Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Με τροπολογία ως 27 Ιούλη αντιρρήσεις επί δασικών

Με τροπολογία που ψηφίστηκε την Τετάρτη 21 Ιουνίου στην ολομέλεια της Βουλής παρατάθηκε μέχρι τις 27 Ιουλίου 2017 η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων (ενστάσεων) κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών, στις περιπτώσεις όπου η προβλεπόμενη, από την ισχύουσα νομοθεσία, προθεσμία λήγει στις 12.6.2017 και στις 3.7.2017 για τους κατοίκους του εξωτερικού.
Ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η τροπολογία δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία των αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων, ...
γιατί πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν στο πλαίσιο έγκρισης των δασικών χαρτών μέσα στο 2017 και γιατί, ενώ το υπουργείο έχει θέσει σε κίνηση ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, και της κοινωνίας και της δημόσιας διοίκησης, υπάρχει ένα κομμάτι της διοίκησης, η αυτοδιοίκηση που δεν έχει κάνει ακόμη αυτά που θα έπρεπε, για να προφυλάξει την περιουσία των πολιτών.
Ο κ. Φάμελλος είπε ότι στις αρχές Ιουλίου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη δόμηση με το οποίο θα επιλυθεί το ζήτημα των προσωρινών παραχωρητηρίων. Ανέφερε επίσης ότι θα δοθεί δυνατότητα να χρησιμοποιούνται πληροφορίες του αναρτημένου χάρτη για τις οικοδομικές άδειες.
 «Άρα, από 27 Ιουλίου ξεκολλάνε και όλες οι πράξεις στις αγροτικές και άλλες χρήσεις, για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα χρήσης και επίσης, θα δώσουμε τη δυνατότητα και στα δασαρχεία να δίνουν βεβαιώσεις πιστοποιητικών για τη μεταβίβαση εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, για να μην είναι μόνο τα κτηματολογικά γραφεία με αυτό το φορτίο και να απελευθερωθεί η λειτουργία στην ύπαιθρο συνολικά. Και θα υπάρχουν και κάποιες ρυθμίσεις -και τις ανακοινώνω από τώρα- για τις δασικές φυτείες, όπως και για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν στο νομό Αττικής. Αυτά θα τα ολοκληρώσουμε μέχρι τις 5 Ιουλίου, έτσι ώστε μέχρι τις 27 Ιουλίου να έχει τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι «μέσα στο 2017 θα αναρτηθεί επιπλέον το 17% των εκτάσεων της χώρας μας και ιδιαίτερα Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Κιλκίς, Ημαθίας, Σερρών και μάλλον Ανατολικής Αττικής, ενώ θα προκηρυχθεί το υπόλοιπο 48% των δασικών χαρτών μέσα στο 2017».
Βρείτε εδώ τη σχετική Τροπολογία για τις αντιρρήσεις επί δασικών χαρτών μέχρι τις 27 Ιουλίου 2017.pdf

Η ομιλία Φάμελου στη Βουλή έχει ως εξής:
«Η τροπολογία που καταθέτουμε σήμερα, 21/06/2017, άρθρο 78, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, δίνει παράταση έως τις 27 Ιουλίου στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έχουμε νομοθετήσει, δηλαδή την υποβολή αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη, την υποβολή αίτησης για τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων του χάρτη και την αίτηση εξαγοράς ή χρήσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που έχουν εκχερσωθεί για γεωργική καλλιέργεια και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ.
Διότι, πραγματικά χρειάζεται να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που έχουμε, στο πλαίσιο έγκρισης των δασικών χαρτών μέσα στο 2017, για να μπορέσουν να βοηθηθούν οι πολίτες. Επιπλέον, με τη διαδικασία αυτή έχουμε κατορθώσει να θέσουμε σε κίνηση ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της αυτοδιοίκησης, η οποία αυτοδιοίκηση δεν έχει εφαρμόσει αυτά που οφείλει, ώστε να προφυλάξει την περιουσία των πολιτών.
Εμείς, ως υπουργείο, οφείλουμε να είμαστε εντάξει απέναντι στους πολίτες, παρότι κάποιοι άλλοι δεν είναι. Έτσι, λοιπόν, με το άρθρο 78 παρατείνουμε τη χρήση των παραπάνω εργαλείων, έως τις 27 Ιουλίου 2017. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρχει περισσότερος χρόνος να αποσταλούν τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ, κάτι που δεν έκαναν εγκαίρως.
Ενημερώνουμε, επίσης, ότι έχει δημιουργηθεί ένα εργαλείο για την αίτηση προδήλου σφάλματος τις τελευταίες μέρες από την ΕΚΧΑ ΑΕ και με αυτά τα εύχρηστα εργαλεία δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη, χωρίς να πληρώνει μελέτες, δικηγόρους  και να μπαίνει σε διάφορα έξοδα να αξιοποιεί αυτά τα εργαλεία.
Επιπλέον, με την ολοκλήρωση δηλώσεων καλλιέργειας από τους αγρότες θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα σε αυτό το μήνα να τους ενημερώσουμε όλους προσωπικά, στην περίπτωση που οι εκτάσεις που χρησιμοποιούν αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες, ώστε να προχωρήσουν στη χρήση των εργαλείων που έχουμε νομοθετήσει για την καλλιέργεια σε πρώην δασικές εκτάσεις ή άλλων εργαλείων της δασικής νομοθεσίας, όπως το άρθρο 67 για τους δασωμένες αγρούς.
Διασφαλίζουμε έτσι τις επιδοτήσεις και είναι ενημερωμένος προσωπικά ο καθένας με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτή είναι μια κοινή προσπάθεια με το ΥπΑΑΤ για να διασφαλιστεί μια κανονικότητα που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Θέλω, όμως, να σας ενημερώσω ότι αυτή η νέα καταληκτική ημερομηνία, μέχρι 27/07/2017 είναι δεσμευτική, δηλαδή δεν θα δοθεί άλλη παράταση, εφόσον πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουμε προχωρήσει στη μερική κύρωση του χάρτη. Είναι καταληκτική ημερομηνία και για τους πολίτες που είναι κάτοικοι εξωτερικού.
Είχαμε δυνατότητα μέσα από το συνεχή διάλογο με την κοινωνία να δημιουργήσουμε πάρα πολλά νέα εργαλεία και με αυτή την παράταση θα δοθεί ένα καθαρό περιθώριο χρόνου. Αλλά, πρέπει να γνωρίζετε ότι για τις επόμενες αναρτήσεις το περιθώριο χρόνου θα παραμείνει στις 105 ημέρες, δηλαδή στους τρεισήμισι μήνες. Έτσι, λοιπόν, με την μεγαλύτερη μέχρι τώρα ανάρτηση για το 35% της χώρας, που διασφαλίζει το δασικό χώρο και την ασφάλεια δικαίου, δίνουμε τη δυνατότητα στο Κτηματολόγιο να ξεκολλήσει κάτι που δεν είχε διασφαλίσει ο δικομματισμός. Απελευθερώνεται η δασική υπηρεσία και ο πολίτης και έχουμε τακτοποιημένη σχέση δάσους και γεωργικής εκμετάλλευσης.
Έχουμε μειώσει κατά πάρα πολύ το κόστος των αντιρρήσεων και έχουμε πολλές περιπτώσεις ατέλειας, είτε για τους Δήμους, είτε για τα σχέδια πόλης για τις περιοχές εποικισμού, αναδασμού και για τις εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού. Μέχρι τώρα πρέπει να σας ενημερώσω ότι έχουν υποβληθεί 30.187 αντιρρήσεις, εκ των οποίων υπάγονται 7.700 στην ατέλεια.
Η ανάρτηση αυτή αποκάλυψε και κάποια πράγματα που ήταν γνωστά, αλλά έξω από τους θεσμούς. Υπήρχαν αγροτικές εκτάσεις που ήταν δασικές παλαιότερα, αναδασωτέες εκτάσεις που ήτανε γεωργικού χαρακτήρα, αλλά είχαν αλλάξει χρήση και πολλά θέματα με καλλιέργειες και επιδοτήσεις. Εμείς, λοιπόν, έχουμε κάνει μία πολύ σημαντική ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχουμε προχωρήσει ήδη 15 νομοθετικά εργαλεία, τα οποία περιλαμβάνουν δύο νομοσχέδια, τέσσερις κοινές υπουργικές αποφάσεις, τέσσερις υπουργικές αποφάσεις και πέντε εγκυκλίους.
Και βέβαια μειώσαμε το κόστος των αντιρρήσεων έως και 80%και δημιουργήσαμε εργαλεία και για τα πρόδηλα λάθη και για τις καλλιέργειες, δίνοντας τη δυνατότητα με πάρα πολύ μικρό κόστος και με πάρα πολλές δόσεις ο αγρότης να έχει απρόσκοπτη συνέχεια στις καλλιέργειες.
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν αναιρείται το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση αλλαγής χρήσης ο αγρότης, όπως κάποια κακόπιστα δημοσιεύματα ανέδειξαν εχθές. Διότι, στις 27 Ιουλίου λήγει η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση όσοι είναι ενταγμένοι στο ΟΣΔΕ και η έκτασή τους είναι εκχερσωμένη. Ο νόμος για τις αιτήσεις εξαγοράς παραμένει ανοιχτός για τις προ του 1975 τροποποιημένες εκτάσεις μέχρι το 2018. Επίσης ο νόμος είναι ανοικτός για όσους έχουν τροποποιήσει τις χρήσεις από το 1975, έως το 2007, χωρίς όριο χρόνου.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι το βασικό θέμα όσον αφορά στους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις είναι ότι, μέχρι τις 9 Ιουνίου 2017, το 42,5% των Δήμων δεν είχαν στείλει τα όρια αυτών και αναγκαστήκαμε και ανακοινώσαμε στην κοινωνία ποιοι είναι αυτοί οι Δήμοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι παρότι μόνο τρεις στους δέκα Δήμους είχαν στείλει τα στοιχεία, μέχρι το τέλος του 2016, σήμερα έχουμε πλέον φτάσει στο 67% και με την παράταση στοχεύουμε στο 100%. Τις  τελευταίες δέκα μέρες συμμορφώθηκαν έντεκα ΟΤΑ. Γι' αυτό χρειάζεται να επικοινωνούμε απευθείας με την κοινωνία και να την ενημερώνουμε.
Οι Δήμοι που δεν έχουν στείλει ακόμα στοιχεία είναι οι Δήμοι: Αλεξανδρούπολης, Αν. Μάνης, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Αρχαίας Ολυμπίας, Βοίου, Βορ. Κυνουρίας, Γορτυνίας, Δέλτα, Δοξάτου, Δυτ. Μάνης, Δωδώνης, Έδεσσας, Ελαφονήσου,  Εορδαίας, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ζαχάρως, Καβάλας, Κασσάνδρας, Κέρκυρας, Κιμώλου, Κομοτηνής, Κόνιτσας, Μεσσήνης, Μετσόβου, Μήλου, Μυκόνου, Ναυπλίου, Νέας Προποντίδας, Νότ. Κυνουρίας, Νοτ. Πηλίου, Οιχαλίας, Περιστερίου, Πύλου-Νέστορος, Σιθωνίας, Σίφνου, Σκόπελου, Σπάρτης, Σπετσών, Χίου και  Ωραιοκάστρου.
Υπολείπονται, λοιπόν, 40 δήμοι τους οποίους καταθέτουμε και στα πρακτικά της Βουλής, ώστε να ενημερωθεί η κοινωνία, αλλά  και να επισπεύσουν τις διεργασίες τους, με στόχο την εξασφάλιση των πολιτών  ώστε να είναι οι πολίτες από δω και πέρα εξασφαλισμένοι.
 Στο νομοσχέδιο για τη δόμηση που θα συζητηθεί στις αρχές Ιουλίου, στη Βουλή, θα εισάγουμε διατάξεις προσωρινών παραχωρητηρίων και θα δώσουμε τριετή παράταση για να γίνουν οριστικά, ώστε ο πολίτης να μη χρειαστεί να κάνει αντίρρηση.  Επιπλέον, θα δώσουμε τη δυνατότητα, αμέσως μετά το τέλος των αντιρρήσεων, να εκδίδει απόφαση ο Διευθυντής Δασών για τις εκτάσεις που δεν έχει υποβληθεί αντίρρηση και δεν είναι δασικές και να προχωρεί άμεσα η έκδοση των οικοδομικών αδειών, χωρίς να περιμένουμε την μερική κύρωση του δασικού χάρτη».

Δεν θα δοθεί άλλη παράταση μετά τις 27 Ιουλίου για ενστάσεις επί δασικών χαρτών
«Οριστικά και αμετάκλητα θα είναι η τελευταία η παράταση των 45 ημερών που δόθηκε μέχρι τις 27 Ιουλίου για τη διατύπωση αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών, καθώς η μερική κύρωση του χάρτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017». Αυτό τονίζει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος σε ανακοίνωσή του σχετικά με την προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες.

Ο ίδιος αναφέρει τα εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών και με τροπολογία που κατατέθηκε νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο από τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τη Σύμβαση της Βαρσοβίας και ψηφίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, παρατείνεται κατά 45 ημέρες η προθεσμία για τη διατύπωση αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών και συγκεκριμένα έως τις 27 Ιουλίου 2017 (η προηγούμενη προθεσμία ήταν η 12η Ιουνίου).


Με αυτόν τον τρόπο δίνεται το περιθώριο χρόνου στους πολίτες ούτως ώστε να καταθέσουν:
-Υποβολή αντιρρήσεων επί του χαρακτήρα των εκτάσεων στον αναρτημένο δασικό χάρτη
-Υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα αξιοποίησης του ηλεκτρονικού εργαλείου που έχει δημιουργηθεί από την ΕΚΧΑ Α.Ε. εδώ και λίγες ημέρες για την αίτηση πρόδηλου σφάλματος, στοχεύοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
- Υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που είχαν στο παρελθόν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ. Δίνεται έτσι η ευκαιρία ενημέρωσης όλων των αγροτών των οποίων οι εκτάσεις αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ, ώστε να προχωρήσουν, εφόσον το επιθυμούν, στη χρήση των παραπάνω εργαλείων, καθώς και για να ολοκληρωθεί η έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων και εγκυκλίων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη χρήση αυτών.
Αξίζει να τονιστεί για άλλη μία φορά ότι η παράταση αυτή δίνεται με σκοπό τη βέλτιστη εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών, αλλά και για να υπάρχει επάρκεια χρόνου, ώστε να αποσταλούν τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ και θα είναι οριστικά και αμετάκλητα η τελευταία παράταση, καθώς η μερική κύρωση του χάρτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.»

Η τροπολογία για την παράταση των 45 ημερών
Την εκ νέου παράταση για 45 ημέρες, μέχρι τις 27 Ιουλίου, στις ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Δευτέρα 19 Ιουνίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατέθεσε την Δευτέρα στη Βουλή στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, άλλη μια τροπολογία με την οποία παρατείνεται κατά 45 ημέρες η προθεσμία για τη διατύπωση αντιρρήσεων (προηγούμενη προθεσμία ήταν η 12η Ιουνίου) επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Ενέργειας, αυτή θα είναι οριστικά και αμετάκλητα η τελευταία παράταση.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.