Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

"Ράβουν" το μοντέλο για το χρέος στο Παρίσι

Η Ακρόπολη
Η Ακρόπολη AP

Σημαντικά τετ α τετ είναι “κλεισμένα” για σήμερα στην Πόλη του Φωτός καθώς μεταξύ των δανειστών, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας θα αναζητηθεί η λύση για το χρέος, ο ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ και η πρόοδος των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης

Τρεις σημαντικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στην Πόλη του Φωτός ώστε τόσο για την εξεύρεση λύσης για το ελληνικό χρέος όσο και για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.
Οι δύο από τις τρεις συναντήσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της άτυπης ομάδας που είναι γνωστή ως “Washington Group”, σε τεχνικό επίπεδο ώστε να εντοπιστούν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις για το πακέτο της λύσης μεταξύ των δανειστών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΜΣ και ΕΚΤ ) και των εκπροσώπων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας που θα είναι παρόντες.
Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σε επίπεδο «κορυφής» όπου αναμένεται να ληφθούν και οι ουσιαστικές αποφάσεις για την συνέχεια, ενώ ήδη έχει προαναγγελθεί εμμέσως η αλλαγή ρόλου του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία.
Ειδικότερα, το Ταμείο θα κάνει την τελευταία του προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές που υπάρχουν κυρίως με την Γερμανία αλλά και με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς σε ότι αφορά την λύση του χρέους για την Ελλάδα. Αν δεν φανεί ότι υπάρχει τρόπος για κάτι τέτοιο θα πρέπει να ακυρώσει το πρόγραμμα που ενέκρινε κατ αρχήν τον περασμένο Ιούλιο για την Ελλάδα, ωστόσο, δεν θα φύγει από το τραπέζι των συζητήσεων καθώς έχει δικαίωμα παρουσίας μέσω του ρόλου του ως τεχνικού συμβούλου στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Πέρα από αυτό όμως σημασία έχει και η πιστοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ. Το ταμείο θα στείλει ούτως η άλλως κλιμάκιο στην Ελλάδα για την αξιολόγηση του άρθρου IV του καταστατικού του και αν οι παρατηρήσεις του έχουν εισακουστεί από τους Ευρωπαίους, η έκθεση βιωσιμότητας που θα επισυναφθεί κατά την αξιολόγηση αναμένεται να χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Τούτο είναι σημαντικό και για τους Ευρωπαίους οι οποίοι ετοιμάζουν την δική τους έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ώστε να χτιστούν πάνω σε αυτή και τα μέτρα ελάφρυνσης που θα αποφασιστούν.
Μια… «ασυμβατότητα» των δύο εκθέσεων θα φέρει σε δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους αφού θα φανεί ότι αναζήτησαν μια «πολιτικά εύπεπτη» μεν αλλά ακατάλληλη λύση για την Ελλάδα απλώς για να κλείσουν το θέμα.

Το EWG

Μια ανασκόπηση των όσων έχουν γίνει για το θέμα του χρέους θα γίνει και στην συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EWG) που θα συνέλθει επίσης στο Παρίσι. Η βασική ατζέντα της συνεδρίασης είναι η εξέταση της προόδου των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης. Η εξέταση θα ξεκινήσει από το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή και θα επεκταθεί στα ήδη ψηφισμένα μέτρα τα οποία θα πρέπει να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους.
Για παράδειγμα η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου αναμένεται να δώσουν την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε στο Eurogroup του Ιανουαρίου αλλά εκκρεμεί ακόμη.
Επίσης θα εξεταστούν οι στόχοι για την απονομή καθυστερούμενων συντάξεων (που έτσι και αλλιώς συνδέονται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου) αλλά και η πορεία του επανυπολογισμού των συντάξεων.
Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να έχουμε το περίγραμμα της λύσης του χρέους και του κλεισίματος της 4ης αξιολόγησης.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.