα νεαρά πευκάκια έχουν ήδη φτάσει σε ύψος 30-40 πόντους.
    Αγαπητέ φίλε/η η φύση ανθίσταται σ αυτά που ο άνθρωπος καταστρέφει με τις πυρκαγιές την παράνομη υλοτόμηση κλπ. Αυτά που δεν αντέχει είναι τα σκουπίδια, τα μπάζα και οι χωματερές που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα που καταστρέφει το περιβάλλον αλλά και την ζωή όλων μας.
    Η επιφυλακή ως ευχή, για την προστασία των δασών πλέον δεν φτάνει, χρειάζεται δράση για αναδάσωση και τον περιορισμό των σκουπιδιών-υλικών, με ανακύκλωση και κομποστοποίηση.
    Σε χαιρετώ και σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να τα πούμε.
    Επωνύμως

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.