Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Δημοτικές εκλογές 2019 ... άρχισαν τα όργανα.


Είμαστε στο μέσον της 5ετούς θητείας των δημοτικών αρχών, οι οποίες προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές του 2014 και στο προσκήνιο είναι οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο νόμο 3852/2010, το γνωστό μας ως νόμο «Καλλικράτη».

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής την οποία είχε συγκροτήσει το Υπουργείο, ο σημερινός τρόπος διοίκησης των ΟΤΑ θεωρείται πολυδαίδαλος και προτείνεται η αλλαγή του έτσι ώστε να γίνει πιο απλή και ευέλικτη η διοίκηση. Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός τετραμερούς συστήματος διοίκησης των ΟΤΑ με βασικά όργανα Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο, Δημοτικό Συμβούλιο, Εκτελεστική Επιτροπή.
Συζητείται επίσης η επαναφορά της 4ετίας αντί της 5ετίας.
Ένα άλλο σημείο το οποίο βρίσκει αντίθετη την ΚΕΔΕ είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση απλής αναλογικής στην εκλογή όων των δημοτικών συμβούλων. Αν ισχύσει αυτό, υπάρχει πιθανότητα ο νεοεκλεγείς δήμαρχος να μην διαθέτει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και για να υπερψηφίζονται τα θέματα που εισάγονται για συζήτηση να χρειάζεται απαραιτήτως και η συνδρομή της αντιπολίτευσης.
Εκτός όμως από τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ κυβέρνησης και ΚΕΔΕ για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», συζητήσεις γίνονται και σε τοπικό επίπεδο μεταξύ διαφόρων παραγόντων για το τί μέλλει γενέσθαι στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Είναι εμφανής η προσπάθεια ορισμένων, και εντός Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και εκτός, για τη δημιουργία ενός μετώπου το οποίο θα είναι απέναντι στο σημερινό δήμαρχο.
Το μέτωπο αυτό εγώ θα το έλεγα ανίερες συμμαχίες. Και τούτο γιατί τα πρόσωπα τα οποία παίζουν το ρόλο του πρωτομάστορα αφενός προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους και αντίθετες πολιτικές και ιστορικές διαδρομές κι αφετέρου σχεδόν όλοι τους διεκδικούν το ρόλο του αρχηγού. Αυτό από μόνο του το θεωρώ πολύ ανασταλτικό παράγοντα στο εγχείρημά τους. Εκτός κι αν ψαλιδίσουν τις φιλοδοξίες τους και καταλήξουν στη στήριξη ενός προσώπου.
Επειδή όμως γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα αυτό δεν πρόκειται να γίνει και το θέμα της συγκρότησης του μετώπου θα μείνει στα χαρτιά ή μάλλον στα μυαλά ορισμένων.
Και μια συμβουλή από έναν που έχει ζήσει τις δημοτικές εκλογές  από το 1990: να μην παρασύρονται και να μην παραμυθιάζονται ειδικά οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι γιατί οι συμμαχίες και οι κολεγιές μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές θα αλλάξουν πολλές φορές σύνθεση.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.