Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Θεοφάνεια: Απο την Παμβώτιδα, στα παγωμένα Τζουμέρκα & τα ηλιόλουστα Χανιά [εικόνες & βίντεο]

Θεοφάνεια: Απο την Παμβώτιδα, στα παγωμένα Τζουμέρκα & τα ηλιόλουστα Χανιά [εικόνες & βίντεο]
Στην Λίμνη Παμβώτιδα, στα ποτάμια αλλά και στη θάλασσα, τελέστηκε με επισημότητα, ο αγιασμός των υδάτων στην Ήπειρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, παρουσία πλήθους κόσμου.

Στα Ιωάννινα, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας και της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού η ρίψη του Σταυρού έγινε στην γραφική Λίμνη Παμβώτιδα, Γιαννιώτες και επισκέπτες παρακολούθησαν τον αγιασμό των υδάτων, ενώ τολμηροί κολυμβητές, 17 άνδρες και μια γυναίκα, βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό.
18 βουτηχτάδες στην παγωμένη Παμβώτιδα
Με ιδιαίτερο συμβολισμό, έγινε ο αγιασμός των υδάτων στο γεφύρι της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε πριν από 3 χρόνια, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Ευχή και ελπίδα όλων, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων, είναι να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε από την άνοιξη να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναστύλωση του γεφυριού.


Στο πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά, στους Μηλιωτάδες Ζαγορίου, έγινε ο αγιασμός των υδάτων στον Ζαγορίτικο ποταμό, με τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στην θρησκευτική τελετή.

Στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πρέβεζας, ο αγιασμός τελέστηκε με κάθε επισημότητα και νεαροί κολυμβητές βούτηξαν στην παγωμένη θάλασσα, για να πιάσουν τον Σταυρό.
Παρά το τσουχτερό κρύο 4 νεαροί μπήκαν στα παγωμένα νερά του μυθικού Αχέροντα στη Γλυκή Παραμυθιάς. Οι κάτοικοι του χωριού μάλιστα, είχαν ανάψει μάλιστα και φωτιά στην όχθη του ποταμού, για να ζεσταθούν.

Στην Άρτα ο αγιασμός των υδάτων έγινε στο ιστορικό πέτρινο γεφύρι. Μετά την θεία λειτουργία, ακολούθησε πομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μάξιμου Γραικού προς το γεφύρι και η κατάδυση του Σταυρού στα νερά του Άρχαθου ποταμού.

Εκεί όπου συνορεύουν η Άρτα με την Καρδίτσα, στον ορεινό Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε στα απομεινάρια της πέτρινης γέφυρας Κοράκου. Ο Δήμος μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση του αναφέρει: «Επιλέχθηκε σημειολογικά και καθιερώθηκε για την τελετή αυτή, ένα σημαντικό ιστορικό μέρος που είναι συγχρόνως και η εσχατιά του Δήμου μας, αφού αποτελεί σύνορο των δύο νομών Άρτας και Καρδίτσας, αλλά και δυο Περιφερειών, αυτών της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Πρότασή μας και ευχή όλων, ο αγιασμός να γίνεται από κοινού με τον Δήμο Αργιθέας, ως ένδειξη ομόνοιας, φιλίας και κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων Ραδοβιζινών και Αργιθεατών. Μεγαλύτερη ευχή όλων μας, να αναστηλωθεί γρήγορα η Θρυλική Γέφυρα Κοράκου και να γίνεται εκεί ο αγιασμός αυτός».

Στη Λάρισα
Από νωρίς το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου.
Αργότερα η πομπή μετακινήθηκε στην πεζογέφυρα του Αλκαζάρ, εκεί όπου ο τίμος σταυρός έπεσε στα παγωμένα νερά του Πηνειού ποταμού και μαζί μ’ αυτόν τέσσερις τολμηροί Λαρισαίοι.
Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος τον σταυρό έπιασε πρώτος, όχι ένας κολυμβητής, αλλά ένας μεσήλικας Λαρισαίος βιβλιοπώλης, ο κ. Δημήτρης Κούκος που διαμένει στον Άγιο Αθανάσιο και διατηρεί κατάστημα στην Ηρώων Πολυτεχνείου.
Εκατοντάδες Καστοριανοί αλλά και πολλοί επισκέπτες που βρίσκονται στην πόλη εκμεταλλευόμενοι τις καλές καιρικές συνθήκες παρακολούθησαν την τελετή του αγιασμού των υδάτων. kozan.gr

Ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ μόλις έψαλε το «εν Ιορδάνη» επτά τολμηροί κολυμβητές αψηφώντας το κρύο «έπεσαν» στα παγωμένα νερά της λίμνης για να πιάσουν τον Σταυρό. Ο νεαρός Θόδωρος Καλογιάννης που έπιασε τον Σταυρό αφιέρωσε την πράξη του σε φιλικό του πρόσωπο που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Στη Φλώρινα ο αγιασμός των υδάτων έγινε από τον μητροπολίτη Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητο στα νερά του γραφικού Σακουλέβα όπου δέκα τολμηροί Ρομά κράτησαν την παράδοση και βούτηξαν στα παγωμένα νερά του ποταμού για να πιάσουν τον Σταυρό.

Στην Κοζάνη ο αγιασμός των υδάτων έγινε στην λίμνη Πολυφύτου από τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλο όπου οκτώ νεαροί βούτηξαν στα νερά της λίμνης για να πιάσουν τον Σταυρό.
Στο Δήμο Βοΐου ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος έριξε τον Σταυρό από το γεφύρι του Ανθοχωρίου που αποτελεί ένα από τα ωραιότερα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια της δυτικής Μακεδονίας.

Με καλοκαιρινό καιρό τα Θεοφάνεια στα Χανιά
Με λαμπρότητα και σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό γιορτάστηκαν στα Χανιά τα Άγια Θεοφάνεια.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν το παλιό λιμάνι της πόλης όπου έγινε η καθιερωμένη τελετή αγιασμού των υδάτων. Τον σταυρό πέταξε στα νερά του λιμανιού ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ενώ 22 πολίτες ήταν αυτοί που βούτηξαν για να λάβουν την ευλογία του. Τρείς από αυτούς ο Δημήτρης Χαριγιάννης που βούτηξε για 22η χρονιά, ο Μαρκέλλος Αξιώτης και ο Δημήτρης Μαραγκουδάκης κατάφεραν να πιάσουν τον Σταυρό ευχόμενοι υγεία και φώτιση και ευτυχία για όλο τον κόσμο.

Η εικόνα στο παλιό λιμάνι των Χανίων ήταν εντυπωσιακή. Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν την περιοχή, ενώ την ώρα του αγιασμού ηχούσαν οι σειρήνες δεκάδων σκαφών που βρισκόταν στο σημείο.

Η τελετή έγινε υπό τους ήχους της μουσικής μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στρατιωτικό άγημα των τριών όπλων των Ενόπλων δυνάμεων απέδιδε τιμές.

«Να φωτίσει το Άγιο Πνεύμα όλους μας, να δουλέψομε για το καλό του τόπου», ήταν η ευχή του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, ενώ ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας επισήμανε: «Εύχομαι η φώτιση του Αγίου Πνεύματος να βοηθήσει όλους μας για να υπηρετήσομε τους πολίτες με δημιουργικό τρόπο».

Στην τελετή αγιασμού των υδάτων το «παρών» έδωσε το σύνολο των τοπικών αρχών.

Τελετή Αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε ακόμα στην κεντρική δεξαμενή ύδρευσης της πόλης των Χανίων, και σε πολλά λιμάνια της Περιφερειακής Ενότητας.

Στην Αγία Μαρίνα Χανίων ο ιερέας κατά την διάρκεια του αγιασμού των υδάτων απελευθέρωσε στον ουρανό λευκά περιστέρια, σύμβολο ειρήνης, ενώ την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κάνοντας και τις καθιερωμένες τους βουτιές στη θάλασσα έκοψαν οι χειμερινοί κολυμβητές στις παραλίες Καλαμάκι και Άγιοι Απόστολοι.
Θεοφάνεια στη Ζάκυνθο
Νωρίς το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και ακολούθως η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Στην συνέχεια, κατά τις 11.15 το πρωί, ξεκίνησε Λιτανεία από τον Μητροπολιτικό Ναό προς την κεντρική αποβάθρα, όπου έγινε η τελετή της Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα και του Αγιασμού των Υδάτων.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  epirus-tv-news.gr,  onlarissa.gr,  flashnews.gr
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.